Οικονομία: Προσδοκίες για επενδύσεις και ώθηση με ψηφιακό «καύσιμο»

Τι δείχνει μελέτη του IHGP (Αμερικανικό Κολλέγιο) για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Από την McKinsey και την Επιτροπή Πισσαρίδη στο Ελλάδα 2.0

Σε στοίχημα για τη χώρα αναδεικνύεται η οικοδόμηση ενός μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας με ένταξη νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς συμπεριλαμβανομένων παραδοσιακών κλάδων της βιομηχανίας αξιοποιώντας ως επιταχυντές την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, κόντρα στις ευρωπαϊκές αβεβαιότητες.

Στα παραπάνω συγκλίνουν οι διαπιστώσεις και τα μηνύματα οικονομολόγων, ακαδημαϊκών και πολιτικών φορέων, με επίκαιρο το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που κάλεσε για άλλη μια φορά τους επενδυτές, μέσω του φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη, να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην Ελλάδα εγγυόμενος ότι η χώρα θα παραμείνει σε τροχιά  σταθερότητας, συνέπειας και μεταρρυθμίσεων.

Όπως υπενθύμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, οι επενδύσεις θα αυξηθούν σε ποσοστό ρεκόρ 15,1% το 2024 από 7,1% το 2023, ενώ το ΑΕΠ, που προβλέπεται αυξημένο κατά 2,4% φέτος, για το 2024 προοιωνίζεται ανάπτυξη 2,9%, ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο στην Ευρωζώνη. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν στο φόρουμ και οι αναφορές των επιχειρηματιών, με τον πρόεδρο της Eurobank, Γιώργο Ζανιά να τονίζει την καλή θέση της χώρας συγκριτκά με την υπόλοιπη Ευρώπη και τον Βασίλη Καραμούζη, Γενικό Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας να αναφέρεται στο νέο επενδυτικό περιβάλλον θέτοντας την παράμετρο της υλοποίησης σημαντικών έργων. Αναφέρθηκε ειδικότερα στα 190 έργα υποδομών σε οδικά δίκτυα, αεροδρόμια και λιμάνια ύψους 28 δισ. ευρώ, που δρομολογούνται μέχρι το 2030, καθώς και στις ψηφιακές επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη με έργα για δίκτυα οπτικών ινών και data centers.

Διαπιστώνεται ότι η ευκαιρία έγκειται τόσο στην προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων όσο και στον μετασχηματισμό κλάδων της οικονομίας και της εργασίας, στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης, με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, ώστε να συναντώνται προσφορά και ζήτηση.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται καταλυτικός ο μετασχηματισμός της εκπαίδευσης με τρόπο ώστε να αναδειχθεί η σημασία των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την καινοτομία, με την ίδρυση περισσότερων σχολών και τμημάτων πληροφορικής και νέων τεχνολογιών σε όλα τα πανεπιστήμια και τα πολυτεχνεία. Αυτό προτείνει μεταξύ άλλων έκθεση που συντάχθηκε υπό την επιμέλεια του καθηγητή Μιχάλη Ψαλιδόπουλου, Επικεφαλής Συμβούλου του Institute for Hellenic Growth and Prosperity του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (ACG 150).

Συμπεραίνεται ότι το νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα απαιτεί μετασχηματισμό της οικονομίας προς μία πλήρη εμπλοκή με την ψηφιακή επανάσταση, εισάγοντας τεχνητή νοημοσύνη και πληροφορική σε παραδοσιακούς βιομηχανικούς τομείς ώστε να έρθει οικονομική αποδοτικότητα, κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη μέσα από την κινητοποίηση πόρων του ιδιωτικού τομέα που επιχειρείται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0”.

Από την McKinsey και την Επιτροπή Πισσαρίδη στο Ελλάδα 2.0

Η μελέτη του IHGP επανεξετάζει τις εκθέσεις της McKinsey για το οικονομικό μοντέλο καθώς και την έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη του 2020, παράλληλα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελληνικής Κυβέρνησης Ελλάδα 2.0 (2021) και παρουσιάζει και δικές του συστάσεις για τη βελτίωση της οικονομίας και του εκπαιδευτικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012, η Έκθεση της McKinsey πρότεινε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την οικονομική παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια, την τόνωση των επενδύσεων, καθώς και την ανάπτυξη της απασχόλησης για τα επόμενα δέκα έτη. Ωστόσο, τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας έκαναν αδύνατη την επίτευξη αυτών των στόχων, με αποτέλεσμα να έρθει η επικαιροποιημένη έκθεση του 2017, με νέες προβλέψεις.

Το 2020, η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη υποστήριξε τη μείωση της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία προτείνοντας μεταρρυθμίσεις, κοινωνική συνοχή, βελτίωση των υποδομών και λήψη μέτρων με στόχο την ενίσχυση συγκεκριμένων τομέων οικονομικής δραστηριότητας. Από το 2021, το σχέδιο “Ελλάδα 2.0” φιλοδοξεί να αλλάξει το ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης και τους θεσμούς μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων με ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Κι εδώ η ακαδημαϊκή κοινότητα έρχεται με δικές της προτάσεις, όπως το Αμερικανικό Κολλέγιο που ανασχεδίασε τα προγράμματα σπουδών του απαντώντας στις νέες ανάγκες της αγοράς.

fortunegreece.gr

Exit mobile version