Palantir Technologies: Ετοιμάζεται για IPO;

Η εταιρία στατιστικών αναλύσεων Μεγάλων Δεδομένων (big data) της Σίλικον Βάλλεϋ, Palantir Technologies, σχεδιάζει να υποβάλλει αίτηση για εισαγωγή στο χρηματιστήριο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα, πιθανολογείται ότι η παρουσία της στο χρηματιστήριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Όπως αναφέρεται στο Bloomberg, η εταιρία ετοιμάζεται να καταθέσει το έγγραφο πώλησής της στην εποπτική αρχή των ΗΠΑ (SEC) σε απόλυτα εμπιστευτικό κλίμα. Το 2015, ιδιώτες επενδυτές εκτίμησαν την αξία της Palantir στα $20 δις αλλά κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι αποτίμηση θα αιτηθεί η εταιρία στην Αρχική Δημόσια Προσφορά της (IPO). Προς το παρόν, καμία τελική απόφαση δεν έχει παρθεί και τα σχέδια της εταιρίας μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Η πιθανότητα μίας IPO συμπίπτει με την πρόβλεψη της εταιρίας για παραγωγή εισοδήματος ύψους $1 δις αυτό το έτος – κάτι που σημαίνει ότι θα φτάσει στο νεκρό σημείο (break even) για πρώτη φορά στα 16 χρόνια λειτουργίας της.

Η εταιρία εδρεύει στο Πάλο Άλτο και μεταξύ των ιδρυτών της είναι ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της PayPal, Peter Thiel. “Δουλειά” της Palantir είναι να συγκεντρώνει προσωπικά και εμπορικά δεδομένα μέσω του λογισμικού της και να αναζητά μοτίβα. Η εταιρία ξεκίνησε το 2003 ερμηνεύοντας πληροφορίες για την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ και το Πεντάγωνο. Μεταξύ των επενδυτών της συγκαταλέγεται η εταιρία venture capital Founders Fund, η Morgan Stanley, η BlackRock και η Tiger Global Management.

Δεκάδες είναι οι κυβερνητικοί οργανισμοί που χρησιμοποιούν την Palantir ανά τον κόσμο, αποσκοπώντας στη συλλογή και αναζήτηση δεδομένων για πολίτες με στόχο την καταπολέμηση του εγκλήματος, της τρομοκρατίας και, τους τελευταίους μήνες, την παρακολούθηση της εξάπλωσης του Covid-19.

Όμως, ο θάνατος του George Floyd και ο παγκόσμιος ξεσηκωμός ενάντια στην άδικη σκιαγράφηση εγκληματολογικού προφίλ λόγω φύλου και στη γενική μεροληψία που επικρατεί στους κύκλους των αστυνομικών αρχών αποτέλεσε αφορμή για πολυάριθμες διαμαρτυρίες και εκκλήσεις να απαγορευθεί η χρήση της AI και του λογισμικού της Palantir για την επιβολή του νόμου.

Exit mobile version