Όταν φτάσει η ώρα να πουλήσεις τη startup σου είναι λογικό να θέλεις να πετύχεις την καλύτερη δυνατή συμφωνία από όλες τις απόψεις. Αυτό πολλές φορές δεν πηγαίνει ανάλογα με το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο κάθε επιχειρηματίας και καταλήγει να πουλάει την επιχείρηση με λιγότερο ευνοϊκούς όρους.
Με ποια βήματα μπορείς να πετύχεις την καλύτερη συμφωνία εξαγοράς;
Ανάθεσε τις διαπραγματεύσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες
Φυσικά και ως CEO θα λαμβάνεις μέρος στις συναντήσεις για τις διαπραγματεύσεις της συμφωνίας αλλά το να είσαι CEO δεν σημαίνει ότι είσαι απαραίτητα και άσσος σε αυτό τον τομέα. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να αναθέσεις τις διαπραγματεύσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες ώστε να πετύχεις την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Οι αρμόδιοι εξωτερικοί συνεργάτες είναι εκείνοι που έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία να διαπραγματευτούν με τρόπο που θα σου εξασφαλίσει ένα καλό αποτέλεσμα.
Προσέλαβε έμπειρους νομικούς συμβούλους
Το να έχεις δίπλα σου μια ομάδα από έμπειρους νομικούς συμβούλους θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τις «παγίδες» αλλά και θα σου γλυτώσει πολύτιμο χρόνο και πόρους. Οι νομικοί σύμβουλοι θα αναλάβουν τα σημαντικά και θα δώσουν την πρέπουσα σημασία στα λιγότερο σημαντικά μέρη της συμφωνίας.
Επικοινώνησε τη συμφωνία στην ομάδα την κατάλληλη στιγμή
Φυσικά και η ομάδα της startup σου πρέπει να γνωρίζει το (άμεσο) μέλλον της εταιρείας αλλά το να επικοινωνήσεις μια συμφωνία που είναι ακόμα στο αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι συμφωνίες μπορεί να αλλάξουν ή και να ματαιωθούν ανά πάσα στιγμή, γι αυτό καλό είναι πριν επικοινωνήσεις τη συμφωνία στην ομάδα να είσαι σίγουρος για αυτή γιατί η ομάδα μπορεί να επηρεαστεί αναλόγως. Ακόμα και αν απομένουν μικρές λεπτομέρειες για την ολοκλήρωσή της μπορείς να την επικοινωνήσεις φειδωλά.
Καλλιέργησε το αίσθημα του «επείγοντος»
Πριν την οριστική ολοκλήρωση της συμφωνίας οι μεγάλες εταιρίες έχουν ένα πρωτόκολλο να ακολουθήσουν και συνήθως οι εγκρίσεις παίρνουν χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμβαίνει κάτι (κακό) με τη συμφωνία αλλά κάθε εταιρία έχει τον δικό της τρόπο λειτουργίας. Είναι στο χέρι σου να καλλιεργήσεις το αίσθημα του «επείγοντος» ώστε να επιταχύνεις τις διαδικασίες. Το επείγον θα αφορά την εταιρία που θα αγοράσει τη startup σου. Καλλιέργησε ένα κλίμα που θα κάνει την εταιρία να πιστέψει ότι όσο πιο σύντομα κλείσει τη συμφωνία τόσο περισσότερο αυτό είναι προς το δικό της συμφέρον. Εξασφάλισε ότι έχουν καταλάβει ότι πουλάς τη startup σου όχι γιατί βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια αλλά επειδή θέλεις να την πουλήσεις για να αναπτυχθεί περαιτέρω.
Μην περιμένεις από την εταιρία που θέλει να εξαγοράσει τη startup σου να κάνει όλη τη δουλειά. Σε μεγάλο μέρος η συμφωνία εξαρτάται από εσένα ως CEO για αυτό πρέπει να δουλέψεις σκληρά και σωστά για να πετύχεις την πιο συμφέρουσα εξαγορά.