Πώς θα αναπτύξετε την επιχείρησή σας ακολουθώντας standard διαδικασίες

Πολύ συχνά οι ιδρυτές αφήνουν τη διαίσθησή τους να τους καθοδηγήσει στις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, χωρίς να έχουν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για αυτό πολλές φορές είναι καλό να ακολουθείτε τις standard διαδικασίες που έχουν αποδειχθεί επιτυχημένες εδώ και χρόνια.

 

Ανεξάρτητα από το στάδιο της επιχείρησης στο οποίο βρίσκεστε – είτε ένας έμπειρος CEO είτε ένας νέος ιδρυτής με μια ιδέα που μόλις προέκυψε – είναι ζωτικής σημασίας να επιβάλλετε ένα επίπεδο πειθαρχίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, χωρίς κάποιο επίπεδο διαδικασίας για την εξισορρόπηση των μετρήσεων, της διαίσθησης και των εισροών, θα βρεθείτε να σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο και χρήμα καθώς ξεκινάτε το αναπτυξιακό σας ταξίδι.

 

Για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, το πώς, το πότε και το ποιος λαμβάνει τις βασικές αποφάσεις αποτελεί ζωτικό μέρος της διαδικασίας λειτουργίας. Καθώς αναπτύσσεστε, πρέπει να γίνετε πιο ποσοτικοί και οργανωμένοι σχετικά με το πού και πότε να επενδύσετε, καθώς και ποια έργα έχουν προτεραιότητα.

 

Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές για την εφαρμογή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

 

Όλα με μέτρο

Εάν ένας ηγέτης λάβει μια απόφαση χωρίς σαφή κριτήρια για το πώς φαντάζεται την επιτυχία, θα είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσει εάν το εγχείρημα πηγαίνει καλά ή άσχημα ή εάν πρέπει να επενδύσει περισσότερο ή λιγότερο. Αυτή η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τη σύγκλιση σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, οδηγεί σε γενικότερη έλλειψη σαφήνειας. Όσο περισσότερο βασίζεστε σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και διαιασθήσεις, τόσο πιο εύκολο είναι να επιχειρήσετε να κάνετε λίγο απ’ όλα παρά στοχευμένες κινήσεις που θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επιτυχία του εγχειρήματός σας. Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται αντιφατικό, αλλά όσο περισσότερο αναπτύσσεστε , τόσο λιγότερα, ως ηγέτης της επιχείρησης, θα χρειαστεί να μετρήσετε. Επομένως, όταν δημιουργείτε ένα πλαίσιο γύρω από τη λήψη αποφάσεων, η πρώτη σας απόφαση θα πρέπει να είναι ποιες μετρήσεις έχουν σημασία και ποιες όχι.

 

Το χάος λειτουργεί μόνο στην αρχή

Στη φάση εκκίνησης της επιχείρησής σας, το χάος μπορεί να γίνει φίλος σας. Δεν γνωρίζετε πάντα τι να κάνετε, πώς να το κάνετε, πότε να το κάνετε ή με ποια αναλογία να το κάνετε. Έτσι, πιθανότατα θα καταλήξετε να κάνετε πολλά πράγματα, προσπαθώντας να κάνετε κάτι εφαρμόσιμο . Αυτή η τεχνική είναι καλή στην αρχή, αν και δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Μόλις κατανοήσετε καλά το προϊόν και την αγορά, θα πρέπει να γίνετε πιο αυστηροί στη δομή σας. Γιατί τότε είναι που το κόστος ευκαιρίας αυξάνεται για λανθασμένες, βιαστικές ή ελλιπείς αποφάσεις. Οι πάρα πολλές απόψεις προκαλούν σύγχυση. Πρέπει να ξεκαθαρίσετε ποιος πρέπει να εμπλακεί σε ποιο επίπεδο και να το κάνετε αυτό μια επίσημη διαδικασία.

 

Αποκτήστε συναίνεση

Η συναίνεση στη διαδικασίας και την εκτέλεση είναι πιο σημαντική από τη συναίνεση για το αποτέλεσμα. Σε γενικές γραμμές, είναι καλό να υπάρχει συναίνεση μεταξύ της εκτελεστικής ομάδας σας, ιδιαίτερα εάν το τμήμα τους εμπλέκεται. Αλλά η ύπαρξη μιας συμφωνημένης διαδικασίας θα κάνει τη ζωή όλων πιο εύκολη. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αν το αποτέλεσμα δεν είναι επιτυχημένο, η διαδικασία λήψης αποφάσεων συμφωνήθηκε και εγκρίθηκε, και έτσι μπορείτε να προχωρήσετε παρακάτω γρήγορα και με όλη την ομάδα στο πλευρό σας.

 

Προσαρμογή από την αποτυχία

Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα πρέπει να μη φοβούνται την αποτυχία. Προφανώς, δεν μπορείς να αποτύχεις περισσότερο από ό,τι πετυχαίνεις και πρέπει πάντα να προσπαθείς να πάρεις τη σωστή απόφαση, αλλά η αποτυχία πρέπει να θεωρείται μια τεράστια ευκαιρία. Η αποτυχία σας επιτρέπει να κάνετε αυτοκριτική και να βελτιώνεστε συνεχώς. Η επιτυχία μπορεί να είναι κατάρα, γιατί συχνά, η επιτυχία διαβάζεται λάθος και υποαναλύεται, ενώ οι αποτυχίες γενικά διαβάζονται προσεκτικά και αναλύονται διεξοδικά.

 

Η ύπαρξη μιας δομής για τη λήψη αποφάσεων σας επιτρέπει να κινηθείτε (και να αναπτυχθείτε) πιο γρήγορα. Ειδικά για νέους ιδρυτές ή ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, η αφοσίωση — στις μετρήσεις, η εύρεση του σωστού προϊόντος, της κατάλληλης ομάδας και η συνεχής βελτίωση — θα βοηθήσει εσάς και την επιχείρησή σας να αναπτυχθείτε.

Exit mobile version