Private Equity: Ρεκόρ επενδύσεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για το 2019

Map featuring Eastern European countries with focus on Poland, Germany, Czech Republic. Other countries include: Ukraine and Slovakia. Cities include: Warsaw, Kiev, Berlin, Prague. Many other countries are also defocused in image.

Οι εταιρίες private equity επένδυσαν σε 464 εταιρίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης το 2019 σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη της Invest Europe.

Συγκεκριμένα, τα δεδομένα έδειξαν ότι οι επενδύσεις στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 7%, με  τη βιομηχανία του private equity να ενισχύει τη στήριξη των startups που τροφοδοτούν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Η μελέτη “The 2019 Central and Eastern Europe Private Equity Statistics” αποδεικνύει ότι οι επενδύσεις από εταιρίες private equity έφτασαν τα €2,95 δις – το δεύτερο μεγαλύτερο συνολικό ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ.

“Από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου πριν από τρεις δεκαετίες, η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έχει υποβληθεί σε έναν αξιοσημείωτο πολιτικό και οικονομικό μετασχηματισμό,” δηλώνει ο Πρόεδρος του τμήματος Central and Eastern Europe Taskforce της Invest Europe, Robert Manz. “Η βιομηχανία του private equity είναι υπερήφανη που έχει παίξει τον ρόλο της σε αυτό, φέρνοντας – όχι μόνο κεφάλαιο – αλλά και τεχνογνωσία και δεξιότητες.”

Σύμφωνα με την Investment Europe, το 23% του ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου αποδόθηκε στην Εσθονία, κάτι που αυτόματα την καθιστά βασικό αποδέκτη των επενδύσεων για το 2019. Ακολουθούν η Πολωνία (20%) και η Ρουμανία (19%).

“Η μελέτη περιγράφει ένα ώριμο οικοσύστημα επενδύσεων που έχει ακόμα πολύ περιθώριο ανάπτυξης. Σε ολόκληρη την περιοχή, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και τα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου στηρίζουν την καινοτομία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας,” επισημαίνει ο CEO της Invest Europe, Eric de Montgolfier.

Exit mobile version