Πώς μπορείτε να αλλάξετε καριέρα στα 40 και στα 50

Οι άνθρωποι αρέσκονται να λένε ότι «η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός», αλλά όταν είσαι αυτός με μια καθιερωμένη καριέρα και μια ζωή γεμάτη ευθύνες και υποχρεώσεις, η προοπτική να τα αφήσεις όλα αυτά και να κάνεις μια δραματική αλλαγή στη δουλειά σου μπορεί να μοιάζει τρέλα. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην αφήσετε τις αμφιβολίες σας να σας κρατήσουν πίσω. Πολλοί επαγγελματίες που έχουν αλλάξει με επιτυχία τη σταδιοδρομία τους έχουν διαπιστώσει ότι θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τις δεξιότητες από τις προηγούμενες εργασίες τους στους νέους τους ρόλους.

 

Διαβάστε μερικά παραδείγματα επιτυχούς αλλαγής καριέρας στην ηλικία των 40 ή των 50.

 

Από εταιρικά στελέχη στη διδασκαλία

Συχνά πιστεύουμε ότι οι δάσκαλοι είναι νέοι που μόλις έχουν τελειώσει το πανεπιστήμιο, αλλά οι καλύτεροι άνθρωποι για να εμπνέουν τις νεότερες γενιές είναι συχνά εκείνοι που έχουν την εμπειρία ζωής, η οποία έρχεται με την ηλικία. Αυτή είναι μια δημοφιλής επιλογή μεταξύ εκείνων που αισθάνονται έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη «σίγουρη» εταιρική καριέρα και να ακολουθήσουν έναν πιο ικανοποιητικό δρόμο βοηθώντας τη νεολαία του σήμερα να πετύχει τα όνειρά της. Στην πραγματικότητα, ακόμη και το Teach for America ενθαρρύνει ενεργά έμπειρους επαγγελματίες να υποβάλουν αίτηση για τα προγράμματά του, λέγοντας ότι «το 25,7% των μελών μας του 2018 ήταν στο εργατικό δυναμικό πριν ενταχθούν σε εμάς», και ορισμένα για πολλές δεκαετίες πριν.

 

Από το δημόσιο στον εταιρικό τομέα

Δεν είναι τόσο ασυνήθιστο να ακούμε ανθρώπους να μετακινούνται από τον εταιρικό κόσμο σε επαγγέλματα του δημόσιου τομέα, αλλά είναι πολύ πιο ασυνήθιστο να βλέπουμε τα πράγματα να συμβαίνουν αντίστροφα. Ωστόσο, είναι σίγουρα δυνατό — ειδικά για όσους έχουν φτάσει σε ηγετικές θέσεις στον δημόσιο τομέα. Για παράδειγμα, γιατί να μην εφαρμόσετε τα μαθήματα που έχετε μάθει ως διευθυντής δημόσιου σχολείου σε ένα σχολείο στον ιδιωτικό τομέα;

 

Από επιχειρηματίας στέλεχος επιχείρησης

Η ιδέα να εγκαταλείψετε τη δουλειά σας για να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση είναι συχνά στη θεματολογία των μέσων ενημέρωσης, αλλά τι γίνεται με το αντίθετο; Μπορεί να μην συζητιέται τόσο πολύ, αλλά μπορεί επίσης να έχει επιτυχία. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να ακολουθήσουν το μονοπάτι της δημιουργίας μιας επιχείρησης για μεγαλύτερη ευελιξία καθώς μεγαλώνουν μια οικογένεια ή για να μεγιστοποιήσουν το εισόδημά τους, αλλά τελικά αποφασίζουν ότι προτιμούν να βρουν την κατάλληλη θέση σε μια εταιρεία για να φτάσουν την καριέρα τους επόμενο επίπεδο. Μπορεί να μοιάζει τρομακτικό να περάσετε στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας όταν το βιογραφικό σας και το υπόβαθρό σας είναι τόσο άτυπα, ειδικά στη μέση ηλικία, αλλά οι δεξιότητες που απαιτούνται για την επιτυχία στην αυτοαπασχόληση είναι συχνά σε μεγάλη ζήτηση μεταξύ των εταιρειών.

 

Όσο περισσότερο μένετε στη ζώνη άνεσής σας, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να ξεφύγετε. Μπορεί να μην σκέφτεστε την καριέρα σας ως μια «ζώνη άνεσης» εάν αυτή τη στιγμή δυσκολεύεστε στη δουλειά σας, αλλά σίγουρα είναι η επιλογή που γνωρίζετε περισσότερο.

 

Ανεξάρτητα από τον τομέα από τον οποίο προέρχεστε ή ποια είναι η εμπειρία σας, ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε μια ικανοποιητική και επιτυχημένη αλλαγή σταδιοδρομίας στα 40 και τα 50 σας. Άλλωστε, η πόρτα πιθανότατα θα είναι ανοιχτή στην παλιά σας ζωή, αν κάποτε θελήσετε να επιστρέψετε.

 

Exit mobile version