Real estate: Επένδυση σε κατοικία για ιδία ή επαγγελματική χρήση;

Ποια επιλογή είναι καλύτερη για εσάς;

House key on a house shaped keychain resting on wooden floorboards concept for real estate, moving home or renting property

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει περιπλέξει μία απόφαση που για πολλούς αποτελεί βασικό στοιχείο στην αναζήτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας τους ή ακόμα και στην πρόωρη σύνταξη: Να αγοράσουν σπίτι για προσωπική τους χρήση ή προς εκμετάλλευση;

Η εκμίσθωση κατοικιών, ειδικότερα, μπορεί να αποδώσει ένα σταθερό εισόδημα για αρκετά χρόνια. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα ανεργίας έχουν προκαλέσει σε πολλούς ανθρώπους αδυναμία κάλυψης ακόμα και του ενοικίου τους – κάτι που καθιστά το εισόδημα από ενοίκιο κάθε άλλο παρά σταθερό.

Την ίδια στιγμή, με τις εξάρσεις κρουσμάτων να εκδηλώνονται στις μεγαλουπόλεις και την σταδιακή καθιέρωση του remote working, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να αγοράσουν σπίτι μακριά από τον τόπο εργασίας τους. Στην όλη δυναμική ήρθαν να προστεθούν και τα πρωτοφανώς χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια.

Αν και δεν υπάρχει “μαγική λύση” που να ταιριάζει σε κάθε επενδυτή, οι παρακάτω ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε αν είναι προτιμότερο να αγοράσετε μία κατοικία για ιδία ή επαγγελματική χρήση.

Πώς είναι το cash flow σας;

Όταν κάποιος αγοράζει μία κατοικία με σκοπό να την εκμισθώσει, μπορεί να περιμένει ότι θα του αποφέρει κέρδος άμεσα. Στην πραγματικότητα, όμως, η κατοχή και συντήρηση μίας κατοικίας που προορίζεται για εκμίσθωση απαιτεί ένα υγιές cash flow επειδή μπορεί να περάσει καιρός μέχρι να αποφέρει κέρδος. “Συνήθως, όταν πρωτοασχολείσαι με το real estate, το cash flow σου είναι αρνητικό,” επισημαίνει οικονομική σύμβουλος και ιδρύτρια της Tamarind Financial Planning, Emilie R. Goldman.

Πόσο σημαντική είναι για εσάς η κατοχή ενός σπιτιού;

Οι περισσότεροι επενδυτές εμπίπτουν σε μία από τις δύο ακόλουθες κατηγορίες: Είτε θεωρούν την ιδιοκτησία μία κατοικίας πρωταρχικό στόχο… είτε όχι. Ο τρόπος σκέψης πολλών μπορεί να επηρεάστηκε από την πανδημία: Ακόμα κι αν δεν τους ενδιέφερε ποτέ η κατοχή ενός δικού τους σπιτιού, μπορεί τώρα να θέλουν να μετακινηθούν εκτός πόλης για να μειώσουν την έκθεσή τους στο ασφυκτικό αστικό περιβάλλον.

Εκτός από την πανδημία, όμως,  υπάρχουν και κάποιοι οικονομικοί παράγοντες που θα έπρεπε κάποιος να λάβει υπ’ όψιν του. Για παράδειγμα, η κατοχή μίας εκμισθωμένης κατοικίας επιτρέπει στους επενδυτές να αξιοποιήσουν τα χρήματά τους. Αντίθετα με έναν ιδιοκτήτη εκμισθωμένου ακινήτου, ο ιδιοκτήτης μίας κατοικίας δεν μπορεί να αφαιρέσει από τα έξοδα του έτους του όλα όσα επενδύει για τη συντήρηση και την ασφάλιση του σπιτιού του.

Από την άλλη, υπάρχουν αρκετά λιγότερο εμφανή – αλλά εξίσου σημαντικά – οφέλη στην κατοχή ενός ιδιόκτητου σπιτιού, όπως είναι τα σταθερά κόστη κατοικίας και η απουσία πιθανότητας διαρκών μετακομίσεων.

Διαθέτετε χρόνο, δεξιότητες ή κεφάλαιο να επενδύσετε;

Με πανδημία ή χωρίς, οι επενδυτές πρέπει να αντιμετωπίζουν την κατοχή ενοικιαζόμενων ακινήτων ως επιχείρηση – και όχι ως απλή επένδυση. Η διάθεση δεξιοτήτων σε συνδυασμό με μία ευελιξία στο πρόγραμμά σας μπορούν να μετατρέψουν την ενοικίαση των ακινήτων σας σε μία πραγματικά κερδοφόρα επιχείρηση. Για παράδειγμα, αν είστε καλός στις επισκευές, στις εργασίες συντήρησης, στο interior design, στο μάρκετινγκ, κλπ, τότε βελτιώνετε κατά πολύ τα περιθώρια κέρδους σας.

Ποιος είναι ο τελικός στόχος σας;

Κάθε επενδυτής θα πρέπει να σκεφτεί ποιος θα είναι ο στόχος του ακινήτου (πηγή συμπληρωματικού ή βασικού εισοδήματος, πιθανότητα μεταπώλησης, κλπ) και να προσδιορίσει το χρονικό περιθώριο επίτευξής του. Δεν θα ήταν κακό να αναπτύξετε και μία στρατηγική exit: Σκοπεύετε να κληροδοτήσετε τα ακίνητα σε επόμενες γενιές ή να τα πουλήσετε μετά από χρόνια και να ζήσετε από τα κέρδη;

Μία παγκόσμια κρίση υγείας μπορεί να κάνει την επένδυση στο real estate πολλαπλώς πιο περίπλοκη αλλά, σε γενικές γραμμές, οι βασικές αρχές ισχύουν ακόμα.

Exit mobile version