Thursday, May 15, 2025
Insider's IQ
NEWSLETTER
No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Insider's IQ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
No Result
View All Result
Insider's IQ
No Result
View All Result

Restart για το ελληνικό Χρηματιστήριο – Το σχέδιο για IPOs, αύξηση διασποράς και «φρέσκα» κεφάλαια

in HIGHLIGHTS, THEINSIDER, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ & ΦΟΡΕΙΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΧΡΗΜΑ
0
Restart για το ελληνικό Χρηματιστήριο – Το σχέδιο για IPOs, αύξηση διασποράς και «φρέσκα» κεφάλαια

Το πώς ακριβώς φιλοδοξεί να «σπάσει» τον φαύλο κύκλο, στον οποίο έχει εγκλωβιστεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, περιέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, ο οποίος στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου εστίασε τις προωτοβουλίες και το σχέδιο που έχει αναληφθεί για την ανάπτυξη της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θεσμικής συνάντησης του νέου CEO των Ελληνικών Χρηματιστηρίων με τους δημοσιογράφους, ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που επιδιώκει να αναλάβει, ώστε να καταστήσει τη Λεωφόρο Αθηνών… μεγαλύτερη, ελκυστικότερη και ισχυρότερη.

Οι 5 βασικοί άξονες της στρατηγικής αφορούν στην Ενίσχυση της συναλλακτικής δρταστηριότητας («σπάμε τον φαύλο κύκλο», ανέφερε χαρακτηριστικά) με την υποστήρριξη της δημιουργίας κεφαλαίου για εγχώριους και ξένους επενδυτές και την υποστήριξη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση των εσόδων από υφιστάμενες και νέες υπηρεσίες, τη βελτίωση του λειτουργικού μοντέλου, τη βελυίωση των διαθνώς πελατών και την εστίαση στην ψηφιακή καινοτομία με την Ελλάδα να έρχεται στο προσκήνιο ως κόμβος fintech.

Σε ό,τι αφορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κεντρικός στόχος είναι να αποτελέσει πηγή άντλης κεφαλαίων για τις ελληνικές επιχειρήσεις, να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για την κινητοποίηση των αποταμιεύσεων των επενδυτών και να αποτελέσει έναν πόλο έλξης διεθνώς επενδυτών.

Μεταξύ άλλων, στο σκέλος της προσέλκυσης νέων εταιρειών, ο κ. Κοντόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη ενίσχυσης των νέων εισαγωγών, φέρνοντας ως βασικό παράδειγμα την πρόθεση της κυβέρνησης να εισαγάγει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Μ’ αυτό τον τρόπο, όπως εξήγησε, ο μέσος επενδυτής θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στα οφέλη του ελληνικού τουρισμού, ενώ ταυτόχρονα η αγορά θα στείλει ένα μήνυμα ανάκαμψης, με στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων εταιρειών.

Αφού υπενθύμισε τις επιτυχημένες IPOs (Αρχικές Δημόσιες Προσφορές) της Μπλε Κέδρος και της Dimand, η οποία ήταν η μεγαλύτερη από το 2017, ο κ. Κοντόπουλος επιβεβαίωσε ότι το ενδιαφέρον παραμένει «ζωντανό» για αρκετές εταιρείες, με τη σχετική τάση να διατηρείται και το επόμενο διάστημα.

Σ’ αυτό το σημείο έσπευσε να κάνει αναφορά στην προοπτική της διπλής εισαγωγής (dual listings), η οποία απευθύνεται κυρίως στις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες της Wall Street αλλά και στις εγχώριες «unicorn», οι οποίες κάποια θα στιγμή θα επιθυμήσουν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο του Nasdaq στη Νέα Υόρκη.

Βασική επιδίωξη είναι, όπως επεσήμανε ο κ. Κοντόπουλος, να δώσουμε τα κατάλληλα κίνητρα ώστε αυτές οι εταιρείες να επιλέξουν και το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποκτώντας πρόσβαση σε μια νέα αγορά και σε επιπλέον κεφάλαια. «Ευελπιστούμε ότι θα πείσουμε κάποιες απ’ αυτές» διαμήνυσε, χαρακτηριστικά. Τόνισε, μάλιστα, ότι όλα αυτά προϋποθέτουν μια «πανστρατιά» και μια ομαδική προσπάθεια απ’ όλους τους εμπλεκόμενους, η οποία ήδη αρχίζει και υλοποιείται.

Ας μην ξεχνάμε ότι τους προηγούμενους μήνες τόσο η Costamare του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου όσο και η Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη -αμφότερες εισηγμένες στη Wall Street- αποφάσισαν να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα μέσω της ελληνικής αγοράς. Και το εγχείρημα ήταν άκρως επιτυχημένο.

Ενίσχυση της ΕΝ.Α.
Την ίδια στιγμή, o κ. Κοντόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝ.Α.), η οποία αποτελεί τον προθάλαμο για την εισαγωγή στην Κύρια Αγορά, όπως συνέβη πρόσφατα και με την Μπλε Κέδρος. Εκεί ακριβώς, εξάλλου, αποσκοπούν και τα κίνητρα του υπουργείου Οικονομικών για την εισαγωγή εταιρειών, με πλήρη απαλλαγή από τα έξοδα εισαγωγής (listing expenses).

Παράλληλα, όπως σημείωσε με έμφαση ο επικεφαλής του Χ.Α., η ΕΝ.Α. συνιστά και ένα βασικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), οι οποίες χρήζουν ανάγκης περαιτέρω στήριξης. «Να κάνουμε ένα reload της ΕΝ.Α. για τη στήριξη των ΜμΕ» δήλωσε ενδεικτικά.

Κίνητρα για το free float
Ύψιστη σημασία είχε και η δήλωση για την ανάγκη αύξησης της διασποράς των ελληνικών εισηγμένων, προαναγγέλλοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω κυρίως της παροχής κινήτρων. Επικαλούμενος δε, ένα υποθετικό παράδειγμα, υποστήριξε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διασπορά, τόσο ευκολότερο είναι να επενδύσει ένα ξένο fund. «Προσπαθούμε να πείσουμε τις εισηγμένες ότι το free float είναι προς όφελός τους. Και μερικές έχουν ήδη αρχίσει να το κατανοούν» επεσήμανε ο κ. Κοντόπουλος.

Σε άλλο σημείο της παρουσίασής του, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το νέο «αφεντικό» του Χ.Α. αναφέρθηκε στους στόχους της διοίκησής του, ανάμεσα στους οποίος ξεχωρίζει η επανένταξη στις αναπτυγμένες αγορές, κάτι που θα αναβαθμίσει την ποιότητα των εισερχόμενων κεφαλαίων.

Αυτός ο στόχος, αποσαφήνισε, απαιτεί τρεις βασικές προϋποθέσεις. Την ύπαρξη εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης με διασπορά μετοχών, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας και μια σειρά επιμέρους τεχνικών παραμέτρων. «Τεχνικά βρισκόμαστε πολύ κοντά» σχολίασε στη συνέχεια, παρότι εμφανίστηκε αβέβαιος για το πότε ακριβώς θα έρθει και η επίσημη επιβεβαίωση από τις αγορές.

Επιπλέον, ο κ. Κοντόπουλος προσέδωσε αξία στην αξιοποίηση του Χ.Α. ως μέσου άντλησης κεφαλαίων για επιχειρήσεις και οικονομία, ενίσχυσης της επενδυτικής προοπτικής των νοικοκυριών, αλλά και ένταξης των ελληνικών assets στα «ραντάρ» των ξένων επενδυτών. «Φανταστείτε τα οφέλη μιας μεγάλης ιδιωτικοποίησης μέσω του Χ.Α.» έφερε ως παράδειγμα, επισημαίνοντας ότι το αρνητικό αφήγημα της αγοράς μπορεί να «σπάσει» μόνο με τέτοιου είδους θετικές εκπλήξεις.

Τελευταία, αλλά εξαιρετικά σημαντική, είναι και η προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τον CEO του X.A. να προαναγγέλλει ένα μεγάλο Road Show στο Λονδίνο στις 28 και 29 Νοεμβρίου, το οποίο θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τη Morgan Stanley. Μάλιστα, είναι αρκετά πιθανό το «παρών» να δώσει, πέραν των ελληνικών εισηγμένων και των ξένων διαχειριστών κεφαλαίων, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: newmoney.gr

ShareTweetShare

FOLLOW INSIDER'S IQ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες για το 2021

    Οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες για το 2021

    818 shares
    Share 327 Tweet 205
  • Η ιταλική επιχείρηση κάθετης καλλιέργειας Planet Farms εξασφαλίζει 40 εκατ. δολάρια σε αποτίμηση 500 εκατ. δολαρίων

    6 shares
    Share 2 Tweet 2
  • Fitch: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

    9 shares
    Share 4 Tweet 2
  • Daily taste: «Μυρίζει» deal μετά τη μετατροπή της σε Α.Ε. – Τι έδειξε η έκθεση αποτίμησης

    16 shares
    Share 6 Tweet 4
  • Ψηφιακοί φοροφυγάδες: Πώς η ΑΑΔΕ έστησε το ελεγκτικό «σαφάρι» στα social media

    4 shares
    Share 2 Tweet 1
To insidersiq.gr είναι πηγή επιχειρηματικής και επενδυτικής αρθρογραφίας και ειδήσεων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ένα εργαλείο ανάπτυξης, ενημέρωσης και στρατηγικής για όσους το χρησιμοποιούν.

Follow us

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΑ

Η σουηδική νεοφυής επιχείρηση Exeger εξασφαλίζει δάνειο 35 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τις αυτοφορτιζόμενες κυψέλες Powerfoyle

Η σουηδική νεοφυής επιχείρηση Exeger εξασφαλίζει δάνειο 35 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τις αυτοφορτιζόμενες κυψέλες Powerfoyle

December 19, 2023
Eurostat: Μεγαλύτερη τελικά η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

Eurostat: Μεγαλύτερη τελικά η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

December 19, 2023
Βonus 10 εκατ. ευρώ στους μετόχους της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου

Βonus 10 εκατ. ευρώ στους μετόχους της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου

December 19, 2023
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δ. Αθηναίων – Στα 180,55 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πρόγραμμα του 2024

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δ. Αθηναίων – Στα 180,55 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πρόγραμμα του 2024

December 19, 2023
Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μουδιάζει τις αγορές – Φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο – Δίνει «σήμα» το πετρέλαιο

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μουδιάζει τις αγορές – Φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο – Δίνει «σήμα» το πετρέλαιο

December 19, 2023

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΜΗΝΑ

  • Η πλατφόρμα προμηθειών χονδρικής Qogita βγαίνει από τη μυστικότητα με 80 εκατ. ευρώ Series B

    Η πλατφόρμα προμηθειών χονδρικής Qogita βγαίνει από τη μυστικότητα με 80 εκατ. ευρώ Series B

    47 shares
    Share 19 Tweet 12
  • IPO: Τι είναι και πώς επενδύω σε μία;

    422 shares
    Share 169 Tweet 106
  • Αγόρασε τώρα, πλήρωσε μετά: Η Scalapay φέρνει την επανάσταση στις πληρωμές

    150 shares
    Share 60 Tweet 38
  • Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανέβασε στο 16% τα επιτόκια

    25 shares
    Share 10 Tweet 6
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

Το Insider's IQ χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την πλοήγησή σας. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).
ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ