Διπλάσια ήταν η αξία των επιχειρηματικών συναλλαγών το 2021 έναντι του 2020, οπότε λόγω πανδημίας σειρά συμφωνιών –κυρίως ιδιωτικοποιήσεις– δεν πραγματοποιήθηκε. Σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας PwC, πέρυσι οι ελληνικές επιχειρήσεις προσείλκυσαν συνολικά 12 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 4,3 δισ. ευρώ προέκυψαν από εξαγορές και συγχωνεύσεις. Επίσης, 4,2 δισ. ευρώ αφορούν εταιρικά ομόλογα, 512 εκατ. προήλθαν από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που καλύφθηκαν από στρατηγικούς επενδυτές και 3 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε συναλλαγές ιδιωτικοποιήσεων.
Το 2020, τα κεφάλαια που προσείλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις ανήλθαν σε 6 δισ. ευρώ, από τα οποία αντιστοιχούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις 4,1 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα, περίπου, και φέτος. Η αξία των επιχειρηματικών συναλλαγών της προηγούμενης χρονιάς αντιστοιχεί σε αυτήν του 2019.
Πώς διαμορφώθηκε το τοπίο των επιχειρηματικών συμφωνιών το 2021; Πραγματοποιήθηκαν 76 εξαγορές και συγχωνεύσεις, από τις οποίες οι πέντε μεγαλύτερες άγγιξαν το 1,4 δισ. ευρώ, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών – τεχνολογίας να καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος. Οι ιδιωτικοποιήσεις είχαν σημαντική συνεισφορά, με την αξία τους να ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ. Ξεχωρίζουν, σύμφωνα με την PwC, η συμφωνία της ΔΕΔΔΗΕ με τη Macquarie Asset Management ύψους 1,3 δισ. ευρώ και η αξιοποίηση του Ελληνικού από τη Lamda Development, για την οποία εισπράχθηκαν 300 εκατ. ευρώ ως η πρώτη δόση συνολικού τιμήματος 915 εκατ. ευρώ. Οπως και η συμφωνία της ΔΕΠΑ Υποδομών με την Italgas ύψους 733 εκατ. (65% στο Δημόσιο και 35% στα ΕΛΠΕ), καθώς και η παραχώρηση των ακινήτων Γκολφ – Βόρειο Αφάντου στην MA Angeliades Hellas. Το 2021, όπως αναφέρει η PwC, αποτέλεσε χρονιά-σταθμό για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών. Και αυτό διότι περίπου 40 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υπό τη μορφή τιτλοποίησης πωλήθηκαν σε funds, με τη συναλλαγή Galaxy να αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη. Η αξία των εν λόγω συναλλαγών ξεπέρασε τα 12 δισ. ευρώ. Φέτος, όπως εκτιμά η PwC, οι πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεών τους και των πωλήσεων τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά, θα ξεπεράσουν το 2022 τα 10 δισ. λογιστικής αξίας.
Στις πέντε μεγαλύτερες ξένες εξαγορές και συγχωνεύσεις, που αντιπροσωπεύουν το 32% του συνόλου με αξία 1,4 δισ. ευρώ, συμμετέχουν ξένοι επενδυτές. Πρόκειται για την εξαγορά της βρετανικής Axelos από την PeopleCert (450 εκατ. ευρώ), που δραστηριοποιείται στη διενέργεια εξετάσεων και πιστοποίησης επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, και την απόκτηση της Telekom Romania (ανήκε στον ΟΤΕ) από την Orange Romania προς περίπου 300 εκατ. ευρώ. Επίσης, τρεις συμφωνίες συνολικής αξίας 928 εκατ. ευρώ περιλαμβάνουν την απόκτηση από τη Vantage Towers AG της Vantage Towers Ελλάδας, την εξαγορά από τη δανέζικη Netcompany Group της Intrasoft International και τη συγχώνευση με απορρόφηση από την Generali Hellas της AXA Ασφαλιστική.
Για τη φετινή χρονιά η PwC τοποθετεί την αξία των deals σε 6,3 δισ. ευρώ, με επιπλέον 2,3 δισ. να προέρχονται από ιδιωτικοποιήσεις. Ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών ανήκει στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπου η συναλλαγή αξίας 1,02 δισ. ευρώ για την απόκτηση του 49% του μεριδίου της Viva Wallet θα ολοκληρωθεί μετά την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών. Αρχές της χρονιάς ολοκληρώθηκε η εξαγορά, έναντι τιμήματος 1,6 δισ. ευρώ, της Chipita από την αμερικανική Mondelez International, ενώ η απόκτηση της Wind Hellas από τη United Group συνοδεύεται με τίμημα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Η PwC συμπεριλαμβάνει στα deals του 2022 την αύξηση του ποσοστού της Allwyn Entertainment στον ΟΠΑΠ, που είναι 327,4 εκατ. ευρώ.
Πηγή: kathimerini.gr