Startups: Για να επιβιώσουν από την κρίση της πανδημίας, η λύση είναι η συνεργασία

Ποτέ άλλοτε οι επιχειρηματίες δεν ήταν τόσο μόνοι όσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Δεν είναι, όμως, δύσκολο να αρχίσετε να αναπτύσσετε ένα δίκτυο υποστήριξης αν έχετε τα κατάλληλα εργαλεία.

Η πανδημία έχει οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις σε άθλια οικονομική κατάσταση. Ως επιχειρηματίες βρίσκεστε αντιμέτωποι με έναν πρωτόγνωρο συνδυασμό σύγχυσης και χρέους, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν χρειάζεται να βιώνετε μόνοι σας.

Προσπαθείστε να περιβάλλεστε από επιχειρηματίες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι έχουν βιώσει αντίστοιχες καταστάσεις στο παρελθόν και κατάφεραν να αντεπεξέλθουν. Τα χρόνια φέρνουν γνώση. Ακόμα κι αν δεν έχουν τον ρόλο συμβούλου ή μέντορα, σίγουρα γνωρίζουν κάτι παραπάνω από εσάς αν είναι τουλάχιστον δέκα χρόνια μεγαλύτεροι σας.

Οργανώστε μία γρήγορη συνάντηση μία φορά τον μήνα με διαφορετικό άνθρωπο κάθε φορά. Γρήγορα θα αντιληφθείτε ότι σε κάθε μία από αυτές τις συζητήσεις πάντα θα αναφέρεται κάτι καινούριο που εσείς δεν είχατε σκεφτεί ποτέ. Με κάθε 20′ στο Zoom ή στο FaceTime, εσείς θα κερδίζετε μία γνώση παραπάνω.

Μην περιορίζετε το επίκεντρό σας σε ανθρώπους του τομέα σας. Προσπαθείστε να βρείτε ανθρώπους από άλλους χώρους, τομείς και βιομηχανίες. Αν ένας φίλος σας έχει κάποιον γνωστό σε μία ενδιαφέρουσα εταιρία, ζητήστε του να σας φέρει σε επαφή ακόμα κι αν ο τομέας με τον οποίο ασχολείται φαίνεται εντελώς άσχετος με τον δικό σας. Να είστε σίγουροι ότι έχει γνώσεις και ιδέες να σας προσφέρει, τις οποίες θα μπορείτε να αξιοποιήσετε.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να εντοπίσετε τέτοιους ανθρώπους; Το πιο απλό μέσον είναι το LinkedIn. Δεν χάνετε τίποτα να στείλετε ένα μήνυμα σε κάποιον που θαυμάζετε επαγγελματικά ώστε να ξεκινήσετε μία επικοινωνία μαζί του. Ακόμα καλύτερα, στοχεύστε ανθρώπους που έχουν πρόσφατα αποσυρθεί από έναν ηγετικό ρόλο.

Αυτοί οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και συνεπώς σοφότεροι σύμβουλοι αποτελούν μεν βασικό μέρος ενός δικτύου υποστήριξης, αλλά όχι το μοναδικό. Οι σύμβουλοι μπορούν να σας βοηθήσουν με τη στρατηγική σκέψη τους και να σας καθοδηγήσουν ώστε να ξεπεράσετε τα προβλήματα που και οι ίδιοι αντιμετώπισαν πριν από χρόνια. Όμως, για ηθική στήριξη και αλληλεγγύη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, πολλοί στρέφονται σε συναδέλφους – επιχειρηματίες.

Η διαδικασία εύρεσης επιχειρηματιών για το δίκτυό σας δεν απέχει και πολύ από το να κάνετε φίλους. Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκετε ανθρώπους αντίστοιχης νοοτροπίας. Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, να βρίσκετε αποκλειστικά επιχειρηματίες του κλάδου σας, αλλά αν εσείς ακολουθείτε μία στρατηγική αργής και σταθερής ανάπτυξης για την επιχείρησή σας και το δίκτυό σας έχει βάλει ως στόχο να βγάλει ένα εκατομμύριο σε έναν χρόνο, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα απογοητευθείτε.

Για να βρείτε τους κατάλληλους ανθρώπους, θα πρέπει να γνωρίσετε όσο περισσότερους γίνεται. Αποδεχθείτε κάθε αίτημα για συζήτηση. Οι face-to-face συναντήσεις μπορεί να καθυστερήσουν ακόμα, αλλά οι τηλεδιασκέψεις αποτελούν αποτελεσματικό μέσον για networking.

Exit mobile version