Ελληνοεμιρατινό επιχειρηματικό φόρουμ, στο πλαίσιο του οποίου θα επισκεφθεί τη χώρα μας αντιπροσωπεία με περισσότερους από 60 εκπροσώπους επενδυτικών ταμείων και επιχειρήσεων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πραγματοποιείται στην Αθήνα σήμερα και αύριο. Στη λίστα των αραβικών επιχειρήσεων περιλαμβάνονται πολλά γνωστά ονόματα που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
To «παρών» στο φόρουμ θα δώσουν και δεκάδες εμιρατινές επιχειρήσεις από τον τουρισμό, την ενέργεια, την αγροτική βιομηχανία, την υγεία και τη φαρμακοβιομηχανία, τις μεταφορές και υποδομές, τη διαχείριση αποβλήτων, όπως οι Emirates Telecommunications Corporation – Etisalat, ΑDQ, Abu Dhabi Investment Authority – ADIA, International Petroleum Investment Company – IPIC, Eagle Hills Properties LLC, Abu Dhabi National Energy Company – TAQA, Dubai Holding Group, Al Dahra Agricultural Company, Fly Emirates. Το ΑDQ, για παράδειγμα, έχει υπογράψει ήδη από τον Μάιο συμφωνία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στη χώρα μας, ενώ με τη Mudabala υπάρχει συμφωνία για κοινές επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ σε startups και venture capital funds.
Στη λίστα των αραβικών επιχειρήσεων περιλαμβάνονται πολλά γνωστά ονόματα που δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα.
Τα ραντεβού μεταξύ ελληνικών και εμιρατινών επιχειρήσεων που θα λάβουν χώρα τα επόμενα εικοσιτετράωρα έρχονται σε συνέχεια των διμερών επαφών κορυφής και της δουλειάς που έχουν πραγματοποιήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, ο γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων του υπουργείου εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής και η ομάδα τους.
Εξάλλου, σε αυτό το πλαίσιο, στις αρχές Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και συναντήθηκε με τον διάδοχο του θρόνου και de facto ηγέτη του αραβικού κράτους, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν. Εναν άνθρωπο με ιδιαίτερα αυξημένη επιρροή σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο και όχι μόνον. Στη συνάντηση εκείνη επιβεβαιώθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των καλών διμερών σχέσεων σε πληθώρα τομέων, όπως της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, του πολιτισμού, της υγείας και των αγροδιατροφικών προϊόντων, αλλά και της άμυνας, ενώ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η προσέλκυση άμεσων επενδύσεων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και εξέφρασε την πρόθεσή του να εντείνει τη συνεργασία των δυο πλευρών.
Σε εκείνο το ταξίδι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Αμπου Ντάμπι (ADNOC) και η Μotor Oil υπέγραψαν στρατηγική συμφωνία-πλαίσιο για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής πλωτής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και τη μονάδα επαναεριοποίησης (FSRU) της Dioriga Gas. Επίσης, υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στην εταιρεία Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) και τη Motor Oil για την πιθανή ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας και άλλων έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα. Επίσης η Μasdar υπέγραψε συμφωνία και με την Kyoto του ομίλου Κωνσταντακόπουλου για την ανάπτυξη ΑΠΕ.
Πηγή: kathimerini.gr