Σχεδιάζεται πανεπιστημιούπολη τεχνολογίας αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ στο Βίλνιους

Η λιθουανική εταιρεία συνεργατικών και τεχνολογικών χώρων Tech Zity αναβαθμίζεται σημαντικά, με ένα έργο υποδομής ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στο Βίλνιους. Όταν ολοκληρωθεί, η νέα πανεπιστημιούπολη θα διεκδικήσει τον τίτλο της “μεγαλύτερης πανεπιστημιούπολης τεχνολογίας στην Ευρώπη” όταν ανοίξει το 2024, με έκταση 55.000 τετραγωνικά μέτρα.

Γιατί να κατασκευαστεί ένα τέτοιο έργο στη Λιθουανία; Λοιπόν, “μεταξύ 2017-2022, η Λιθουανία αύξησε την ψηφιακή της οικονομία κατά 16,8 φορές ετησίως – με το οικοσύστημα να αποτιμάται πλέον σε πάνω από 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ – και έγινε ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τεχνολογικός κόμβος στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Με τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο του έργου, θα ανακαινιστούν παλιά εργοστάσια ραπτικής στην περιοχή και θα στεγαστούν 5.000 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας – με τη χρήση βιώσιμων πρακτικών κατασκευής το έργο θα “δεσμεύσει και θα εξοικονομήσει πάνω από 500 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης”. Θα χρησιμοποιηθούν εργοστασιακά εξαρτήματα και δομικά στοιχεία σε όλη την περιοχή διατηρώντας την ταυτότητα και την ιστορία του κτιρίου.

Το κτίριο θα ανακαινίσει παλιά εργοστάσια ραπτικής
Υπάρχει η υπόσχεση όλων των τελευταίων τεχνολογικών εγκαταστάσεων που χρειάζονται οι εταιρείες για να κλιμακωθούν, με χώρους συνεργασίας, ιδιωτικά γραφεία και χώρους εκδηλώσεων, και οι πόρτες δεν θα κλείνουν ποτέ, θα είναι ανοιχτές 24 ώρες, ώστε να μην χρειαστεί ποτέ να πάτε σπίτι σας.

Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται πραγματικά να φύγετε από το γραφείο, καθώς θα υπάρχουν χώροι συγκατοίκησης που θα παρέχουν “στους εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας σπίτια κοντά στην τοποθεσία, τόσο κοντά στην εργασία όσο και στις εκτεταμένες ανέσεις και τα πολιτιστικά hotspots του κέντρου της πόλης”. Ακούγεται σαν να μην χρειάζεται ποτέ να φύγετε, καθώς οι χώροι συν-κατοίκησης είναι χτισμένοι γύρω από την “κοινότητα εκτός εργασίας για τους κατοίκους – παρέχοντας πρόσβαση σε μπαρ, αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλα, όλα στο χώρο του ξενοδοχείου”.

“Άρχισα να επενδύω στο τεχνολογικό οικοσύστημα του Βίλνιους το 2009 – όταν μπορούσες να θυμηθείς το όνομα κάθε εργαζόμενου στον τομέα της τεχνολογίας στην πόλη με το μικρό του όνομα και μπορούσες να χωρέσεις ολόκληρο το τεχνολογικό οικοσύστημα σε ένα δωμάτιο. Τώρα η πόλη φιλοξενεί μερικές από τις πιο γνωστές εταιρείες τεχνολογίας στην Ευρώπη – και αναπτυσσόμαστε με ρυθμό που απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές ακινήτων. Το Tech Zity είναι ένα πρώτο στο είδος του έργο – τόσο από άποψη φιλοδοξίας, καθώς είναι 30% μεγαλύτερο από οποιαδήποτε τεχνολογική πανεπιστημιούπολη που έχει αναπτυχθεί προηγουμένως στην Ευρώπη, όσο και από άποψη υποδομών – καθώς είναι το πρώτο που φέρνει κάθε πτυχή της ακίνητης περιουσίας που κάθε τεχνολογική επιχείρηση, από μια start-up επιχείρηση που βρίσκεται πριν από την έναρξη της λειτουργίας της, μέχρι τις εταιρείες όπως η Google, μπορεί να αποκαλέσει σπίτι της στο Βίλνιους”, λέει ο Darius Žakaitis, ιδρυτής του Tech Zity.

 

Το έργο χρηματοδοτείται εν μέρει από τις υφιστάμενες δραστηριότητες της Tech Zity – με την υποστήριξη του Mantas Mikuckas, του COO και ιδρυτή της Vinted. Η Tech Zity παραμένει σε συζητήσεις με διάφορες επενδυτικές τράπεζες, οικογενειακά γραφεία και θεσμικούς επενδυτές για πρόσθετη χρηματοδότηση.

“Το Βίλνιους διατηρεί σταθερή θέση στην ευρωπαϊκή τεχνολογική σκηνή χάρη στις ταχείες καινοτομίες και τις οραματικές επιχειρήσεις όπως η Tech Zity. Γεμάτη καινοτόμους επιχειρηματίες, πολυεθνικά ταλέντα και φιλόδοξους επενδυτές, η πρωτεύουσα έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο τεχνολογικό κόμβο που προκαλεί τολμηρές ιδέες, επιτυχημένες συνεργασίες και λύσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο. Η νεότερη τεχνολογική πανεπιστημιούπολη της Tech Zity αποτελεί απόδειξη των προοδευτικών αξιών της πρωτεύουσας”, λέει ο Valdas Benkunskas, δήμαρχος του Βίλνιους.

Γνωρίζατε ότι η Λιθουανία πρωτοπορεί όσον αφορά τις γυναίκες στην τεχνολογία; Η Cate Lawrence έγραψε μια έκθεση για το συγκεκριμένο θέμα.

Exit mobile version