Σε εποπτεία, για πρώτη φορά, τα κρυπτονομίσματα – Από «κόσκινο» και πιο αυστηρό έλεγχο οι διακρατικές συναλλαγές και πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα ή με ειδική προπληρωμένη κάρτα.
Τέλος στην ανωνυμία των συναλλαγών που γίνονται με bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα επιχειρεί να βάλει νομοσχέδιο του Ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που δίνει το δικαίωμα στις ελεγκτικές αρχές να ζητάνε αναλυτικά στοιχεία για την συναλλαγή εφόσον υπάρχει υπόνοια για διακίνηση «μαύρου χρήματος»
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε στην Βουλη νομοσχέδιο «για την ενίσχυση της οικονομικής διαφάνειας και εποπτείας και των ελέγχων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».
Το νομοσχέδιο ενσωματώνει Οδηγία 2018/843.
Με αυτήν, τροποποιείται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος και εισάγονται σημαντικές ρυθμίσεις για τα λεγόμενα «κρυπτονομίσματα», συμπεριλαμβανομένου όπως είναι φυσικό του bitcoin και των ομοίων του, ή και των διάφορων …wallets, δηλαδή των ψηφιακών «πορτοφολιών» που λειτουργούν και ωσάν διαδικτυακά ανταλλακτήρια χρήματος.
Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ορίζεται ότι «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναλαμβάνει εποπτικά καθήκοντα για τους παρόχους των υπηρεσιών ανταλλαγής εικονικών νομισμάτων και τους παρόχους υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών». Σε διάφορα άρθρα του νομοσχεδίου ορίζονται επίσης υποχρεώσεις των φορέων αυτών προς την ΤτΕ και τις ελληνικές Αρχές.
Επιπλέον από «κόσκινο» και πιο αυστηρό έλεγχο θα περνάνε οι διακρατικές συναλλαγές και πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα ή με ειδική προπληρωμένη κάρτα, ακόμα και τις ανώνυμες που εκδίδουν άλλες χώρες στην Ευρώπη. Σαν παράδειγμα, καταργείται η εξαίρεση ελέγχου για τέτοιες κάρτες που είχαν δυνατότητα επαναφόρτισης με όριο μικρότερο από 150 ευρώ το μήνα.
Στόχος της εφαρμογής αυτών των ρυθμίσεων του ν/σ είναι να περιορίσει την ανωνυμία που υφίσταται μέχρι σήμερα στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, η οποία έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για συναλλαγές εγκληματικών ενεργειών και ξεπλύματος χρήματος, σε διεθνές επίπεδο.
Εκτός από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα το νομοσχέδιο για το ξέπλυμα χρήματος:
-Ενισχύει τη διαφάνεια των εταιρικών δομών, διασφαλίζοντας τη δημόσια πρόσβαση σε ένα
Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.
-Παρέχει δυνατότητα στην εθνική Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες) να έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερο εύρος πληροφοριών κατά την άσκηση των καθηκόντων της.
-Ορίζει κριτήρια και δικλείδες ασφαλείας σχετικά με συναλλαγές από και προς τρίτες χώρες τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει ως υψηλού κινδύνου.
-Θεσπίζει Μητρώα Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών ως κεντρικό αυτοματοποιημένο μηχανισμό για την έγκαιρη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα των κατόχων τραπεζικών λογαριασμών και λογαριασμών πληρωμών.
-Προβλέπει στενότερη και πιο συστηματική συνεργασία των αρχών προληπτικής εποπτείας και των αντίστοιχων αρχών εποπτείας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, τόσο μεταξύ τους όσο και με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.
Πηγή: newmoney.gr