Τα οφέλη μιας πολυμορφικής ομάδας για το ανθρώπινο δυναμικό σας

Η Ευρώπη διαθέτει μια ακμάζουσα σκηνή νεοφυών επιχειρήσεων, με πολλές χώρες της ηπείρου να διαθέτουν εντυπωσιακό αριθμό επιτυχημένων εταιρειών, επιχειρηματιών, επενδυτών και επιταχυντών. Ωστόσο, ένα ζήτημα που εξακολουθεί να υφίσταται είναι η έλλειψη ποικιλομορφίας στο εργατικό δυναμικό – σχεδόν το 85% των ευρωπαϊκών ομάδων νεοφυών επιχειρήσεων είναι κυρίως λευκές και ανδρικές.

 

Επιπλέον, το 87% της χρηματοδότησης VC στην Ευρώπη αντλείται από ιδρυτικές ομάδες που αποτελούνται αποκλειστικά από άνδρες, ενώ το ποσοστό της χρηματοδότησης που αντλείται από ομάδες που αποτελούνται αποκλειστικά από γυναίκες μειώθηκε από 3% το 2018 σε 1% το 2022. Η ίδια έκθεση διαπίστωσε ότι μόλις το 1% των κεφαλαίων αντλήθηκε από κεφάλαια με αμιγώς γυναικείους γενικούς συνεταίρους (GP) σε σύγκριση με το 84% που αντλήθηκε από κεφάλαια με αμιγώς ανδρικές ομάδες GP.

 

Συν τοις άλλοις, κανένας από τους μονόκερους της Ευρώπης δεν έχει ιδρυτική ομάδα που να αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες. Μόλις το 1,4% των ευρωπαϊκών μονόκερων έχει ιδρυτική ομάδα που αποτελείται εξ ολοκλήρου από επιχειρηματίες μειοψηφίας, και οι εν λόγω ιδρυτές έχουν συγκεντρώσει ένα πενιχρό 0,7% της συνολικής χρηματοδότησης των μονόκερων. Αυτή η έλλειψη ποικιλομορφίας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη και την επιτυχία.

 

Καινοτομία μέσω της ποικιλομορφίας

Ένα ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό φέρνει μια πληθώρα διαφορετικών προοπτικών, ιδεών και εμπειριών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν μια νεοσύστατη επιχείρηση να καινοτομήσει και να δημιουργήσει καλύτερες λύσεις.

 

Αυτή δεν είναι μόνο η ποικιλομορφία όσον αφορά τη φυλή ή το φύλο – πηγαίνει πολύ πέρα από αυτό. Η ποικιλομορφία έχει πολλές μορφές, όπως η ηλικία, η κουλτούρα, η εθνικότητα, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο. Όταν λαμβάνονται υπόψη όλοι αυτοί οι παράγοντες, η ομάδα γίνεται ένα χωνευτήρι διαφορετικών εμπειριών και γνώσεων, οδηγώντας σε μια πιο πλούσια και ικανοποιητική εργασιακή εμπειρία για όλους.

 

Επιχειρησιακά οφέλη των διαφορετικών ομάδων

Φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο, κουλτούρα και εμπειρίες, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα δυναμικό περιβάλλον που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την επίλυση προβλημάτων. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η προτεραιότητα της ποικιλομορφίας και της ενσωμάτωσης στον εργασιακό χώρο διευκολύνει την καινοτομία.

 

Μια μελέτη που διεξήχθη από την McKinsey & Company διαπίστωσε ότι οι εταιρείες με πιο ποικιλόμορφες εκτελεστικές ομάδες είχαν περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν τις αντίστοιχες των ομόλογων εταιρειών τους όσον αφορά την κερδοφορία. Μια άλλη μελέτη από το Harvard Business Review διαπίστωσε ότι οι ποικιλόμορφες ομάδες ήταν καλύτερες στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων και πιο πιθανό να αναπτύξουν νέα προϊόντα από ό,τι εκείνες με ομοιογενή ηγεσία.

 

Η ποικιλομορφία μπορεί επίσης να αντλήσει έμπνευση από φαινομενικά άσχετες πηγές. Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με πολύπλοκα έργα, σκεφτείτε να συγκεντρώσετε μια ομάδα με ένα εύρος διαφορετικών ταλέντων για την αντιμετώπιση της πρόκλησης. Μπορεί να εκπλαγείτε από τις καινοτόμες προσεγγίσεις που φέρνουν. Με την πρόσληψη επαγγελματιών από διαφορετικά υπόβαθρα μπορείτε να βελτιώσετε τη συνολική έκθεση του εμπορικού σήματος και τα κέρδη. Τα οφέλη είναι ατελείωτα.

 

Προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων

Ένας εργασιακός χώρος που εκτιμά την πολυμορφία και την ενσωμάτωση είναι πιο πιθανό να προσελκύσει και να διατηρήσει κορυφαία ταλέντα. Οι ποικιλόμορφοι χώροι εργασίας ενισχύουν την αίσθηση της συμμετοχικότητας, η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι εκτιμώνται και γίνονται σεβαστοί. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται άνετα να είναι ο εαυτός τους στη δουλειά, είναι πιο πιθανό να είναι αφοσιωμένοι, παραγωγικοί και να έχουν κίνητρα.

 

Ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες και προνοητικές εταιρείες σήμερα αξιοποιούν τη δύναμη των διαφορετικών ταλέντων για να προωθήσουν την ανάπτυξη και την επέκτασή τους. Πράγματι, μια πρόσφατη έρευνα D&I αποκαλύπτει ότι σχεδόν το 80% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης θεωρούν την ένταξη ως κρίσιμο παράγοντα κατά την αξιολόγηση προσφορών εργασίας και εταιρειών.

 

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση DEI της Deloitte, το 40% των εργαζομένων θα προτιμούσε ακόμη και να εγκαταλείψει έναν οργανισμό που δεν ακολουθεί πρακτικές πολυμορφίας, ισότητας, ενσωμάτωσης και συμμετοχής (DEIB).

 

Η εργασία σε μια εταιρεία που χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία σας δίνει τη δυνατότητα να μαθαίνετε από και δίπλα σε μια διαφορετική ομάδα συναδέλφων και να αποκτάτε μια ευρύτερη κατανόηση του κόσμου γύρω σας.

 

Μπορεί επίσης να αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και την εξέλιξη της καριέρας σας. Είτε πρόκειται για την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας προγραμματισμού, είτε για την ανακάλυψη μιας νέας προσέγγισης στην επίλυση προβλημάτων, είτε για την καλύτερη κατανόηση των πολιτισμικών αποχρώσεων, η σύνδεση με διαφορετικά άτομα μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα τυφλά σημεία, να αμφισβητήσετε τις υποθέσεις σας και να αναπτύξετε μια πιο ολοκληρωμένη προοπτική.

 

Όπως είδαμε παραπάνω, οι εταιρείες που προωθούν ενεργά την ποικιλομορφία, την ισότητα, την ενσωμάτωση και το ανήκειν έχουν ισχυρότερα επιχειρηματικά αποτελέσματα και είναι σε καλύτερη θέση να προσελκύσουν και να διατηρήσουν κορυφαία ταλέντα – η δεξαμενή τους διευρύνεται καθώς αγκαλιάζουν και την απομακρυσμένη εργασία. Οι εταιρείες αυτές όχι μόνο στηρίζονται στις βέλτιστες πρακτικές της DEIB, αλλά και τοποθετούνται για επιτυχία στην παγκόσμια αγορά.

Exit mobile version