Tech IPOs: “Ανθίζουν” παντού φέτος, εκτός από την Ευρώπη

Μπορεί οι μετοχές των τεχνολογικών εταιριών σε όλον τον κόσμο να σημειώνουν αυξήσεις-ρεκόρ, αλλά στην Ευρώπη η μεγαλύτερη είδηση σε αυτόν τον τομέα είναι η αποχώρηση μίας εταιρίας από το χρηματιστήριο.

Η Rocket Internet SE έχει φέρει τουλάχιστον 9 IPOs στην αγορά τα τελευταία πέντε χρόνια, κι όμως ανακοίνωσε ότι “θα ήταν καλύτερα αν δεν ήταν στο χρηματιστήριο”. Η αιτία της αποχώρησης είναι λίγο-πολύ γνωστή: Η πρόσβαση σε ιδιωτικές επενδύσεις είναι τόσο εύκολη που δεν υπάρχει ανάγκη διατήρησης μίας εταιρίας στο χρηματιστήριο.

Η απόφαση της Rocket Internet SE προσθέτει έναν ακόμη λίθο στα μακρόχρονα προβλήματα της βιομηχανίας της τεχνολογίας στις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης. Οι επενδυτές μάταια αναζητούν Ευρωπαίους “πρωταθλητές” για να ανταγωνιστούν τους αμερικανικούς κολοσσούς Apple Inc. και Alphabet Inc., και όπως όλα δείχνουν δεν προβλέπεται να παρουσιαστεί κανένας σύντομα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης είναι η έλλειψη τεχνολογικών εταιριών. Σύμφωνα με τον managing director της Bank of America  Corp., Aukse Jurkiute, ακόμα και αυτές που ξεκινούν, συνήθως καταλήγουν να έχουν μεγαλύτερη αγορά στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, οι ιδιωτικοί επενδυτές έχουν εξαγοράσει πολλές υποψήφιες εταιρίες για IPO, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την αξία πολλών μη εισηγμένων εταιριών. Εν των μεταξύ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δειλιάζουν μπροστά στις υψηλές τιμές και το χάσμα στην αποτίμηση γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν συγκριθεί με τις ΗΠΑ και την Ασία.

“Αν η Tesla ήταν εισηγμένη στην Ευρώπη, θα είχε τη μισή ή ακόμα και το 20% της σημερινής αξίας της,” εξηγεί ο Shaunak Mazumder, global equities fund manager στη Legal & General Investment Management. Οι Αμερικάνοι επενδυτές κατανοούν τη δύναμη της καινοτομίας γιατί “το έχουν ξαναδεί το έργο”, όπως χαρακτηριστικά λέει ο Mazumder, ενώ τα ευρωπαϊκά funds είναι πιο εστιασμένα στο κέρδος – εις βάρος της καινοτομίας.

Προάγοντας τη βιομηχανία της τεχνολογίας

Ένας τομέας της τεχνολογίας που έχει ακμάσει στην Ευρώπη είναι ο συνδυασμός της με οικονομικές υπηρεσίες. Μεταξύ των μεγαλύτερων IPOs της Ευρώπης για το 2019 ήταν αυτές των Nexi SpA και Network International Holdings. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η fintech startup Unifiedpost Group SA ανακοίνωσε τα σχέδιά της για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών, από την οποία περιμένει να συγκεντρώσει τουλάχιστον €212 εκατομμύρια.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία της τεχνολογίας έχει τη δύναμη να παίξει σημαντικό ρόλο και στους τέσσερεις βασικούς τομείς της. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποιες από τις καλύτερες εταιρίες fintech έχουν ξεκινήσει από την Ευρώπη, όπως οι Adyen NV και Worldpay Inc.

Παρ’ όλα αυτά, τα χρηματιστήρια της Ευρώπης δεν έχουν γενικά κανονισμούς εισαγωγής που να προσφέρουν στους ιδρυτές περισσότερα δικαιώματα σε ψήφο  και μεγαλύτερη προστασία. Αυτό, από μόνο του, έχει σπρώξει πολλές τεχνολογικές εταιρίες σε άλλες ηπείρους. Η σουηδική Spotify Technology SA και η αγγλική Farfetch Ltd. επιλέγουν αμερικανικές IPOs τα τελευταία χρόνια.

Για να σώσουν την κατάσταση, οι ρυθμιστικοί φορείς της Ευρώπης προσπαθούν να ενισχύσουν τις εισαγωγές των tech startups εν μέσω της πανδημίας. Η Γαλλία δημιούργησε ένα bailout fund των €4 δις για μικρές τοπικές tech εταιρίες, και η Γερμανία επίσης σχεδιάζει ένα πακέτο “διάσωσης” για τον συγκεκριμένο τομέα.

Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι τα τοπικά χρηματιστήρια θα αρχίσουν να γίνονται πιο “φιλικά”. Η Hut Group Ltd. θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου με μία συμφωνία που θα δίνει στον συνιδρυτή και CEO της εταιρίας το λεγόμενο “χρυσό μερίδιο”, με το οποίο θα μπορεί να ασκεί βέτο σε κάθε προσπάθεια εχθρικής εξαγοράς για τρία χρόνια.

Το θετικό είναι ότι μέσα στους επόμενους 9-12 μήνες, αρκετές σημαντικές tech startups αναμένονται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο, καθώς πολλές εταιρίες επισπεύδουν τις IPOs τους επειδή ευνοούνται από την πανδημία. Μεταξύ τους, η πολωνική Allegro, η αγγλική Darktrace και η σουηδική Klarna Bank AB.

Exit mobile version