Τα αποτελέσματα από πιλοτικά προγράμματα λένε ακριβώς αυτό που θέλετε να ακούσετε. Το να μη δουλεύουμε την Παρασκευή (ή την Δευτέρα) αποδίδει.
Ειδικότερα τα πιο πρόσφατα, ίσως και τα πιο πειστικά μέχρι στιγμής στοιχεία για τη στροφή προς την τετραήμερη εργασία προέρχονται από μια εξάμηνη δοκιμή που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, κατά την οποία 33 εταιρείες με υπαλλήλους σε έξι χώρες μείωσαν τον φόρτο εργασίας των υπαλλήλων τους σε τέσσερις ημέρες ή 32 ώρες την εβδομάδα. Το πείραμα που οργανώθηκε από την 4 Day Week Global, επεδίωξε να δει αν οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να είναι εξίσου παραγωγικοί στο 80% του χρόνου – και όλα αυτά με την ίδια αμοιβή.
Τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά θετικά.
Οι εταιρείες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανέφεραν αυξημένα έσοδα και οι εργαζόμενοι ήταν πιο υγιείς και χαρούμενοι, ενώ υπήρχε και θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Και από αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, εκατό ακόμη εταιρείες που απασχολούν συνολικά χιλιάδες άτομα εξετάζουν ή εφαρμόζουν ήδη την τετραήμερη εργασία.
Έτσι, αν προσπαθήσατε ποτέ να πείσετε το αφεντικό σας να στραφεί προς την τετραήμερη εργασία, αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη μέχρι στιγμής ότι μπορεί να λειτουργήσει. Τα αποτελέσματα της νέας έκθεσης ήταν ξεκάθαρα: Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας ήταν καλύτερη για όλους.
Ίσως ακούγεται τρελό, αλλά λειτουργεί
Στην αρχή της δοκιμής, οι εργαζόμενοι της Soothing Solutions, μιας εταιρείας με έδρα το Dundalk της Ιρλανδίας που παρασκευάζει παστίλιες για το βήχα για παιδιά, ήταν επιφυλακτικοί ως προς ότι η τετραήμερη εργασία θα ήταν εφικτή, πόσο μάλλον κερδοφόρα.
Ωστόσο οι ιδρυτές Sinéad Crowther και Denise Lauaki έτρεφαν ελπίδες. Όταν η εταιρεία ιδρύθηκε το 2017, το δίδυμο ήθελε να δημιουργήσει μια κουλτούρα με επίκεντρο τον άνθρωπο, οπότε όταν η Crowther έμαθε για το πρόγραμμα 4 Day Week το 2021, το είδε ως έναν τρόπο προσέλκυσης και διατήρησης ταλέντων.
Από τότε που η Soothing Solutions προσέλαβε τους πρώτους υπαλλήλους της πέρυσι, κανένα μέλος του προσωπικού δεν έχει εγκαταλείψει την εταιρία.
Επειδή η Soothing Solutions ξεκίνησε τις δραστηριότητές της χρησιμοποιώντας την τετραήμερη εβδομάδα, οι ιδρυτές δεν έχουν κάτι για να συγκρίνουν σχετικά με την ανάπτυξη της επιχείρησής τους, ωστόσο η εφαρμογή αυτού του προγράμματος μόνο θετικά έχει επιφέρει.
Σημειώνεται πως η 4 Day Week Global είναι μια μη κερδοσκοπική κοινοτική πλατφόρμα που προωθεί την τετραήμερη εβδομάδα εργασία βοηθώντας τις εταιρείες να την εφαρμόσουν και χρηματοδοτώντας έρευνες για το μέλλον της εργασίας.
Μάλιστα για τη διεξαγωγή δοκιμών σε εταιρείες και για την ανάλυση των αποτελεσμάτων τους, ο όμιλος συνεργάζεται με ακαδημαϊκούς του Harvard Business School, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
Η τετραήμερη εργασία κερδίζει έδαφος
Το κίνημα της τετραήμερης εβδομάδας κερδίζει έδαφος μετά το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης» και ωθεί εργαζόμενους και εργοδότες να επανεξετάσουν τον τρόπο εργασίας.
Την ίδια ώρα κι άλλες έρευνες συντομότερης διάρκειας έχουν βρει θετικά αποτελέσματα στην τετραήμερη εργασία.
Μια δοκιμή του 2021 στην Ισλανδία βρήκε θετικά αποτελέσματα και μια ερευνητική εργασία του 2019 από το Henley Business School διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων που λειτουργούν με τετραήμερη εβδομάδα είδαν την παραγωγικότητα των εργαζομένων να αυξάνεται.
Αντιδράσεις
Από την άλλη, δεν μπορούσαμε να κρύψουμε και μερικές αντιδράσεις. Οι τέσσερις ημέρες εργασίας θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο φόρτος εργασίας των εργαζομένων αυξάνεται κάθε μέρα, προκαλώντας περισσότερο άγχος αντί για λιγότερο. Για τις εταιρείες που έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας γύρω στις γιορτές ή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορεί να μην είναι δυνατή η επέκταση του προγράμματος για όλο το έτος.
Επίσης πολλές εταιρείες, όπως τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες που απαιτούν εξυπηρέτηση πελατών όλο το εικοσιτετράωρο ή ειδησεογραφικοί οργανισμοί που ακολουθούν έναν 24ωρο ειδησεογραφικό κύκλο, ενδεχομένως να δυσκολευτούν να εφαρμόσουν την τετραήμερη εργασία.
Ωστόσο οι ειδικοί θεωρούν πως οι συγκεκριμένες εταιρίες θα μπορούσαν να προσεγγίσουν την τετραήμερη εβδομάδα με τον τρόπο που ήδη χειρίζονται τα Σαββατοκύριακα.
Σε μικρές εταιρίες όμως που ακολούθησαν την τετραήμερη εργασία, εκτός από καλύτερη απόδοση, υπήρξε και αύξηση κερδών.
Διπλάσια κέρδη
Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης δοκιμαστικής περιόδου για τετραήμερη εργασία , η εταιρία Rent a Recruiter διπλασίασε τα ακαθάριστα κέρδη της και υπολόγισε ότι η παραγωγικότητα του προσωπικού της διπλασιάστηκε επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Επίσης μεταξύ των 16 εταιρειών που συμμετείχαν στη δοκιμή και παρείχαν στοιχεία εσόδων, σημείωσαν αύξηση κατά 8,14%, ποσοστό που για ορισμένες εταιρείες ήταν σχεδόν 40% υψηλότερο από την αύξηση των εσόδων κατά την ίδια εξάμηνη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Πάντως σε μία άλλη έρευνα, και οι 27 εταιρείες που εφάρμοσαν την τετραήμερη εργασία στο τέλος δήλωσαν ότι δεν ήταν στα σχέδιά τους να επιστρέψουν στην πενθήμερη εβδομάδα. Επισης σχεδόν όλοι οι 495 εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη δοκιμή ήθελαν να διατηρήσουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.
Εκτός από τα κέρδη πάντως, η τετραήμερη εργασία φέρνει… ευημερία, ικανοποίηση από τη ζωή και καλύτερο ύπνο τουλάχιστον όσον αφορά τις γυναίκες εργαζόεμενες. Δεδομένου ότι οι γυναίκες τείνουν να αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες φροντίδας, η μία επιπλέον ημέρα ρεπό ήταν πιο ευεργετική για αυτές.
Στην Ιρλανδία, όπου εδρεύουν πολλές από τις εταιρείες που συμμετείχαν στη δοκιμή, το 70% των εργαζομένων με μερική απασχόληση είναι γυναίκες.
«Οι γυναίκες τείνουν συχνά να βρίσκονται σε θέσεις εργασίας που αμείβονται λιγότερο, οπότε τείνουν να είναι αυτές που μετακινούνται στη μερική απασχόληση, ακόμη και αν δεν το θέλουν».
«Η μείωση των ωρών εργασίας για όλους βοηθά τις γυναίκες να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και να μην αισθάνονται ότι εκδιώκονται από το εργατικό δυναμικό», ανέφερε η Όρλα Κέλι, περιβαλλοντική κοινωνιολόγος στο University College του Δουβλίνου.
Σε κάθε περίπτωση είναι απίθανο ο κόσμος να στραφεί στην τετραήμερη εργασία εν μία νυκτί , αλλά η δοκιμή παρήγαγε πραγματικά οφέλη και διαπίστωσε ότι είναι δυνατό για πολλά διαφορετικά είδη επιχειρήσεων, εφόσον είναι πρόθυμες, να κάνουν την αλλαγή.
Πηγή: moneyreview.gr