Τι αναζητούν οι επενδυτές με έμφαση στην «πράσινη» ανάπτυξη

Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ αναπτύχθηκε με στόχο να ωθήσει την Ευρώπη να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 – για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται επενδύσεις και δεσμεύσεις σε νέες αναδυόμενες τεχνολογίες. Εκτός από τις δημόσιες επενδύσεις, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι ιδιώτες επενδυτές.

Ο κανονισμός της ΕΕ με την αρχή «μην βλάπτεις» κατευθύνει τους επενδυτές να επενδύσουν σε έργα πιο φιλικά προς το περιβάλλον και τους παρέχει ένα πλαίσιο για να μην επενδύουν σε αντι-οικολογικά έργα. Όλα είναι μέρος της διαδικασίας για να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη ηγείται της πράσινης επανάστασης και ο πλανήτης μας θα είναι προστατευμένος και για τις μελλοντικές γενιές.

Οι περιβαλλοντικοί στόχοι της ΕΕ είναι:

• Μετριασμός της κλιματικής αλλαγής
• Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
• Η αειφόρος χρήση και προστασία των υδάτινων και θαλάσσιων πόρων
• Η μετάβαση στην κυκλική οικονομία
• Πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης
• Η προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι περίεργο ότι ο αριθμός των πράσινων επενδύσεων και των επενδυτών στην ΕΕ αυξάνεται, μαζί με τις αυξανόμενες δεσμεύσεις των επενδυτών για τη βιωσιμότητα.

Τι αναζητούν οι 3 κορυφαίοι πράσινοι επενδυτές;

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυκλικής Βιοοικονομίας (ECBF)
Το ECBF είναι μια εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο και όραμα να φέρει στην αγορά τις κυκλικές τεχνολογίες της Ευρώπης. Η εταιρεία στοχεύει να παρέχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε καινοτόμες λύσεις που επιτρέπουν τη μετάβαση από μια γραμμική οικονομία σε μια πιο βιώσιμη κυκλική οικονομία, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ένας καίριος επενδυτής. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυκλικής Βιοοικονομίας εστιάζει σε καινοτομίες αιχμής και επιχειρηματικά μοντέλα στον τομέα της γεωργίας, της γαλάζιας οικονομίας και της αλιείας, των χημικών προϊόντων και υλικών βιολογικής βάσης, της διατροφής, της συσκευασίας και της οικιακής και προσωπικής φροντίδας. Η επιλεξιμότητα για επενδύσεις συμβαδίζει με τη δέσμευση για τα κριτήρια ESG της υποστηριζόμενης εταιρείας. Οι καινοτομίες που επικεντρώνονται στη μείωση του CO2, τη βιοποικιλότητα, την κυκλικότητα και τον μετριασμό των τοξικών ουσιών εκτιμώνται ιδιαίτερα. Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία ανακοίνωσε ταμείο 300 εκατομμυρίων ευρώ που στοχεύει να τροφοδοτήσει μια βιολογική επανάσταση σε όλη την Ευρώπη.

Climate VC
Η Climate VC, η οποία ξεκίνησε φέτος στο Λονδίνο με αποστολή να υποκινήσει τη θετική αλλαγή στις επενδύσεις για την κλιματική αλλαγή, θέλει να επενδύσει 41 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Η Climate VC θέλει να διαταράξει την παραδοσιακή προσέγγιση των venture capitals για την καινοτομία για το κλίμα, δίνοντας τόση έμφαση στον αντίκτυπο ενός εγχειρήματος για το κλίμα όσο και στην εμπορική απόδοση. Οι αρχικές της επενδύσεις περιλαμβάνουν την Global OTEC μια προσιτή, καθαρή ισχύ βασικού φορτίου για τροπικά νησιωτικά έθνη που εκμεταλλεύεται τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ζεστών επιφανειακών υδάτων και κρύων βαθέων υδάτων στη θάλασσα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επενδύει επίσης στην Tierra Foods, η οποία κλιμακώνει τη γεωργοδασοκομία στη Λατινική Αμερική, παράγοντας βιώσιμα και κλιμακούμενα συστατικά ενώ αποκαθιστά το χαμένο τροπικό δάσος.

Sustainable Ventures
Με έδρα το Λονδίνο, η Sustainable Ventures είναι ένας από τους κορυφαίους επενδυτές στον τομέα της κλιματικής τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2011 με στόχο να ενδυναμώσει τις βιώσιμες startups να αναπτυχθούν μέσω της εστίασης στην κοινότητα, τις επενδύσεις, την καινοτομία και τον χώρο εργασίας. Επενδύουν ειδικά σε νεοσύστατες επιχειρήσεις σε πρώιμο στάδιο που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή και τη σπανιότητα πόρων. Εκτός αυτού, η Sustainable Ventures έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει περισσότερες γυναίκες επιχειρηματίες. Διαχειρίζονται επίσης το Sustainable Accelerator που συνδυάζει επενδύσεις σε μετοχές και επαγγελματική υποστήριξη για εμπορευματοποίηση. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει πάνω από 300 startups στο οικοσύστημά της, συμπεριλαμβανομένων των Good Club, Powervault και Earthly.

 

Exit mobile version