Σημαντικά λιγότερη εμπιστοσύνη όσο και πίστη τρέφει για τους εργοδότες της η Generation Z, γνωστή και ως Gen Z (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ των μέσων της δεκαετίας του 1990 και του 2010), σε σύγκριση με τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι κάτω των 30 ετών έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από την εργασία τους. Πάνω απ’ όλα, δε, βάζουν την ευελιξία και τις συνθήκες στο εργασιακό περιβάλλον.
«Αυτή η γενιά δεν μένει σε έναν εργοδότη για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο ειδικός στην αγορά εργασίας Τζούλιαν Σταλ από το δίκτυο Xing. Το 14% αναζητά ενεργά δουλειά. Αντίθετα, το 65% δεν ανησυχεί για το επαγγελματικό του μέλλον.
Το ινστιτούτο ερευνών Forsa ρώτησε αρκετές χιλιάδες για την πρόθεσή τους να αλλάξουν δουλειά ή πόσο ευχαριστημένοι ήταν με τη εργασία τους.
Πολλοί νέοι εργαζόμενοι θα ήθελαν να μειωθεί τετραήμερο, με πλήρη μισθό και άδεια. Η εξ αποστάσεως εργασία και οι λεγόμενες επιλογές εργασίας, δηλαδή ένας συνδυασμός εργασίας και διακοπών, βρίσκονται επίσης ψηλά στις προτιμήσεις τους.
Οι ευκαιρίες για πρόοδο εντός της εταιρείας και καριέρα, από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικά λιγότερο σημαντικές για τη νεότερη γενιά από ό,τι ήταν για την προηγούμενη γενιά, τους millennials.
Η γενιά Ζ θα καθορίσει την αγορά εργασίας
Σύμφωνα με μελέτη του Forsa, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις επειδή η Generation Z γίνεται ολοένα και πιο παρούσα στην αγορά εργασίας. «Οι γενιές που έρχονται σήμερα δίνουν διαφορετικό τόνο στην αγορά εργασίας και την ίδια στιγμή είναι ένα σπάνιο εμπόρευμα» δήλωσε ο Stahl. «Όποιος δεν σκέφτεται την εξ αποστάσεως εργασία ή επιθυμεί εργασία τα σαββατοκύριακα δεν θα είναι ποτέ μέρος της καθημερινότητας της Gen Z ως εργοδότης».
Πηγή: fortunegreece.com