Το Creator Fund επεκτείνει το μοντέλο φοιτητικών επενδυτών σε 7 χώρες της ΕΕ

Το Creator Fund, το ταμείο VC πρώιμου σταδίου που υποστηρίζει διδακτορικές νεοφυείς επιχειρήσεις που προέρχονται από πανεπιστήμια, ανακοίνωσε την επέκτασή του σε 7 χώρες. Αυτό σηματοδοτεί την έναρξή του στην ηπειρωτική Ευρώπη για πρώτη φορά. Αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο VC με επίκεντρο τους φοιτητές στον κόσμο, με ομάδες σε 32 πανεπιστημιουπόλεις, με την Εσθονία, τη Σουηδία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ισπανία, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Το Creator Fund πιστεύει ότι οι διδάκτορες τεχνικών επιστημών έχουν την τεχνογνωσία για να δημιουργήσουν την επόμενη γενιά των μονοκόρνων της Ευρώπης που θα ασχοληθούν με την τεχνολογία σε βάθος. Το τεράστιο δίκτυο επενδυτών φοιτητών του Creator Fund από το Ταλίν έως το Κέιμπριτζ βρίσκει τεχνολογικά, μηχανολογικά και επιχειρηματικά ταλέντα μέσα στα εργαστήρια και τις αίθουσες διδασκαλίας των πανεπιστημίων και επενδύει έως και 800 χιλιάδες ευρώ σε εταιρείες με επιστημονικούς ιδρυτές.

 

Αυτή η επέκταση σε όλη την Ευρώπη συμπίπτει με τις δύο πρώτες επενδύσεις του Creator Fund στην Ευρώπη: Turing Biosystems από τη Λυών της Γαλλίας και την Enlightra, στη Λωζάνη της Ελβετίας. Η Turing Biosystems χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει την προέλευση του καρκίνου μέσα σε έναν όγκο και συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρείες για την ανάπτυξη ακριβέστερων φαρμάκων. Η εταιρεία διευθύνεται από μια ομάδα παιδικών φίλων που ξεκίνησαν την εταιρεία αφού έκαναν και οι δύο διδακτορικά. Το Creator Fund ηγήθηκε ενός γύρου ύψους 1 εκατ. ευρώ.

 

Η δεύτερη επένδυση, η Enlightra, αναπτύσσει τεχνολογία λέιζερ επόμενης γενιάς με πολλαπλά χρώματα που επιτρέπει την υπερταχεία και ενεργειακά αποδοτική μετάδοση δεδομένων. Η ιδρυτική ομάδα έχει διδακτορικά στην κβαντική και ατομική φυσική.

 

Ο Jamie Macfarlane, Διευθύνων Σύμβουλος του Creator Fund, δηλώνει: “Υπάρχει απίστευτο επιστημονικό ταλέντο στα πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα επεκτείναμε την ομάδα μας από το Ταρτού στο ανατολικό άκρο της ΕΕ στη Μαδρίτη στα δυτικά. Σε όλη την ήπειρο οι διδάκτορες οδηγούν πρωτοποριακές ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική και τις βιοεπιστήμες. Αυτή η καινοτομία δεν πρέπει να μείνει στο ράφι. Βοηθάμε τους διδακτορικούς ιδρυτές να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε εταιρείες και διαθέτουμε μια ομάδα που κοιτάζει πολύ πέρα από τους συνήθεις κόμβους για να υποστηρίξει ιδρυτές σε πανεπιστήμια που συχνά παραλείπονται”.

 

Η Ilaria Incaviglia, νέα φοιτήτρια-επενδυτής στο ETH της Ζυρίχης, αναφέρει: “Η δύναμη της ευρωπαϊκής μας επέκτασης έγκειται στην πλατφόρμα ταλέντων που δημιουργεί σε όλα τα διδακτορικά προγράμματα. Εργάζομαι από την Ελβετία σε μια συμφωνία στο πλαίσιο του διδακτορικού μου τομέα που εδρεύει στην Οξφόρδη ή τη Στοκχόλμη και είμαστε σε θέση να συνδέσουμε τις εταιρείες μας με τεχνικές προσλήψεις από όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια με τρόπο που κανείς άλλος δεν μπορεί. Προσεγγίζουμε τα προγράμματα σπουδών όπου συμβαίνει η πιο ενδιαφέρουσα καινοτομία”.

 

Το Creator Fund έχει πραγματοποιήσει 26 επενδύσεις σε εταιρείες deeptech πριν από τη σπορά και τη σπορά, γεγονός που το καθιστά έναν από τους πιο παραγωγικούς επενδυτές deeptech σε πρώιμο στάδιο στην ήπειρο.

 

Η μοναδικότητα του Creator Fund έγκειται στο μοντέλο του επενδυτή-φοιτητή. Εκπαιδεύει μια ομάδα διδακτόρων να σκέφτεται σαν επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων και να εντοπίζει ευκαιρίες στα εργαστήρια και τις πανεπιστημιουπόλεις γύρω τους. Σήμερα διαθέτουν μια ομάδα 45 φοιτητών που εδρεύουν σε όλη την Ευρώπη. Έχουν χαρτογραφήσει το τοπίο των πανεπιστημιακών νεοφυών επιχειρήσεων και έχουν προσλάβει φοιτητές στα προγράμματα όπου έχουν εντοπίσει την πιο συναρπαστική καινοτομία, όπως το Τμήμα Βιοσυστημικής Επιστήμης στο ETH της Ζυρίχης ή το Machine Learning στο Ταλίν.

 

Μετά την αποφοίτησή τους, οι επενδυτές φοιτητές του Creator Fund γίνονται ιδρυτές, εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο του Creator Fund ή εντάσσονται σε κεφάλαια VC, συμπεριλαμβανομένων των Accel, APAX, firstminute.capital, MMC και Octopus. Το όραμα πίσω από το Creator Fund είναι να δημιουργηθεί το ισχυρότερο δίκτυο τεχνικών ταλέντων στην ήπειρο.

Exit mobile version