Σήμερα, τρεις εταιρείες έλαβαν 1,8 εκατομμύρια ευρώ από το EIT Food για να λύσουν τα μεγαλύτερα εμπόδια στην καλλιέργεια κρέατος σε κλίμακα. Η χρηματοδότηση ακολουθεί τη συμμετοχή τους στην πρόκληση καινοτομίας για το καλλιεργούμενο κρέας που υποστηρίζεται από το διεθνές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Good Food Institute Europe.
Οι εταιρείες που λαμβάνουν τη χρηματοδότηση:
LenioBio (Γερμανία)
Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία LenioBio ιδρύθηκε με σκοπό την ταχύτερη ανάπτυξη πρωτεϊνών για την αντιμετώπιση της επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική το 2015.
Η τεχνολογία της, που χρησιμοποιεί ταχέως αναπτυσσόμενα φυτικά κύτταρα για την παραγωγή πρωτεϊνών εντός 48 ωρών, χρησιμοποιείται ήδη στην ανάπτυξη φαρμάκων.
Λένε ότι οι εταιρείες που καλλιεργούν κρέας μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να παράγουν οποιαδήποτε πρωτεΐνη εντός δύο ημερών σε οποιαδήποτε κλίμακα, οπουδήποτε στον κόσμο – είτε τη χρησιμοποιούν για την παραγωγή βοδινού κρέατος είτε σολομού – χρησιμοποιώντας τυποποιημένο εξοπλισμό χωρίς να απαιτείται προηγμένη τεχνογνωσία κυτταρικής μηχανικής.
Σχεδιάζουν τώρα να δημιουργήσουν μια spin-off εταιρεία για να ξεκινήσουν την κλιμάκωση και τη διανομή του προϊόντος τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
3D Bio-Tissues (Ηνωμένο Βασίλειο)
Bio-Tissues 3D κρέας
Η πρώτη καλλιεργημένη χοιρινή μπριζόλα παρασκευάστηκε με τον ενισχυτή κυττάρων χωρίς ορό και χωρίς ζώα της 3D Bio-Tissues (3DBT), με την ονομασία City-mix. Εικόνα: 3D Bio-Tissues.
Η 3D Bio-Tissues είναι ένα spinout του Πανεπιστημίου του Newcastle που παράγει ανθρώπινους κερατοειδείς για μεταμοσχεύσεις οφθαλμών. Σχεδιάζει να επεκτείνει την παραγωγή της υπάρχουσας φόρμουλας της, η οποία συντίθεται από τα υποπροϊόντα της αγροδασοκομίας και άλλων βιομηχανιών, επεκτείνοντας τις εγκαταστάσεις παραγωγής της.
Σχεδιάζει επίσης να συνδυάσει αυτή την τεχνολογία με άλλα συστατικά χαμηλού κόστους, ποιότητας τροφίμων, τα οποία μπορούν να πωληθούν σε εταιρείες που καλλιεργούν κρέας ως έτοιμα προς χρήση, ανακυκλώσιμα προϊόντα.
BioBetter (Ισραήλ)
Η BioBetter χρησιμοποιεί τεχνολογία που “μαθαίνει” στα φυτά καπνού να παράγουν τους αυξητικούς παράγοντες που χρειάζονται τα κύτταρα για να αναπαραχθούν – σε μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται ήδη για τη δημιουργία εμβολίων και άλλων φαρμάκων.
Στόχος της είναι να αρχίσει να προμηθεύει το προϊόν της σε εταιρείες που καλλιεργούν κρέας το 2024.
Κάθε εταιρεία θα χρησιμοποιεί μέσα κυτταροκαλλιέργειας “food grade” – πολύ λιγότερο δαπανηρά και ενεργοβόρα για την παραγωγή τους από τα μέσα φαρμακευτικής ποιότητας που χρησιμοποιούν οι εταιρείες βιοτεχνολογίας – και σχεδιάζει να αναπτύξει εμπορικά προϊόντα που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι εταιρείες καλλιέργειας κρέατος για να παράγουν υψηλότερες αποδόσεις κυττάρων.
Σχεδιάζουν να φέρουν στην αγορά πιο αποδοτικά προϊόντα εντός δύο ετών.
Η χρηματοδότηση από το EIT Food θα στηρίξει τις εταιρείες αυτές ώστε να συνεχίσουν τις περαιτέρω δοκιμές στην αγορά και την εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων που θα φτάσουν στους ευρωπαίους καταναλωτές.
Ο Δρ Adam M:
“Αυτή είναι μια τόσο συναρπαστική εποχή για την καινοτομία στο καλλιεργούμενο κρέας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να χορηγούμε νέα χρηματοδότηση σε τρεις από τις πιο πρωτοποριακές νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου.
“Το κόστος των μέσων κυτταροκαλλιέργειας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την κλιμάκωση του καλλιεργημένου κρέατος και ελπίζουμε ότι η μείωση αυτού του κόστους θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο να δούμε αυτές τις καινοτομίες στην αγορά – και στην επίτευξη ενός πιο υγιεινού, βιώσιμου συστήματος τροφίμων”.
Η Seren Kell, ανώτερη επιστημονική και τεχνολογική διευθύντρια στο Good Food Institute Europe, δήλωσε:
“Είναι πολύ συναρπαστικό να βλέπουμε αυτές τις καινοτόμες ιδέες να μετατρέπονται σε σχέδια που θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, βοηθώντας τις εταιρείες καλλιεργούμενου κρέατος παγκοσμίως να μειώσουν τις τιμές και να μετατρέψουν αυτόν τον πιο βιώσιμο τρόπο παραγωγής κρέατος σε εμπορική πραγματικότητα.
Το έργο αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πόσο γρήγορα μπορούμε να επεκτείνουμε την παραγωγή και να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων”.