Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων διοχετεύει 50 εκατ. ευρώ στο VC World Fund για την κλιματική τεχνολογία

Η πανταχού παρούσα κλιματική κρίση εξακολουθεί να αποτελεί θέμα καθημερινής συζήτησης και οι επιπτώσεις της γίνονται όλο και πιο αισθητές. Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν τις ζωές και τις επιχειρήσεις μέχρι την έλλειψη καυσίμων και τροφίμων, οι άνθρωποι, οι οικονομίες και το περιβάλλον δέχονται πλήγμα ως αποτέλεσμα.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η κοινότητα VC και startup της Ευρώπης συνεργάζεται για την επίτευξη καινοτόμων και πολλά υποσχόμενων λύσεων – και πρόσφατες εκθέσεις δείχνουν ότι οι δεσμεύσεις για την κλιματική καινοτομία σπάνε ρεκόρ.

 

Τώρα, καθώς το έτος πλησιάζει στο τέλος του, η ΕΕ έχει πραγματοποιήσει μια σημαντική επένδυση στο Παγκόσμιο Ταμείο – αποδεικνύοντας ότι η κλιματική τεχνολογία αποτελεί προτεραιότητα και θα συνεχίσει να αποτελεί καθώς εισερχόμαστε στο 2023.

 

Το World Fund ιδρύθηκε το 2021 και συγκέντρωσε 50 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕ, με την υποστήριξη του προγράμματος Invest EU, για να υποστηρίξει την αναδυόμενη κλιματική τεχνολογία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το VC με έδρα το Βερολίνο έχει πλέον περισσότερους από 200 υποστηρικτές, μεταξύ των οποίων η PwC Γερμανίας, η Ecosia και το συνταξιοδοτικό ταμείο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Σηματοδοτώντας μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που πραγματοποιεί το ΕΤΕ σε ένα ταμείο που λειτουργεί για πρώτη φορά, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την ενίσχυση της κλιματικής τεχνολογίας στην Ευρώπη – υποστηρίζοντας τις καινοτομίες και τους επιχειρηματίες που βελτιώνουν τις προοπτικές του πλανήτη, της κοινωνίας και της οικονομίας μας για τα επόμενα χρόνια. Αντανακλά τη σημασία του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων της Ευρώπης στα μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά σχέδια και είναι συναρπαστικό να βλέπουμε αυτή την ατζέντα για το κλίμα να επιταχύνει τους ρυθμούς της.

 

Η χρηματοδότηση του ΕΤΕ στο Παγκόσμιο Ταμείο προέρχεται από το ΕΤΕ, το νέο πρόγραμμα InvestEU και περιφερειακές εντολές από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών (DFF), της Γερμανίας (Ειδικό Ταμείο ERP) και της Βαυαρίας (LfA). Στο πλαίσιο αυτό, το World Fund θα επενδύσει σε νεοφυείς επιχειρήσεις σε καθεμία από αυτές τις περιοχές, παράλληλα με την Ευρώπη.

 

Το World Fund, το οποίο ιδρύθηκε από τους Daria Saharova, Danijel Višević, Craig Douglas και Tim Schumacher, γεννήθηκε για να υποστηρίζει αποκλειστικά επιχειρηματίες και νεοφυείς επιχειρήσεις που διαμορφώνουν ένα πιο θετικό για τον πλανήτη μέλλον.

 

Από την ενέργεια, τα τρόφιμα, τη γεωργία και τη χρήση γης, μέχρι τα δομικά υλικά, τη μεταποίηση και τις μεταφορές, το World Fund επενδύει σε ευρωπαϊκές κλιματικές τεχνολογίες με δυναμικό κλιματικής απόδοσης (CPP) τουλάχιστον 100 εκατ. τόνους CO2e εξοικονόμησης εκπομπών ετησίως.

 

Με την πίεση που ασκείται στην παγκόσμια οικονομία και τις επιχειρήσεις να απαλλαγούν από τον άνθρακα, το World Fund ιδρύθηκε για να υποστηρίξει και να στηρίξει νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτόμες τεχνολογίες που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα ανοίξουν το δρόμο προς έναν αναγεννητικό κόσμο. Τα αυστηρά κριτήρια του World Fund για τις επενδύσεις στοχεύουν στην υποστήριξη εταιρειών που χρησιμοποιούν τεχνολογία για την άμεση μείωση των εκπομπών, όχι μόνο για να βοηθήσουν στην ταχύτερη επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων.

 

Προκειμένου να βρεθούν αυτές οι νεοσύστατες επιχειρήσεις, η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Ταμείου έχει επινοήσει την αξιολόγηση του δυναμικού κλιματικών επιδόσεων (CPP) για να μετρήσει την ικανότητα μιας νεοσύστατης επιχείρησης να βοηθήσει στον στόχο του ταμείου για μείωση των εκπομπών.

 

Μέχρι στιγμής, το ταμείο έχει υποστηρίξει επιχειρήσεις όπως η κορυφαία εταιρεία κβαντικής πληροφορικής IQM, η νεοφυής εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας Space Forge και η πλατφόρμα ζύμωσης ακριβείας Planet A Foods.

Exit mobile version