Το Παγκόσμιο Ταμείο προσθέτει πάνω από 50 εκατ. ευρώ στο ταμείο για το κλίμα παρά την πτώση της χρηματοδότησης της κλιματικής τεχνολογίας

Παρά την πτώση της χρηματοδότησης της κλιματικής τεχνολογίας, το VC World Fund με έδρα το Βερολίνο συγκεντρώνει 50+ εκατομμύρια ευρώ. Η λευκή βίβλος του ταμείου υποδεικνύει ότι απαιτείται ετήσια αύξηση της χρηματοδότησης της κλιματικής τεχνολογίας κατά 590%.

Παρά την πτώση της χρηματοδότησης της κλιματικής τεχνολογίας που προέκυψε από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2023, το VC World Fund με έδρα το Βερολίνο πρόσθεσε άλλα 50+ εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο του. Η επιτυχημένη αύξηση, εν μέσω των αναφορών ότι τα πορτοφόλια για την climatetech έπεσαν κατά 57,6% μεταξύ του 1ου τριμήνου του 2022 και του 1ου τριμήνου του 2023, είδε μερικούς νέους επενδυτές να μπαίνουν στο κεφάλαιο, όπως η γερμανική KfW Capital και η λιθουανική εταιρεία ενέργειας με επίκεντρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Ignitis Group.

Επιπλέον, μια λευκή βίβλος που εκπονήθηκε από το World Fund υποδηλώνει ότι η χρηματοδότηση στον τομέα της κλιματικής τεχνολογίας βρίσκεται αρκετά πίσω από τα επίπεδα στα οποία θα έπρεπε να βρίσκεται. Αναφέρει ότι “ο όγκος της χρηματοδότησης πρέπει επειγόντως να αυξηθεί κατά 590% ετησίως σε 4,35 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως”.

“Το βλέπουμε αυτό ως ένα ισχυρό μήνυμα για την κλιματική τεχνολογία στην Ευρώπη, ιδίως στο πλαίσιο της επιβράδυνσης των επιχειρηματικών κεφαλαίων”, λέει η Daria Saharova. “Χαιρόμαστε που βλέπουμε αυτό το ανανεωμένο ενδιαφέρον και τη δέσμευση για την κλιματική τεχνολογία. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσελκύουμε κεφάλαια από όλους τους τομείς, με τους επενδυτές μας να κυμαίνονται από μεγάλους ιδιωτικούς εταίρους έως θεσμικούς επενδυτές και ιδιώτες”.

Το World Fund συνδιοργάνωσε πρόσφατα έναν γύρο χρηματοδότησης ανάπτυξης ύψους 40 εκατ. ευρώ στη σκωτσέζικη βιοτεχνολογική εταιρεία mycoprotein Enough, η οποία παράγει βιώσιμες πρωτεΐνες από μύκητες ζύμωσης για χρήση σε εναλλακτικά προϊόντα κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προωθήσουμε τις δεσμεύσεις μας για μηδενικό καθαρό κέρδος επενδύοντας στην κλιματική τεχνολογία μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων. Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι αυτή η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων είναι ζωτικής σημασίας για τον ενεργειακό τομέα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για το κλίμα και της στρατηγικής μας, καθώς και να διατηρηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πραγματοποιήσαμε μια 18μηνη έρευνα και διαδικασία δημόσιου διαγωνισμού, όπου το World Fund ξεχώρισε ανάμεσα σε μια ανταγωνιστική ομάδα VCs λόγω της σαφούς επενδυτικής και κλιματικής μεθοδολογίας του, της ικανότητάς του να προσελκύει επενδυτές με επίκεντρο το κλίμα και της έμπειρης ομάδας με ιστορικό στην επιστήμη, την επιχειρηματικότητα και το επιχειρηματικό κεφάλαιο”, λέει ο Darius Maikštėnas, διευθύνων σύμβουλος του Ignitis Group, ο οποίος στοχεύει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος 100% πράσινης και ασφαλούς ενέργειας στην πατρίδα του, τη Λιθουανία και τις Βαλτικές χώρες.

Exit mobile version