Το πρώτο σόλο GP venture fund της Ανατολικής Ευρώπης, Underline Ventures, επιτυγχάνει τον στόχο των 20 εκατ. δολαρίων

Η Underline Ventures, το πρώτο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών GP της Ανατολικής Ευρώπης, κλείνει με 20 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων αρχικών σταδίων. Το ταμείο έχει ήδη επενδύσει σε επτά καινοτόμες εταιρείες.

Η Underline Ventures, το πρώτο ατομικό ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών της Ανατολικής Ευρώπης, ανακοίνωσε σήμερα το τελικό κλείσιμο του πρώτου της ταμείου στα 20 εκατομμύρια δολάρια. Το όχημα στοχεύει στην υποστήριξη περίπου 20 νεοσύστατων επιχειρήσεων αρχικών σταδίων που ιδρύθηκαν από ιδρυτές από την Ανατολική Ευρώπη, προσφέροντας μέσο μέγεθος εισιτηρίου 500.000 δολαρίων.

Το Tech.eu αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην πρωτοβουλία του ιδρυτή του How to Web, Bogdan Iordache, τον Ιούλιο του 2022. Τότε, ο Iordache δήλωσε ότι το ταμείο είχε συγκεντρώσει το ήμισυ των 20 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε ως στόχο.

Ο Iordache μοιράστηκε:

“Είμαστε τυχεροί που συνεργαζόμαστε με επενδυτές που έχουν βαθιά πεποίθηση ότι οι ιδρυτές από την Ανατολική Ευρώπη μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές επιχειρήσεις τεχνολογίας, παρά το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον.

“Γνωρίζουμε ότι οι ιδρυτές που συγκεντρώνουν κεφάλαια σε αυτό το κλίμα πρέπει να επιδείξουν μεγάλη ανθεκτικότητα – ενώ αυτό μπορεί να είναι ένα δύσκολο ξεκίνημα, μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσει κανείς”.

Κλείσιμο και έναρξη ανάπτυξης
Με τη στήριξη περισσότερων από 30 ιδρυτών και φορέων πρώιμου σταδίου από εταιρείες όπως οι UiPath, Telerik, Green Horse Games, Bitdefender, FintechOS, MultiversX, MorphL, Smartbill, καθώς και οικογενειακά γραφεία και funds of funds, η Underline Ventures έχει επενδύσει μέχρι στιγμής σε επτά επενδύσεις:

Agtech startup Sera, e-commerce video infrastructure startup Videowise, business data enrichment startup Veridion, people intelligence platform Nestor, legal compliance outfit Goodlegal.

Από την Κροατία: η εταιρεία hosptech turneo.

Από τη Σερβία: η πλατφόρμα Collabwriting για την οργάνωση της διαδικτυακής έρευνας της ομάδας.

Αν και ο Iordache λέει ότι το ταμείο είναι vertical agnostic, σημειώνει ότι δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε ιδρυτές που έχουν από την αρχή παγκόσμια νοοτροπία και δραστηριοποιούνται στους τομείς της αυτοματοποίησης επιχειρήσεων, της τεχνητής νοημοσύνης, της κυβερνοασφάλειας, της βιομηχανικής τεχνολογίας, της άμυνας και της κλιματικής τεχνολογίας.

Πλήρης υποστήριξη
Πέρα από το κεφάλαιο, η Underline Ventures προσφέρει ένα εσωτερικό σύστημα υποστήριξης που αποτελείται από υπηρεσίες πρόσληψης μέσω της Ioana Patran, πρώην Microsoft, διαχείριση επικοινωνίας με τη βοήθεια του πρώην μέλους της ομάδας How to Web & Pago Adriana Spulber, συμβουλές ανάπτυξης μέσω του πρώην επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ ανάπτυξης και αυτοματοποίησης μάρκετινγκ της UiPath Vlad Ionescu, οικονομικό σχεδιασμό και άντληση κεφαλαίων με τον CIO της UiPath Mihai Faur και ολοκληρωμένη στρατηγική μάρκετινγκ με τη βοήθεια της Ioana Serban, πρώην FintechOS.

“Η πλατφόρμα μας δεν είναι ένα checkbox, αλλά μέρος της βασικής μας στρατηγικής στην Underline. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ιδρυτές να αντιμετωπίσουν ορισμένα από τα βασικά λειτουργικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν, με τους δικούς τους όρους, είτε με την υποστήριξη της ομάδας μας είτε αξιοποιώντας το εκτεταμένο δίκτυό μας”, κατέληξε ο Iordache.

Exit mobile version