Το ένα δέκατο της συνολικής τους περιουσίας είδαν να εξανεμίζεται κατά τη διάρκεια του 2022 οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, ως – αναμενόμενο – αποτέλεσμα της τεράστιας αναστάτωσης που επικράτησε στις διεθνείς αγορές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ειδικότερα, ο πλούτος 218.000 ανθρώπων με περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 30 εκατ. δολαρίων, διολίσθησε από τα 101,5 τρισ. δολάρια το 2021 στα 91,4 τρισ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Knight Frank.
Στον απόηχο της αύξησης του κόστους διαβίωσης, των αλλεπάλληλων αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο και των μαζικών ρευστοποιήσεων που σημειώθηκαν στα διεθνή χρηματιστήρια, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια συρρίκνωση των περιουσιών των πλουσίων από την αρχή της έρευνας το 2010.
Παρότι τέσσερις στους δέκα βαθύπλουτους της συγκεκριμένης κατηγορίας είδαν αύξηση στην περιουσία τους πέρυσι, το βαθύ πλήγμα των υπολοίπων έφερε τον μέσο όρο σε αρνητικό πρόσημο, με την Ευρώπη να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες. Σύμφωνα πάντοτε με την ανάλυση της Knight Frank, οι Ευρωπαίοι που συγκαταλέγονται στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο είδαν μείωση της τάξης του 17% στην περιουσία τους πέρυσι. Ακολουθεί η ευρύτερη περιοχή Αυστραλίας και Ασίας με μείωση 11%, η Αμερική με μείωση 10%, ύστερα η Ασία και η Μέση Ανατολή αμφότερες με μείωση 7% και τέλος η Αφρική με συρρίκνωση 5%.
Σύμφωνα μάλιστα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, μόνο τέσσερις δισεκατομμυριούχοι – ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Binacne, Τσανγκπένγκ Ζάο και ο συνιδρυτής της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ – έχασαν συνολικά 392 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του 2022.
Αναμενόμενο αποτέλεσμα
«Η συρρίκνωση του πλούτου δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της δραματικής μεταβολής στην νομισματική πολιτική, η οποία οδήγησε το παραδοσιακό διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο στη χειρότερη απόδοση από τη δεκαετία του 1930», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνών της Knight Frank, Λίαμ Μπέιλι. Σύμφωνα με την έκθεση, κατά τη διάρκεια του 2022 καταγράφηκε σημαντική διάβρωση στην αξία των κατοικιών, στο σταθερό εισόδημα και στις λεγόμενες «επενδύσεις πάθους», όπως για παράδειγμα σε έργα τέχνης, σπάνιες ποικιλίες κρασιού και ουίσκι.
Η έκθεση καταδεικνύει πως ούτε οι βαθύπλουτοι έχουν «ανοσία» στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, οι οποίες ελήφθησαν πέρυσι από τις κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως παρά την αναστάτωση στις διεθνείς αγορές, οι πλούσιοι συνέχισαν να επενδύουν αδρά σε νέες πολυτελείς κατοικίες.
Ενδεικτικά, στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη συνολικά 43 κατοικίες άλλαξαν χέρια έναντι τουλάχιστον 25 εκατ. δολαρίων μέσα στο 2022. Πρόκειται για αύξηση 26% στις πωλήσεις ακριβών κατοικιών στο Λονδίνο, αλλά πτώση 35% για τη Νέα Υόρκη. Στην τρίτη θέση υπεισήλθε το Λος Αντζελες με 39 πωλήσεις τέτοιου είδους κατοικιών, ενώ ακολούθησαν το Χονγκ Κονγκ με 28 και το Μαϊάμι με 23 πωλήσεις.
Πηγή: moneyreview.gr