UBS: Από τους μεγάλους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης η Ελλάδα – Τι βλέπει για το χρέος

Από τους μεγάλους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι η Ελλάδα, καθώς η συμβολή του σκέλους των επιχορηγήσεων στο ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να φτάσει το 12%, δίνοντας ισχυρή ώθηση στην οικονομία, από το 2021 πιθανότατα αλλά πιο σίγουρα από το 2022-2023 κι έπειτα. 

Αυτό εκτίμησε ο Dean Turner, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management για την Ευρωζώνη και τη Βρετανία, απαντώντας σε ερώτηση του insider.gr για το ποια θα μπορούσε να είναι η θετική έκπληξη για την Ελλάδα ώστε να αλλάξει τo momentum.

Ο Dean Turner επισήμανε παράλληλα πως αυτά τα κεφάλαια θα αποτελέσουν ένα ισχυρό τεστ για τη χώρα, στην προσπάθεια της να ενισχύσει την επενδυτική της θέση, αποτελώντας παράλληλα στήριγμα για το ελληνικό χρέος.

Στο event της UBS με τίτλο «Year Ahead», το οποίο παρακολούθησε το insider.gr, συμμετείχαν ο Mark Haefele επικεφαλής του γραφείου επενδύσεων της UBS Global Wealth Management, ο Θέμης Θεμιστοκλέους επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου επενδύσεων της UBS Wealth Management και ο Dean Turner επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Wealth Management για την Ευρωζώνη και τη Βρετανία.

Πότε θα ανακάμψει ο τουρισμός στην Ελλάδα

Ο Θέμης Θεμιστοκλέους, από τη μεριά του ανέφερε πως ο τουριστικός τομέας στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 20% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ, δεχόμενος ένα ισχυρό πλήγμα από την πανδημία, όπως και εκείνος της φιλοξενίας και των υπηρεσιών. Παράλληλα οι αγορές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν την επιστροφή της κανονικότητας, αναμένοντας μια σταδιακή ομαλοποίηση του ταξιδιωτικού και του τουριστικού κλάδου. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο ίδιος, ο παράγοντας «χρόνος» είναι ιδιαίτερα κρίσιμος ώστε να επανέλθει η κανονικότητα, τονίζοντας πως ενώ είχαμε σημαντικές ανακοινώσεις από το μέτωπο των εμβολίων, οι μαζικοί εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στο β’ τρίμηνο του νέου έτους. Αυτό θα οδηγήσει σε μια ανάκαμψη του ταξιδιωτικού κλάδου με αύξηση της ζήτησης, μεταθέτοντας παράλληλα τη θερινή περίοδο διακοπών προς τα πίσω για το 2021.

Πώς θα μειωθεί το ελληνικό χρέος

Όσον αφορά στο σκέλος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (αναμένεται να ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ), ο Θέμης Θεμιστοκλέους τόνισε πως το κόστος δανεισμού μειώνεται σημαντικά, γεγονός που βραχυπρόθεσμα, δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να συνεχίσει να αυξάνει τις κρατικές δαπάνες μέχρις ότου υπάρξει μια κανονικότητα, αλλά και να αρχίσει να σκέφτεται τρόπους μείωσής του.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, όλες οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) θα πρέπει έγκαιρα να αντιμετωπίσουν αυτό τον βραχνά, όπως και το συνδυασμό φόρων και μείωσης των κρατικών δαπανών. «Όπως επεσήμανε και ο Dean Turner είναι πιθανό να υπάρξει μια σταδιακή πορεία για τον έλεγχο του χρέους», κατέληξε.

Τι βλέπει η UBS για τις αγορές το 2021

Η UBS αναμένει ότι το 2021 η οικονομική παραγωγή και τα εταιρικά κέρδη θα ανακάμψουν στα προ-πανδημίας επίπεδα, επισημαίνοντας παράλληλα πως το 2020 αναμένεται να είναι μεταξύ των χειρότερων ετών για την παγκόσμια οικονομία σε ένα διάστημα μεγαλύτερο των 70 ετών. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ελβετικής τράπεζας τα δημοσιονομικά μέτρα σε συνδυασμό με τα συνεχιζόμενα χαμηλά επιτόκια και την κυκλοφορία εμβολίου αναμένεται να δημιουργήσουν αποδόσεις άνω του μέσου όρου για για επιλεγμένες μετοχές του χρηματοοικονομικού και του ενεργειακού κλάδου, καθώς και για εταιρείες στους κλάδους βιομηχανικών προϊόντων και καταναλωτικών αγαθών πολυτελείας.

Παράλληλα, όπως τονίζει η ελβετική τράπεζα, οι επενδυτές οφείλουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης των χαρτοφυλακίων τους πέρα από τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, τους τίτλους σταθερού εισοδήματος χαμηλής απόδοσης, καθώς και το δολάριο, εστιάζοντας στις κυκλικές μετοχές και τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Σημαντικές ευκαιρίες εντοπίζει η UBS στους κλάδους του fintech, της πράσινης τεχνολογίας (greentech), της τεχνολογίας υγείας (healthtech) ή και στα δίκτυα 5G.

 

Ο Mark Haefele δήλωσε πως «θεωρούμε ότι το 2021 θα είναι το «έτος ανανέωσης». Η ανανεωμένη αναπτυξιακή δυναμική, οι επεκτατικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές, καθώς και η νέα πολιτική ηγεσία στις ΗΠΑ συνεπάγονται πως θα πρέπει να προσδοκούμε και για μια νέα ηγεσία στις αγορές για το 2021. Προσβλέποντας πέρα από το επόμενο έτος, οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να εξετάσουν την περίπτωση των κλάδων που υφίστανται τεχνολογικό μετασχηματισμό. Εάν η προηγούμενη δεκαετία αφορούσε τις επενδύσεις στην τεχνολογία αυτή καθαυτή, πιστεύουμε ότι η επόμενη δεκαετία θα αφορά τις επενδύσεις στους παράγοντες ανατροπής που θέτουν υπό αμφισβήτηση την παγιωμένη κατάσταση σε άλλους κλάδους».

 

 

insider.gr

Exit mobile version