Venture Capital: Το νέο σχήμα επιχειρηματικών συμμετοχών

Όλα τα μυστικά της προκήρυξης

Συμμετοχή έως και 80% προσφέρει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων στο κεφάλαιο εταιριών που θα χρηματοδοτήσουν νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις. Το αρχικό κεφάλαιο των συγκεκριμένων εταιριών venture capital (συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής συμμετοχής ) δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 10 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η συμμετοχή της ΕΑΤΕ ξεκινά από τα 8 εκατ. ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 18 εκατ. ευρώ ανά εταιρία επιχειρηματικών συμμετοχών.

Πρόκειται γα το στοχευμένο επενδυτικό εργαλείο AccelerateTT, το οποίο θα «τρέξει» από την ΕΑΤΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα επενδύουν με συμμετοχή στα ίδια κεφάλαια ή/και μέσω μετατρέψιμων ομολογιών ή/και μέσω ομολόγων με δικαίωμα απόληψης σε νεοφυείς, καινοτόμες επιχειρήσεις που διατηρούν εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια. Άλλα χαρακτηριστικά της λειτουργίας αυτών των επενδυτικών σχημάτων είναι ότι:

Τα χαρακτηριστικά των νεοφυών καινοτόμων επενδύσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, είναι ότι πρέπει να πρόκειται για κεφαλαιουχικές, μη εισηγμένες, μη προβληματικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που διατηρούν εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια κατά τη στιγμή πραγματοποίησης της επένδυσης και για τις οποίες θα πρέπει να ισχύουν τρία κριτήρια ταυτόχρονα:

Η παρεχόμενη χρηματοδότηση θα βοηθήσει τις Νεοφυείς επιχειρήσεις να δημιουργήσουν πρωτότυπα ή ελάχιστα βιώσιμα προϊόντα προκειμένου να διενεργήσουν δοκιμές, επιδείξεις και να συλλέξουν δεδομένα από τους πρώτους χρήστες, να οριστικοποιήσουν τις προδιαγραφές των τελικών προϊόντων τους, να προσελκύσουν τους πρώτους πελάτες τους και να αναπτύξουν τις πρώτες στρατηγικές συνεργασίες τους.

Οι επενδύσεις συνέχειας (πρόσθετη χρηματοδότηση) επιτρέπονται εφόσον:

Το κεφάλαιο για τις Επενδύσεις Συνέχειας δεν δύναται να είναι μεγαλύτερο του 40% των συνολικών πόρων του Ενδιάμεσου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού.

Exit mobile version