WeWork: Με τη «μόδα» SPAC εισέρχεται στο χρηματιστήριο

Στα «σαλόνια» των χρηματιστηριακών αγορών θα εισέλθει η WeWork, ακολουθώντας τον πλέον δημοφιλή τρόπο εγγραφής των εταιρειών στις ΗΠΑ, καθώς θα συγχωνευθεί με την εταιρεία Εξαγοράς Ειδικού Σκοπού (SPAC), BowX Acquisition, μια συμφωνία που θα φέρει την αποτίμησή της στα 9 δισ. δολάρια, όπως έκανε γνωστό με σημερινή ανακοίνωσή της.

Για τη startup διαμοιρασμού χώρων γραφείου, η αποτίμηση αυτή μετά την Αρχική της Δημόσια Προσφορά, απέχει παρασάγγας από τα 47 δισ. δολάρια που υπολογιζόταν η αξία της στα τέλη του 2019 και είναι «μίλια» μακριά από τις εκτιμήσεις εκείνη την εποχή της Goldman Sachs για αποτίμηση στα 65 δισ. δολάρια.

Η δραματική αυτή μείωση της αξίας της εταιρείας που θεωρείται εκ των πρωτοπόρων αναφορικά με την υιοθέτηση του νέου μοντέλου συστέγασης επιχειρήσεων σε κοινόχρηστους χώρους, ήρθε αφότου η SoftBank αναγκάσθηκε να επεκτείνει την χρηματοπιστωτική γραμμή για να διασωθεί η startup.

Από την τελευταία συμφωνία η εταιρεία θα εξασφαλίσει 1,3 δισ. δολάρια σε μετρητά, ενώ  όπως έχει ανακοινώσει στο παρελθόν, πέρυσι έχασε περί των 3,2 δισ. δολαρίων, απώλειες οι οποίες εν μέρει προκλήθηκαν από την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ΙΡΟ της.

Από τη μεριά της η BowX Acquisition από τη δική της εγγραφή τον περασμένο Αύγουστο άντλησε 420 εκατ. δολάρια.

Οι SPACs είναι εταιρείες κέλυφος οι οποίες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και συγχωνεύονται με ιδιωτικές εταιρείες που θέλουν εισέλθουν στις χρηματιστηριακές αγορές, γλυτώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις χρονοβόρες διαδικασίες και το κόστος αυτών.

Ο τρόπος αυτός έχει κατασθεί δημοφιλής στις ΗΠΑ, την ίδια ώρα όμως έχει ξεσηκώσει και ανησυχίες στις ρυθμιστικές αρχές, με την αμερικανική Επιτροπή Αγοράς να ανακοινώνει χθες ότι θα ξεκινήσει έρευνα, για το ρόλο των SPACs και το ενδεχόμενο να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Exit mobile version