Ο «μαγικός» κόσμος του Startup οικοσυστήματος εμπνέει καθημερινά πολλούς από εμάς, είτε έχουμε άμεση ή έμμεση εμπλοκή σε αυτόν είτε είμαστε απλοί παρατηρητές. Οι καινοτόμες λύσεις που φέρνουν τα πάνω-κάτω και αλλάζουν εν μια νυκτί ολόκληρους επιχειρηματικούς κλάδους, οι μεγάλες επενδύσεις και τα success stories κάνουν πολλούς να ονειρεύονται ότι θα είναι εκείνοι ο νέος Startupper που θα αλλάξει τον κόσμο. Δεν χωρά, άλλωστε, καμία αμφιβολία ότι οι Startups έχουν αναδειχθεί σε βασικό μοχλό τεχνολογικής ανάπτυξης. Το βασικό ερώτημα είναι, όμως, πώς ιδρύει κάποιος μία Startup επιχείρηση; Ποια θα πρέπει να είναι τα πρώτα του βήματα και πού θα πρέπει να απευθυνθεί. Και για τις υπάρχουσες Startups, πώς αυτές θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια σταθερή πορεία και παράλληλα να αναπτυχθούν; Με λίγα λόγια, ποιες είναι οι βασικές υπηρεσίες που χρειάζεται μία Startup και πού μπορεί να τις βρει. H αλήθεια είναι ότι όπως κάθε επιχείρηση έτσι και οι Startups δεν διαφοροποιούνται στο αρχικό στάδιο. Οι λογιστές και οι νομικοί αποτελούν τις δύο κολόνες του οικοδομήματος του νεοφυούς επιχειρείν. Τα καλά νέα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η επιτυχία του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας έχει εξασφαλίσει την εύκολη πρόσβαση σε τέτοιου είδους υπηρεσίες. Τι θέλουμε να πούμε; Ότι η ραγδαία ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα μας –οι εγγεγραμμένες Startups στο Elevate Greece φτάνουν τις 703– έσπρωξε και άλλους τομείς της οικονομίας να προσαρμόσουν κατάλληλα τις υπηρεσίες τους ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της αναδυόμενης αυτής αγοράς. Ας δούμε ευθύς ποιες είναι οι βασικές υπηρεσίες της Startup επιχείρησή σας και πού θα τις βρείτε.
Λογιστές για Startups
Όπως κάθε επιχείρηση, έτσι και οι Startups έχουν διάφορες υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και κυρίως φορολογικές. Επειδή η φορολογία είναι ένα κομμάτι που μια Startup με μικρή ομάδα μπορεί να μην έχει τον χρόνο ή τις γνώσεις να διαχειριστεί, αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού.
Ένας λογιστής καλείται να προσφέρει στη Startup ενημέρωση γύρω από τις φορολογικές εξελίξεις και τα επενδυτικά σχήματα, καθώς και πλήρη λογιστική και συμβουλευτική υποστήριξη.
Σε πρώτο επίπεδο η Startup καλείται να επιλέξει τον εταιρικό της τύπο. Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν αυτόν της ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία), καθώς είναι από τις πιο απλές και ευέλικτες μορφές. Ο τύπος αυτός προσφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων όπως: μηδενικό αρχικό κεφάλαιο, σταθερό φορολογικό συντελεστή, εύκολη σύσταση, περιορισμένη ευθύνη εταίρων καθώς και ευελιξία.
Ο τύπος της ΙΚΕ ενδείκνυται για τους ιδρυτές μικρών νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς μπορεί να μην έχουν το αρχικό κεφάλαιο των 25.000 ευρώ που απαιτούν οι Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.).
Όσον αφορά τη φορολογία, τα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22% και η διανομή των κερδών με 5%. Επιπλέον, υπάρχει προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος ύψους 80%, όμως για τα 3 πρώτα έτη είναι στο 40%. Φυσικά η Startup μπορεί να ακολουθήσει και άλλες οδούς, όπως είναι αυτή της ΕΠΕ και της Ε.Ε. Μάλιστα, αρκετές εταιρείες προσφέρουν πλέον λύσεις που βασίζονται στο cloud, οι οποίες αφορούν όχι μόνο την προετοιμασία της κατάστασης εισοδημάτων, τους ισολογισμούς και τις ταμειακές ροές, αλλά και τη διαπραγμάτευση των όρων πίστωσης και την πρόβλεψη της μελλοντικής πορείας μιας επιχείρησης.
Όπως καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ένας καλός λογιστής είναι το «κλειδί» για την υλοποίηση του οράματος μιας Startup και ο παράγοντας εκείνος που θα εξασφαλίσει τη σταθερότητά της στη μετέπειτα πορεία της. Επομένως, το πρώτο πράγμα είναι να απευθυνθεί στον κατάλληλο επαγγελματία.
Μιλώντας στο StartupperMAG, o Κωνσταντίνος Πλαστήρας, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Κωνσταντίνος Πλαστήρας και συνεργάτες, Λογιστικές Φοροτεχνικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες» αναφέρει όλες τις βασικές υπηρεσίες που χρειάζεται μια Startup στα πρώτα της βήματα.
Οι πρώτες κινήσεις μιας Startup
Κατ’ αρχάς για το Κ. Πλαστήρα «ο όρος Startup έχει γίνει λίγο κλισέ τα τελευταία χρόνια και τον χρησιμοποιούν όλες οι νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες προσπαθούν να κάνουν κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο». Στη συνέχεια τονίζει ότι: «επί της ουσίας εγώ θα έλεγα πως περίπου ό,τι χρειάζεται μια επιχείρηση, μια οποιαδήποτε που θέλει να ξεκινήσει να δουλεύει, κάτι αντίστοιχο έχει ανάγκη μια νεοφυή επιχείρηση. Χρειάζεται μια καλή συμβουλευτική, μια παροχή συμβουλών από εξειδικευμένους ανθρώπους, οι οποίοι κυρίως θα ασχοληθούν με το νομικό σχεδιασμό της υπό ίδρυση εταιρείας. Επειδή έχουν απλοποιηθεί πολύ οι διαδικασίες για τη σύσταση επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια, θα έλεγα ότι ουσιαστικά ένας προσωπικός σχεδιασμός με τον κατάλληλο σύμβουλο, φοροτέχνη, δηλαδή ένας φορολογικός σχεδιασμός και ένας νομικός σχεδιασμός είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουν αυτές οι εταιρείες και οι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, για να έχουν την καλύτερη, πληρέστερη ενημέρωση για το τι ακριβώς θα πρέπει να περιμένουν. Από εκεί ξεκινάμε, από μια συμβουλευτική καλή στον τομέα των φορολογικών και στο νομικό κομμάτι».
Το θετικό είναι πως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, όχι μόνο όσον αφορά τις ίδιες τις Startups, αλλά και από τη μεριά των επενδυτών που ενδιαφέρονται για αυτές. Δηλαδή προβλέπονται σημαντικές φοροελαφρύνσεις στους Angel Investors που επενδύουν σε κεφαλαιουχική εταιρεία η οποία είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων.
Η σημαντική ανάπτυξη στο ελληνικό Startup οικοσύστημα, με ολοένα και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις να ιδρύονται και πολλές να σημειώνουν σημαντικές επιτυχίες έχει εκσυγχρονίσει και άλλους κλάδους της οικονομίας. Οι τομείς παροχής λογιστικών, νομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών προσάρμοσαν καταλλήλως την ατζέντα τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες αυτής της αναδυόμενης αγοράς.
Όπως τόνισε ο Κ. Πλαστήρας, «από τη στιγμή που υπήρξε τα τελευταία χρόνια αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αναγκαστικά πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι ασχολούνταν γενικά με ένα επάγγελμα, όπως είναι αυτό του φοροτεχνικού και με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών γύρω από τις επιχειρήσεις, αναγκαστικά αφιερώθηκαν (προσάρμοσαν τις υπηρεσίες τους) για να καλύψουν αυτή τη ζήτηση, τη νέα αγορά που ανοίχτηκε μπροστά μας. Το λέω γιατί τα περισσότερα γραφεία συμβουλευτικών και λογιστικών-φορολογικών υπηρεσιών έχουν αρχίσει να εξειδικεύονται και να στρέφονται περισσότερο σε αυτή την αγορά για δύο κύριους λόγους. Πρώτον, γιατί είναι πολύ πιο εύκολο από τη στιγμή που έχουμε ψηφιακού χαρακτήρα επιχειρήσεις να τις παρακολουθήσεις. Επίσης, επειδή μιλάμε για νέους ανθρώπους, να συναναστραφείς με άτομα, τα οποία έχουν τις δεξιότητες και μπορούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα και την αλλαγή. Και δεύτερον, γιατί επί της ουσίας όλες οι επιχειρήσεις έχουν πλέον νεοφυή χαρακτηριστικά, οπότε ακόμα και οι υπάρχουσες αναγκαστικά μετεξελίσσονται σε εταιρείες αυτής της λογικής του Startup κ.λπ.».
Λογιστικές εταιρείες για Startups
Η εταιρεία του «Κωνσταντίνος Πλαστήρας και συνεργάτες, Λογιστικές Φοροτεχνικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες» παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ειδικότερα, όπως μας ανέφερε ο ίδιος, «εμείς τα τελευταία χρόνια έχουμε στραφεί σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις. Παρέχουμε ολοκληρωμένες, κάθετες υπηρεσίες ουσιαστικά από τη σύσταση μιας επιχείρησης. Κατ’ αρχάς από τη συμβουλευτική στον ενδιαφερόμενο για τις εναλλακτικές που έχει και για τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό μιας επιχείρησης. Γιατί πολλές φορές υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες στην πορεία πρέπει να αλλάξουν τη λειτουργία τους και τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει ένας καλός σχεδιασμός. Οπότε παρέχουμε μια συμβουλευτική προσέγγιση σε έναν νέο επιχειρηματία, ο οποίος θέλει να κάνει κάποια βήματα με μια Startup εταιρεία και δεύτερον προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε επίπεδο λογιστικής παρακολούθησης και συμβουλευτικής στην πορεία της λειτουργίας της επιχείρησης υποστηρικτικά για προγράμματα στα οποία μπορεί να συμμετέχουν. Υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα, ενδεικτικά αναφέρω το Elevate, που απαιτείται μια στενή συνεργασία με τον λογιστή ή και τον σύμβουλο, ο οποίος θα αναλάβει μια τέτοια εταιρεία. Οπότε έχουμε εντρυφήσει, εξειδικευτεί σε αυτό το κομμάτι και διαθέτουμε μια ευρεία γκάμα επιχειρήσεων που παρακολουθούνται λογιστικά, φορολογικά και συμβουλευτικά από εμάς. Μπορώ να πω ότι μας χαρακτηρίζει μια ιδιαίτερη εξειδίκευση πάνω σε αυτό το κομμάτι, δηλαδή έχουμε επενδύσει σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις γιατί μικραίνουν και για εμάς το κόστος. Υπό την έννοια ότι είναι εταιρείες οι οποίες έχουν ήδη μεγάλο βαθμό εξειδίκευσης και είναι αυτής της λογικής, –ψηφιακής λογικής– οπότε είναι και για εμάς πιο εύκολο να τις παρακολουθούμε».
Αντίστοιχες υπηρεσίες προσφέρει και η KRS Group, η οποία δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο, παρέχοντας υπηρεσίες στη λογιστική, φοροτεχνική και στη συμβουλευτική των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα εξειδικεύεται στις Startups.
Άλλες εταιρείες στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν οι Startups είναι, μεταξύ άλλων, η Atlas Consulting και η Opex Operetional Excellence S.A.
Το νομικό μονοπάτι των Startups
Όσο σημαντικός είναι ο σωστός λογιστής για μια Startup άλλο τόσο είναι και ο κατάλληλος δικηγόρος. Και αυτό γιατί από νομικής άποψης υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνει μια Startup. Και το σημαντικότερο, να μην υποπέσει σε σοβαρά λάθη. Ειδικά όταν διαθέτει περιορισμένο προϋπολογισμό και χρόνο. Και εδώ ακριβώς είναι που φαίνεται η χρησιμότητα των δικηγόρων στις Startups. Σε αυτή την περίπτωση ο εκάστοτε νομικός σύμβουλος καλείται να λάβει υπόψη του τις ανταγωνιστικές προτεραιότητες της επιχείρησης και να χτίσει έναν νομικό οδηγό για εκείνη, ο οποίος θα διαχειρίζεται διαφορετικά θέματα μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Φυσικά, το έργο του δεν τελειώνει εδώ, αφού καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδρομής θα πρέπει να παρέχει στήριξη, νομικό mentoring και ενθάρρυνση.
Μια Startup, όπως γνωρίζουμε, δεν είναι μια μικρομεσαία επιχείρηση, αλλά αποτελεί εταιρεία υψηλής ανάπτυξης που διαθέτει ένα επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι επαναλαμβανόμενο και εξελίξιμο. Αντιθέτως, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι συνήθως τύπου lifestyle, οι οποίες δεν έχουν στόχο τη γρήγορη και αλματώδη πρόοδο. Εδώ είναι που πρέπει να γίνει η επιλογή της σωστής δομής. Πολλοί ειδικοί συστήνουν την υιοθέτηση του μοντέλου της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης στις Startups, αντί να εμπορεύονται ως ατομικοί έμποροι. Μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης είναι μια ξεχωριστή νομική οντότητα και μπορεί να της ανήκει περιουσία, να δημιουργήσει χρέη, να εγκαλέσει και να μηνυθεί. Και αν κάτι πάει στραβά, η νομική ευθύνη πέφτει στην εταιρεία αντί για τους ιδιοκτήτες ως γενική αρχή.
Τα λάθη που κρίνουν το μέλλον μιας επιχείρησης
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι Startups είναι το ότι ασχολούνται με τα νομικά ζητήματα της εταιρείας όταν είναι ήδη πολύ αργά. Για παράδειγμα, πολλές εταιρείες δεν γνωρίζουν τι IP δημιουργείται, από ποιον και δεν προβαίνουν στις κατάλληλες κινήσεις ώστε να σιγουρέψουν πως το IP ανήκει στην εταιρεία. Επίσης, χάνουν ευκαιρίες να προστατέψουν το IP τους, επειδή μπορεί να τύχει να περιμένουν πάρα πολύ να καταχωρίσουν το όνομα του brand τους, το λογότυπο και εν τω μεταξύ, μια άλλη εταιρεία (η οποία συνήθως κινείται στον ίδιο τομέα) καταχωρίζει το ίδιο/παρόμοιο brand ή λογότυπο για τα ίδια/παρόμοια προϊόντα/υπηρεσίες. Ακόμα, ιδιαιτέρως πρέπει να προσέχουν οι Startups που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Στον τομέα του e-commerce δυστυχώς μέχρι σήμερα επικρατεί μεγάλη ασάφεια, με πλήθος ελεγκτικών Ανεξάρτητων Αρχών να παρακολουθούν, ενώ οι επιχειρήσεις βρίσκονται πάντοτε αντιμέτωπες με σοβαρούς κινδύνους στο αχανές περιβάλλον του Διαδικτύου. Μια e-commerce Startup, λοιπόν, θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι η νομική της προστασία θα είναι σφαιρική και επικαιροποιημένη τόσο από πλευράς Εμπορικού και Αστικού Δικαίου αλλά και Ποινικού Δικαίου (e-commerce – e-shop – cyber crime – compensations and penalties etc).
Νομικοί σύμβουλοι για Startups
Για τις κατάλληλες νομικές συμβουλές οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να απευθυνθούν στην MPlegal, ένα δικηγορικό γραφείο που εξειδικεύεται στην παροχή συμβουλών στον κλάδο της τεχνολογίας και ιδιαίτερα στους τομείς του Information Technology, Data Privacy Data Protection, των τηλεπικοινωνιών και της προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας.
Οι νεοφυείς εταιρείες δύνανται επίσης να αποταθούν στο δικηγορικό γραφείο Καλογερόπουλος- Σουραΐτης, το οποίο εξειδικεύεται σε θέματα εμπορικού δικαίου, δικαίου εταιρειών και επιχειρήσεων. Μπορούν επίσης να λάβουν αντίστοιχες συμβουλές από τη δικηγορική εταιρεία Πανταζής και Συνεργάτες, αλλά και από τη Hellenic Law Firm.
Οι πιο σύγχρονοι σύμβουλοι επιχειρήσεων
Εκτός από τα φορολογικά και τα νομικά, μια Startup τόσο στα πρώτα της βήματα όσο και στη μετέπειτα πορεία της θα πρέπει να ασχοληθεί με πολλά άλλα ζητήματα που άπτονται της γενικότερης λειτουργίας της. Για να μπορέσει να στηθεί και να λειτουργήσει σωστά θα χρειαστεί τη βοήθεια ενός έμπειρου επαγγελματία, ο οποίος θα τη βοηθήσει να κάνει ένα δυνατό «άνοιγμα». Για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά σημαντικό για μια νεοφυή επιχείρηση να μπορεί να προσδιορίσει σωστά τα βασικά χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του brand της.
Από την άλλη, θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά το κοινό και τη γενικότερη αγορά στην οποία απευθύνεται. Να παρακολουθεί πάντοτε τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και να προσδιορίζει με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του target group της, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Ακόμα, θα πρέπει να γνωρίζει καλά τον ανταγωνισμό και να προσαρμόζει αναλόγως τη στρατηγική του marketing.
Ευτυχώς, υπάρχει πληθώρα συμβουλευτικών εταιρειών, τόσο εγχώριες όσο και πολυεθνικές, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει εξειδικευμένες υπηρεσίες για Startups, καλύπτοντας όλους τους τομείς ενδιαφέροντος. Μερικά ονόματα είναι η Develop Greece, η Deloitte, η ΕΥ Ελλάδος και η Collegelink.
Πηγή: startupper.gr