Ανάπτυξη έως 4,3% προβλέπει για φέτος το ΙΟΒΕ

Τα εναλλακτικά σενάρια για την πανδημία

Ανάπτυξη με ρυθμό της τάξεως 4 – 4,3% για το 2021 προβλέπει σύμφωνα με το βασικό σενάριο, στη νέα τριμηνιαία έκθεσή του, το ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, θα υπάρχει περίπου σταθερότητα τιμών με έναν πληθωρισμό 0,2- 0,5% και θα στηριχθεί σε μία αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών 15 έως 18%.

«Υπάρχουν όλα τα σενάρια μπροστά μας ως αβεβαιότητες για το πως θα πάνε οι επόμενοι μήνες, εξακολουθεί να είναι κομβικός ο ρόλος της υγειονομικής κρίσης, όμως το κεντρικό σενάριο πρέπει να είναι ότι μέσα στην άνοιξη, νωρίτερα ή αργότερα θα φανεί φως και μετά το καλοκαίρι το πρόβλημα αυτό θα είναι ουσιαστικά πίσω μας. Θα παραμένει ως πρόβλημα αλλά ως οριακό πρόβλημα» τόνισε ο ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας Έκθεσης.

«Κλειδί» για τη χώρα μας εκτός από την πορεία των εμβολιασμών αποτελεί επίσης να μη χαθεί η τουριστική χρονιά καθώς σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 0,5 – 1%. Το ευνοϊκό σενάριο τέλος προβλέπει ανάπτυξη 5-5,3% εφόσον από τον Μάρτιο και μετά αρχίσει λύση του προβλήματος να είναι σαφής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΕΛΚΑ

Όσον αφορά στο 2020 η εκτίμηση του ΙΟΒΕ είναι πως η ύφεση θα κινηθεί από  9% έως 9,5%. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ Η ισχυρή ύφεση στην ελληνική οικονομία συνεχίστηκε και το γ’ τρίμηνο του 2020 λόγω της κατακόρυφη πτώσης του τουρισμού. Το ΑΕΠ κατέγραψε πτώση 11,7% έναντι 14,3% πτώσης στο β’ τρίμηνο και ανόδου 1,2% στο γ’ τρίμηνο του 2019. Στο εννεάμηνο του 2020 το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 8,5%. Η πτώση του εγχώριου προϊόντος προήλθε από την υποχώρηση των εξαγωγών (-44,9%), αποκλειστικά από την ισχυρή συρρίκνωση των εξαγωγών υπηρεσιών (-80,0%), καθώς οι εξαγωγές προϊόντων διευρύνθηκαν (+3,5%). Πολύ ηπιότερη μείωση εισαγωγών (-6,4%). Ισχυρή αύξηση επενδύσεων 31,5%, αποκλειστικά από διεύρυνση αποθεμάτων, με το σχηματισμό πάγου κεφαλαίου να είναι αμετάβλητος από πρόπερσι (-0,3%). Έντονη ενίσχυση δημόσιας κατανάλωσης (+4,4%), λόγω μέτρων στήριξης, και μικρή άνοδος ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,0%).

Ο κ. Βέττας εξήγησε τα στοιχεία που διαφοροποιούν την Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το γ’ τρίμηνο του 2020 για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες πήγε καλύτερα σε σχέση με τη χώρα μας που λόγω τουρισμού αντιμετώπισε μεγαλύτερο πρόβλημα. Όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας ο κ. Βέττας τόνισε ότι ενώ στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή αναρωτιόμαστε εάν μπορούμε να ανοίξουμε και άλλους κλάδους της οικονομίας, στην υπόλοιπη Ευρώπη εδώ και περίπου δύο εβδομάδες το πρόβλημα εντείνεται. Το τρίτο στοιχείο που διαφοροποιεί τη χώρα μας είναι ότι για την Ελλάδα είναι απόλυτα κρίσιμο πόσο θα προχωρήσουν μέσα στην άνοιξη οι εμβολιασμοί ώστε να μη χαθεί η τουριστική περίοδος το καλοκαίρι.

Όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με την έκθεση συνεχίζει να τονώνεται με ισχυρή ρευστότητα από τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ, τα οποία επίσης διατηρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το κόστος χρηματοδότησης. Η επέκταση εγχώριων μέτρων ρευστότητας μέσα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και εγγυοδοτικά προγράμματα, διατηρούν υψηλό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις. Επίσης θετική εξέλιξη η επιταχυνόμενη αύξηση των καταθέσεων οι οποίες έφθασαν για πρώτη φορά στα επίπεδα του 2014. Στον αντίποδα, όπως επισημαίνεται, η μείωση των ΜΕΔ αναμένεται να επιβραδυνθεί ή και να αντιστραφεί πρόσκαιρα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ η πιστωτική συρρίκνωση προς τα νοικοκυριά συνεχίζεται αμείωτη. Τέλος, οι προοπτικές της πιστωτικής ανάκαμψης είναι συνάρτηση της ταχύτητας βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών αλλά και της ανάκαμψης της ζήτησης για παραγωγικές επενδύσεις.

 

insider.gr

Το Insider's IQ χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την πλοήγησή σας.