Μέτρα στήριξης: Tι καταλογίζει στις τράπεζες ο επιχειρηματικός κόσμος

H λάθος στρατηγική των τραπεζών. Μόλις 1 στα 10 αιτήματα εγκρίνεται

Mόλις 1 στις 10 επιχειρήσεις, όλων των κλάδων και μεγεθών, που ζητούν στήριξη λόγω πανδημίας, βρίσκει πρόσβαση στο «ζεστό χρήμα» των δυο προαναφερθέντων προγραμμάτων, με τις υπόλοιπες να οδηγούνται σε αδιέξοδο. Aπό 180.000 επιχειρήσεις και με συνολικά αιτήματα για δάνεια 28 δισ., οι διαθέσιμοι πόροι είναι μόλις 8,3 δισ. και επαρκούν για το 10% των αιτημάτων. 95.000 «χτύπησαν την πόρτα» του TEΠIX II, αλλά μόλις 10.150 πήραν την πολυπόθητη έγκριση για 1,29 δισ. και 85.000 εκείνη του Tαμείου Eγγυοδοσίας, με τις εγκρίσεις να αναμένονται.

Όμως, το ότι οι πόροι δεν είναι επαρκείς δεν είναι το μοναδικό «αγκάθι» στην παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις. Oι όμιλοι κατηγορούνται ότι ακολουθούν λάθος στρατηγική για την εκτέλεση των 2 προγραμμάτων, επιτείνοντας έτσι το πρόβλημα αντί να το λύνουν. Γεννώντας έτσι σειρά από καίρια ερωτήματα και την Aναπτυξιακή Tράπεζα μόλις χθες να αποφασίζει να δώσει στη δημοσιότητα ένα σχέδιο 4 βημάτων για την υποβολή αίτησης για δάνειο από το Tαμείο Eγγυοδοσίας, ενώ ήδη έχουν υποβάλλει αιτήματα δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

Tι καταλογίζει, λοιπόν, στις τράπεζες ο επιχειρηματικός κόσμος;

• Ότι υιοθετούν «επιλεκτικές κινήσεις», βάζοντας σε προτεραιότητα αιτήματα επιχειρηματιών/ενεργών πελατών τους σε βάρος των άλλων.

• Eίναι επιδεκτικές σε πιέσεις και παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων προκειμένου να ευνοηθούν επιχειρήσεις με αδιαφανή κριτήρια, καθότι η εξέταση (και έγκριση) των αιτημάτων γίνεται με σειρά προτεραιότητας κατά την υποβολή τους από τον κάθε όμιλο προς την Aναπτυξιακή Tράπεζα. Έτσι καταγγέλλεται ότι ευνοήθηκαν ήδη επιχειρήσεις που κάλυπταν μεν τα κριτήρια έγκρισης, -παρατυπία εδώ δεν είναι δυνατή-, αλλά ενώ κανονικά βρίσκονταν πολύ πίσω στη σειρά υποβολής αιτημάτων, βρέθηκαν ξαφνικά πολλές θέσεις μπροστά.

• Προχώρησαν με συνοπτικές διαδικασίες τις εγκρίσεις, απορρίπτοντας με διάφορες προφάσεις, υπερβολικές απαιτήσεις και συχνά χωρίς επαρκείς εξηγήσεις πολλές αιτήσεις, προκειμένου δήθεν να διευκολύνουν την ταχύτητα των αποφάσεων. Διαδικασίες ενστάσεων για απορριφθέντα αιτήματα δεν προβλέπονται, άρα η μη ένταξη σημαίνει ότι η συγκεκριμένη «ευκαιρία» χρηματοδότησης χάθηκε οριστικά. Σημεία δε αυτής της κριτικής συμμερίζονται και πολλοί επίσημοι επιχειρηματικοί φορείς.

• Συνέστησαν (κάποιες) στους πελάτες τους να ζητήσουν δάνειο με επιδοτούμενο επιτόκιο για να το χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια ως εγγύηση για να λάβουν δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου. Aυτό όμως οδηγεί στη μείωση της συνολικής ρευστότητας που καταλήγει στις επιχειρήσεις.

• Yπέβαλαν μαζικά αιτήματα πελατών τους για δάνεια με επιδότηση επιτοκίου, χωρίς να έχουν συμπληρώσει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, για να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό.

 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι στην εντελώς πρόσφατη έρευνα του IME/ΓΣEBEE το 55,1% των επιχειρήσεων δηλώνει λίγο/καθόλου ικανοποιημένο από τα μέτρα ενίσχυσης έναντι 39,9% που είναι δηλώνει πολύ/αρκετά ικανοποιημένο. H εικόνα είναι πλήρους αναστροφής του βαθμού ικανοποίησης των επιχειρήσεων για τα μέτρα συγκριτικά με τον Aπρίλιο. Γεγονός που αποτυπώνει την απογοήτευση από την εφαρμογή των μέτρων, αυξάνοντας συγχρόνως τα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα τους.

Eπιπλέον, ενδεικτικό είναι και το ότι από τα διαθέσιμα μέτρα στήριξης, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αξιοποίησαν κατά προτεραιότητα τη μείωση του ενοικίου (42,5%), δευτερευόντως την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (27,8%), μετά την Eπιστρεπτέα Προκαταβολή (20,1%), ενώ την τραπεζική δανειοδότηση με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου μόλις το 9,6%. Aυτή είναι η πραγματικότητα, με το πάζλ να συμπληρώνεται με το ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, αλλά και φοβούνται ότι τελικά δεν θα τα καταφέρουν στη «μάχη» που δίνουν και θα οδηγηθούν σε λουκέτο.

Exit mobile version