Μόνο το 21% των “μονόκερων” σε Ευρώπη και ΗΠΑ καθοδηγούνται από γυναίκες

Μόλις ένας στους πέντε επικεφαλής μονόκερων είναι γένους θηλυκού, σύμφωνα με νέα έρευνα που δείχνει ότι ακόμα και αυτές που τα καταφέρνουν, μένουν στην κορυφή για πολύ λιγότερο χρόνο σε σχέση με τους άντρες σε αντίστοιχες θέσεις.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τη Notion Capital, αναφέρει συγκεκριμένα ότι μόνο το 21% των τεχνολογικών εταιρειών B2B σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθοδηγούνται από γυναίκες – που σημαίνει ότι έχουν γυναίκες σε οποιονδήποτε «αρχηγικό» ρόλο, ως ιδρυτές ή ως αντιπρόεδροι. Συνολικά, οι γυναίκες αποτελούν το 34% του συνόλου του προσωπικού των εταιρειών.

“Υπάρχουν τόσο λίγα γυναικεία πρότυπα που μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς να σφυρηλατήσουμε το μονοπάτι στην ηγεσία”, λέει η Maddy Cross από την Notion Capital, συγγραφέας της έκθεσης. «Πρέπει να διεξαχθεί μια συζήτηση σε επίπεδο ηγεσίας σε όλους τους παγκόσμιους μονόκερους σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής των γυναικών και γιατί είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν, και μέρος αυτής της συζήτησης περιλαμβάνει την εφαρμογή εκτεταμένων πολιτικών σχετικά με τις άδειες μητρότητας».

Στην κορυφή, αλλά για λίγο

Ένα σημαντικό γεγονός που υπογράμμισε η έρευνα είναι το ότι οι γυναίκες επικεφαλής των τεχνολογικών μονόκερων τείνουν να παραμένουν στην εκάστοτε εταιρεία, λιγότερο από τους άντρες επικεφαλής. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες μένουν κατά μέσο όρο 1.8 χρόνια και οι άντρες 2.7 χρόνια.

Ωστόσο, όσο περισσότερες γυναίκες υπάρχουν σε μια εταιρεία, τόσο περισσότερο οι γυναίκες παραμένουν σε ηγετικές θέσεις. Εάν υπάρχει ακόμη και μια CXO στην εταιρεία, η θητεία των γυναικών ηγετών είναι 2,09 χρόνια σε σύγκριση με τα 1,32 χρόνια που είναι σε εταιρείες χωρίς γυναίκα CXO”, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο δρόμος προς την ηγεσία

Διαφορετικός είναι, όπως εξηγεί η Notion Capital και ο τρόπος με τον οποίο μια γυναίκα κατακτά μια ηγετική θέση σε μια εταιρεία – μονόκερο. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να “ανέβουν” μέσω προαγωγών σε σχέση με τους άντρες που μπορούν να αναλάβουν απευθείας έναν ηγετικό ρόλο ερχόμενοι από άλλη εταιρεία.

Συνήθως οι γυναίκες προσλαμβάνονται για μια πιο χαμηλόβαθμη θέση και δουλεύουν για να ανέβουν τη σκάλα της ιεραρχίας, ενώ οι άντρες κινούνται οριζόντια σε διαφορετικές εργασίες, εξηγεί η έρευνα.

startupper.gr
Exit mobile version