Οι τράπεζες ετοιμάζονται για το χειρότερο έτος της 10ετίας

Το 2020 δεν εξελίσσεται με τον καλύτερο τρόπο για τις τράπεζες, οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν μια σειρά προκλήσεων, από την πανδημία και τα μηδενικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών έως την στροφή προς τις ψηφιακές υπηρεσίες και τη μείωση των περιθωρίων κερδοφορίας.

Όμως, ούτε το 2021 αναμένεται ευοίωνο για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, με τον Standard & Poor’s προειδοποιεί για το χειρότερο έτος από την παγκόσμια κρίση του 2009. Άλλωστε, ο αμερικανικός οίκος χαρακτηρίζει ως αρνητικές τις προοπτικές σχεδόν του 1/3 των τραπεζών παγκοσμίως, προαναγγέλλοντας μια σειρά υποβαθμίσεων τους επόμενους μήνες.

«Δώδεκα μήνες πριν, δηλαδή πριν την πανδημία του κορωνοϊού, οι τράπεζες ανέμεναν ένα έτος σχετικά ήρεμο. Όμως, τώρα η κατάσταση είναι εντελώς αντίθετη» σημειώνει ο αναλυτής Εμανουέλ Βολάντ, ο οποίος θεωρεί ότι πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα προ-κορωνοϊού επίπεδα πριν τουλάχιστον το 2023.

Η κερδοφορίας θα διατηρηθεί σε υποτονικά επίπεδα και το 2021, με την ανάκαμψή της να αναμένεται με αργούς ρυθμούς. Την ίδια ώρα, οι γεωπολιτικές προκλήσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, προσθέτουν νέες πηγές αβεβαιότητας.

Στο αρνητικό κλίμα συμβάλλει και η σταδιακή απόσυρση της ισχυρής δημοσιονομικής τόνωσης των εθνικών κυβερνήσεων, κάτι το οποίο θα αποκαλύψει την «αληθινή εικόνα της ποιότητας των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων», όπως επισημαίνει ο Βολάντ, παραπέμποντας στην πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η προειδοποίηση της SRB

Μόλις σήμερα, άλλωστε, η πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB), Έλκε Κόνιγκ, προειδοποίησε για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, ως απόρροια των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.

Αυτό, όπως εξήγησε, θα επιφέρει πλήγμα στους ισολογισμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ορισμένα από τα οποία δεν έχουν καταφέρει ακόμη να διευθετήσουν το «βουνό» επισφαλειών που είχε αφήσει πίσω της η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

 

 

kathimerini.gr

Exit mobile version