Οι 10 υποσχόμενες ελληνικές startups για το 2021

Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές startups έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, με αποτέλεσμα το εγχώριο οικοσύστημα να βρίσκεται σε φάση διαρκούς ανάπτυξης, και τις εταιρείες να προσελκύουν όλο και περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον. Aπό το ελληνικό στερέωμα έχουν αναδειχθεί αρκετά success stories και η Ελλάδα αρχίζει και αποκτά ένα ισχυρό αποτύπωμα ως κόμβος νεοφυών εταιρειών, όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα eu-startups.com, η οποία σε δημοσίευμά της παρουσιάζει τις δέκα εταιρείες που αφήνουν υποσχέσεις για το 2021. Οι δέκα αυτές εταιρείες με διάρκεια ζωής ένα με τρία έτη, άντλησαν χρήματα από γύρους χρηματοδότησης το 2020, μεγαλώνουν και αναπτύσσουν τις ομάδες τους και δίνουν μια εικόνα ότι θα έχουν μια αξιόλογη εξέλιξη στο μέλλον. Ας τις δούμε αναλυτικά:

Prosperty: Σε «νηπιακό» στάδιο (ιδρύθηκε πέρυσι), η Prosperty επιδιώκει να καθιερωθεί ως ηγέτιδα στη μετάβαση του εγχώριου μεσιτικού κλάδου στην ψηφιακή εποχή. Τον Ιούλιο του 2020 άντλησε 1,1 εκατ. ευρώ στο seed γύρο χρηματοδότησης, από τα funds, Velocity.Partners και Metavallon VC, στην προσπάθειά της να επεκταθεί και σε άλλες χώρες.
Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες ακινήτων, προσφέροντας καινοτόμες ψηφιακές λύσεις με διαφάνεια και επαγγελματισμό σε ανταγωνιστικό κόστος.

Roadcube: Με έτος ίδρυσης το 2017, η εν λόγω startup προσφέρει έναντι μηνιαίας συνδρομής το δικό της software, το οποίο βοηθάει τις εταιρείες να αποκτούν νέους πελάτες και να διατηρούν το υφιστάμενο πελατολόγιό τους. Μέσα στο 2020, «σήκωσε» 1,2 εκατ. ευρώ για να επεκταθεί περαιτέρω.

Dog Bakery: Η εταιρεία που έκανε το φαγητό για τα κατοικίδια απόλαυση. Η startup ιδρύθηκε το 2018 και προσφέρει φαγητά, γλυκίσματα και εδέσματα για σκύλους και γάτες, μαγειρεμένα με φυσικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής, καθιστώντας το μενού της όχι μόνο εύγευστο αλλά και θρεπτικό. Προσφέρει υπηρεσίες περιποίησης δοντιών και τριχώματος για τα κατοικίδια και πέρυσι άντλησε περί του 165.000 ευρώ.

Workathlon: Με ειδίκευση στον κλάδο της φιλοξενίας, η Workathlon χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, προσφέρει λύσεις στις εταιρείες του κλάδου αναφορικά με την επάνδρωσή τους με προσωπικό. Στην πλατφόρμα της τα ξενοδοχεία μπορούν να επιλέξουν εργαζόμενους από μια δεξαμενή υποψηφίων, να παρακολουθούν το σύστημα καταγραφής των ενδιαφερόμενων και με τη χρήση της ΑΙ να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό. Συνεργάζεται ήδη με 150 ξενοδοχεία και το 2020 άντλησε 100.000 ευρώ από το Techstars

BibeCoffee: Στο τρίτο χρόνο λειτουργία της η BibeCoffee παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις μηχανές καφέ και απευθύνεται σε καφετέριες, αλυσίδες καφέ και κατασκευαστές μηχανών καφέ. Η stertup καταγράφει και συλλέγει πληροφορίες και δεδομένα των επαγγελματικών μηχανών καφέ σε πραγματικό χρόνο αναφορικά με τη σωστή χρήση τους, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το κόστος συντήρησης, ενώ ταυτόχρονα κάνει εκτιμήσεις για την παραγωγή του καφέ, τις πωλήσεις και τη μελλοντική κατανάλωση.

DeepSea Technologies: Ειδικεύεται στην ναυτιλία και αναπτύσει το AI SaaS (software as a service) λογισμικό της για την παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση των πλοίων. Η πλατφόρμα της παρακολουθεί τα πλοία σε πραγματικό χρόνο και καταγράφει τα δεδομένα αναφορικά με την απόδοση και τη λειτουργία τους, διαμοιράζοντάς τα στους ιδιοκτήτες και στους μισθωτές. Με τις λύσεις ΑΙ που διαθέτει βελτιώνει την απόδοση ενός πλοίου και τη λειτουργικότητά του, ενώ συμβάλει και στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Μέσα στο 2020 άντλησε 3 εκατ. ευρώ.

FlexCar: Η εταιρεία η οποία πάει το leasing στα αυτοκίνητα ένα βήμα πιο μπροστά, προσπερνώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τις τράπεζες. Δίχως τις απαιτήσεις εγγυήσεων ή καταθέσεων, δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να επιστρέφουν το αυτοκίνητο όποτε το θελήσουν, ή να το αποκτήσουν όποτε θέλουν. Έχοντας τη στήριξη των ελληνικών funds Uni.Fund και VenturesFriends, διευρύνει συνεχώς το πελατολόγιό της από το 2018, όταν και συστήθηκε στην αγορά αυτοκινήτου.

Biopix Dna Technology: Με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, η startup επιδιώκει να επιφέρει νέα δεδομένα στην μοριακή διάγνωση, είτε σε διαγνωστικά σημεία είτε σε οικιακό περιβάλλον. Έχει αναπτύξει τη συσκευή Iris, μια φορητή συσκευή εντοπισμού του κορωνοϊού, η οποία μπορεί να αναγνωρίσει την παρουσία του ιού σε διάστημα μισής ώρας και στόχος της είναι να την λανσάρει στη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς. Ιδρύθηκε το 2019 και μέχρι στιγμής έχει απορροφήσει 2,4 εκατ. ευρώ από κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

GX Blocks Energy: Η εταιρεία η οποία επιδιώκει να συνδυάσει την τεχνολογία blockchain με τη βιώσιμη ενέργεια έκανε τη εμφάνισή της το 2019. Με τη χρήση της τεχνολογίας blockchain θέλει να δημιουργήσει το πρώτο ανοιχτό fund από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο θα παρέχει ένα παθητικό εισόδημα στους χρήστες, με κέρδη από μονάδες παραγωγής καθαρής ενέργειας και από τα κέντρα εξόρυξης δεδομένων, ενώ θα τους δίνει δικαιώματα ψήφου για μελλοντικές επενδύσεις σε blockchain/fintech projects.

Syncbnb: Όπως αναφέρει και η ονομασία της, αντικείμενό της είναι ο συγχρονισμός των κρατήσεων στα τουριστικά καταλύματα ή στους χώρους διαμοιρασμού φιλοξενίας, στα διαφορετικά κανάλια, όπως οι πλατφόρμες Airbnb και booking.com. Προσφέρει μια πλατφόρμα η οποία παρέχει μια συνολική εικόνα όλων των ακινήτων, των κρατήσεων, της διαθεσιμότητας και άλλων σημαντικών στοιχείων.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από eu-startups.com

Exit mobile version