Προσλήψεις στον τεχνολογικό τομέα: Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το 2021

Μετά την πανδημία, οικονομολόγοι και υπεύθυνοι πρόσληψης στον τεχνολογικό τομέα προβλέπουν αύξηση των προσλήψεων στην εν λόγω βιομηχανία για το 2021.

Συγκεκριμένα, ο CEO της DHI group, Art Zeile, εξέφρασε την αισιοδοξία του δηλώνοντας ότι περιμένει αύξηση του ενδιαφέροντος για τους τεχνολόγους μετά το πέρας της πανδημίας. Ο κ. Zeile έκανε αναφορά σε μία ετήσια έκθεση της Microsoft, σύμφωνα με την οποία ο συνολικός αριθμός των τεχνολογικών επαγγελμάτων θα αυξηθεί από τα 41.000.000 που ήταν το 2020 στα 190.000.000 το 2025.

Η αισιόδοξη πρόβλεψη για το 2021 απέχει κατά πολύ από την κατάσταση που επικρατούσε στις προσλήψεις στον τεχνολογικό τομέα μετά τον Φεβρουάριο του 2020. Αν και η τεχνολογία είναι μία από τις βιομηχανίες όπου οι υπάλληλοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυξήθηκαν και οι επαγγελματικές ευκαιρίες.

Η εξ αποστάσεως εργασία, ωστόσο, δημιούργησε την ανάγκη για συγκεκριμένα τεχνολογικά επαγγέλματα. Οι μηχανικοί δικτύων, για παράδειγμα, βρίσκονταν στην τρίτη θέση ζήτησης στην αγορά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με την τελευταία Tech Job Report της Dice: “Για να μπορέσουν να αναπτύξουν, να διατηρήσουν και να εξασφαλίσουν αυτά τα διεσπαρμένα δίκτυα εργαζομένων, οι εταιρίες πρέπει να προσλάβουν μηχανικούς δικτύων και συστημάτων, το οποίο και δικαιολογεί την υψηλή κατάταξή τους στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.”

Σπίτι: Ο νέος εργασιακός χώρος

Αρκετές εταιρίες έχουν ήδη κάνει βήματα προς τη μονιμοποίηση της εξ αποστάσεως εργασίας. Ακόμα και όταν τα πράγματα επιστρέψουν στην “κανονικότητα” μετά τον Covid-19, ο κόσμος δεν θα είναι ο ίδιος με πριν.

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει ο CEO της Trainual, Chris Ronzio, “Αν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα χωρίς να επηρεάζεται η ανάπτυξη και η παραγωγικότητα της εταιρίας, και μπορούμε να κάνουμε μέχρι και ένα εταιρικό event εξ αποστάσεως, τότε αυτή η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να λειτουργήσει. Μάλιστα, μόνο καλύτερη μπορεί να γίνει αν έχουμε τη δυνατότητα να συναντιόμαστε από κοντά δύο φορές τον χρόνο.”

Οι startups και δη οι τεχνολογικές εταιρίες έχουν μπει στη διαδικασία προσαρμογής των τακτικών που εφαρμόζουν στις προσλήψεις, κυρίως λόγω της πανδημίας. Τον Οκτώβριο, η Dropbox ανακοίνωσε ότι θα στραφεί προς το μοντέλο “virtual first” και θα ανοίξει “Dropbox Studios”, ή χώρους σε αστικά κέντρα όπου η Dropbox έχει γραφεία για τους υπαλλήλους που επιλέγουν να εργαστούν μακριά από το σπίτι. Αντίστοιχα, ο CEO της Facebook, Mark Zuckerberg, ανακοίνωσε τον Μάιο ότι η εταιρία θα επισπεύσει “επιθετικά” τις προσλήψεις για εξ αποστάσεως εργασία.

Exit mobile version