5 εναλλακτικοί τρόποι για να χρηματοδοτήσετε τη startup σας

Για νεοφυείς επιχειρήσεις και καινοτόμους με μεγάλες ιδέες, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και τα πιο σημαντικά μέρη της ανάπτυξης σε μια επιχείρηση είναι η απόκτηση κάποιας χρηματοδότησης. Το να έχετε μια όμορφη, εντυπωσιακή και πολλά υποσχόμενη ιδέα είναι υπέροχο, αλλά χωρίς κάποια χρήματα για να ξεκινήσετε, το ταξίδι θα είναι κάπως περιορισμένο.

 

Ενώ γίνεται πολύς λόγος για τα επιχειρηματικά κεφάλαια και τις επενδύσεις VC, οι περισσότερες νέες εταιρείες στην πραγματικότητα δεν αντλούν χρηματοδότηση από VC, αλλά αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους ανάπτυξης. Η απόκτηση χρηματοδότησης VC δεν είναι εύκολη και είναι ακόμη πιο δύσκολη στο τρέχον οικονομικό κλίμα, καθώς οι επενδυτές σφίγγουν τα πορτοφόλια και γίνονται λίγο πιο διστακτικοί. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση VC περιλαμβάνει την παραίτηση από έναν βαθμό δικαιοσύνης και ελέγχου – κάτι που σε πολλούς ιδρυτές δεν αρέσει να κάνουν.

 

Λοιπόν, τι άλλες επιλογές υπάρχουν;

 

Crowdfunding

Μία από τις πιο συναρπαστικές και βασισμένες στην κοινότητα προσεγγίσεις για τη χρηματοδότηση είναι το crowdfunding. Περιλαμβάνει να αφήνετε τακτικά άτομα να επενδύουν μικρά χρηματικά ποσά στο εγχείρημά σας, δημιουργώντας μια κοινοτική συμμετοχή.

Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που λειτουργούν στην Ευρώπη που επιτρέπουν το crowdfunding, όπως οι Indiegogo, Kickstarter, Seedrs και Crowdcube. Οι Seedrs και Crowdcube ασχολούνται με μετοχές, η Indiegogo και η Kickstarter συγκεντρώνουν χρήματα για μια ανταμοιβή.

 

Bootstrapping

Το bootstrapping είναι ουσιαστικά αυτό που υποδηλώνει το όνομα – φοράτε τις επαγγελματικά σας παπούτσια και αναζητάτε χρυσό μόνοι σας. Είναι ένας ολοένα και πιο δημοφιλής τρόπος για να ξεκινήσετε με startups όπως οι Typeform, Sumup και Hotjar παρέχοντας κάποια έμπνευση για το πώς γίνεται. Η Mailchimp είναι ένα άλλο παράδειγμα μιας εταιρείας που έκανε μεγάλο bootstrapping πριν την έξοδό της.

Η κεντρική ιδέα πίσω από το bootstrapping στην επιχειρηματική στρατηγική είναι να δανειστείτε ελάχιστα κεφάλαια ή καθόλου κεφάλαια. Το bootstrapping θεωρείται πολύ αποτελεσματικό επειδή το κόστος των τόκων περιορίζεται στο ελάχιστο, καθώς η εταιρεία δανείζεται πολύ μικρό κεφάλαιο – εάν δανειστεί ποτέ. Εκτός από τη χρήση των δικών τους πόρων, πολλοί ιδρυτές απευθύνονται επίσης σε φίλους και συγγενείς για χρήματα.

 

Επιχορηγήσεις

Υπάρχουν τόσες πολλές διαθέσιμες επιχορηγήσεις εκεί έξω που μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρεις από πού να αρχίσεις και μπορεί να χάσεις κάποιες ευκαιρίες. Οι κυβερνήσεις δίνουν επιχορηγήσεις, η ΕΕ δίνει επιχορηγήσεις, ιδιωτικοί οργανισμοί και ιδρύματα όπως επίσης και τα πανεπιστήμια.

 

Ένα παράδειγμα είναι η επιχορήγηση SBIR (Small Business Innovation Research).

Για να λάβετε μια επιχορήγηση γενικά απαιτείται να συμπληρώσετε μια αίτηση, να εξηγήσετε γιατί αξίζετε την επιχορήγηση, τι στοχεύετε να επιτύχετε και τι κάνει την ιδέα σας τόσο ξεχωριστή.

 

Άγγελοι Επενδυτές

Οι επενδυτές άγγελοι βοηθούν να δώσουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις τα πρώτα τους φτερά με αρχικό κεφάλαιο. Μπορούν να είναι μεμονωμένα ή να λειτουργούν ως μέρος ενός Δικτύου Αγγέλων – όπως το EBAN – το οποίο διοργανώνει επίσης εκδηλώσεις και δίκτυα επενδυτών. Η ενασχόληση με τους αγγέλους με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε συνδέσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε ακόμη περισσότερους επενδυτές, πιθανούς συναδέλφους και πιθανούς πελάτες.

 

Δάνεια μικρών επιχειρήσεων

Τέλος, υπάρχει και η επιλογή λήψης δανείου για μικρές επιχειρήσεις. Οι περισσότερες τράπεζες έχουν κάποια μορφή προσφοράς για τις μικρές επιχειρήσεις και τις νεοφυείς επιχειρήσεις και έχουν τα μετρητά έτοιμα για να ξεκινήσουν, έτσι μπορείτε να υποβάλετε την επιχειρηματική σας ιδέα όπου βρίσκονται τα χρήματα.

Γενικά χρειάζεστε ένα σταθερό υπόβαθρο και μια πιστοληπτική ικανότητα για να λάβετε ένα τραπεζικό δάνειο, αλλά αν το κάνετε, το όφελος είναι ότι εξακολουθείτε να είστε εσείς ο υπεύθυνος και όχι μια μεγάλη εταιρία VC.

 

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι απόκτησης χρηματοδότησης και αυτό που λειτουργεί για μια startup μπορεί να μην λειτουργεί για μια άλλη. Κάντε την έρευνά σας, να είστε ξεκάθαροι στους στόχους σας και να διερευνήσετε τις διαφορετικές επιλογές πριν αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς.

Exit mobile version