Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που αγγίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε μέρα. Επί του παρόντος, η επικρατέστερη θεραπευτική πορεία είναι η ακτινοθεραπεία – εκτιμάται ότι ο αριθμός των ασθενών που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία θα αυξηθεί σε 29 εκατομμύρια μέχρι το 2040. Ενώ η ακτινοθεραπεία είναι η θεραπεία εκλογής, οι ασθενείς βρίσκονται να περιμένουν εβδομάδες για την έναρξη της θεραπείας, καθώς τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης είναι υπερφορτωμένα και οι διαδικασίες σχεδιασμού αναποτελεσματικές.
Όταν πρόκειται για καρκίνο, η ταχύτητα της θεραπείας μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Η MVision AI, που ιδρύθηκε το 2017 στο Ελσίνκι, ανέπτυξε μια λύση βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη για να αλλάξει αυτή την προοπτική, προσφέροντας λογισμικό σχεδιασμού θεραπείας αυθημερόν. Η νεοσύστατη επιχείρηση μόλις εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 5,4 εκατ. ευρώ μετά τη σπορά από τις J12 Ventures και Voima Ventures.
Αναπτυγμένη από τους Mahmudul Hasan, Jarkko Niemelä και Saad Ullah Akram, η MVision AI παρέχει μια λύση SaaS βασισμένη στο cloud για το σχεδιασμό ακτινοθεραπευτικής θεραπείας. Το εργαλείο αυτοματοποιεί τη θεραπεία του καρκίνου με αυτόματη τμηματοποίηση με τεχνητή νοημοσύνη που βοηθά στην τυποποίηση του περιγράμματος και στον εξορθολογισμό της ροής εργασίας σχεδιασμού.
Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Mahmudul Hasan: “Το βάρος του καρκίνου αυξάνεται για τους ασθενείς, τα νοσοκομεία και τους φροντιστές. Η βασισμένη στο cloud τεχνολογία μας με τεχνητή νοημοσύνη παρέχει ταχύτερη και πιο αξιόπιστη κλινική λήψη αποφάσεων για τους ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία. Με την αυτοματοποίησή μας, μπορούμε να επιταχύνουμε ολόκληρη τη διαδικασία σχεδιασμού της θεραπείας, παρέχοντας παράλληλα φροντίδα υψηλής ποιότητας”.
Με τον χειροκίνητο σχεδιασμό της θεραπείας, οι ασθενείς συχνά πρέπει να περιμένουν 2-3 εβδομάδες πριν από την έναρξη της θεραπείας. Ωστόσο, με την αυτοματοποίηση της MVision AI, ο στόχος είναι να καταστεί δυνατή η αυθημερόν θεραπεία.
Μέχρι στιγμής, η καινοτομία της τεχνολογίας υγείας έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία περισσότερων από 100.000 ασθενών σε 14 χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.
Με αυτή την τελευταία επένδυση, η νεοσύστατη εταιρεία σχεδιάζει να αναπτύξει νέες λύσεις για την επιτάχυνση της θεραπείας και να δημιουργήσει μια παγκοσμίως κλιμακούμενη πλατφόρμα βασισμένη στο cloud για τη θεραπεία του καρκίνου.