Ο κατασκευαστικός κλάδος έχει αργήσει σχετικά να ψηφιοποιηθεί. Όμως τώρα, βλέπουμε όλο και περισσότερο νέες λύσεις και φρέσκες καινοτομίες να ωθούν τον τομέα προς τα εμπρός, καθιστώντας τις κατασκευαστικές διαδικασίες βελτιστοποιημένες, αυτοματοποιημένες και πιο αποδοτικές και βιώσιμες.
Η εταιρεία oculai με έδρα το Μόναχο έχει αναπτύξει μια λύση για την αυτοματοποίηση της παρακολούθησης των διαδικασιών και της προόδου των εργοταξίων. Η νεοσύστατη επιχείρηση μόλις εξασφάλισε 2,5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο ενός γύρου αρχικής χρηματοδότησης για να αναπτυχθεί.
Επικεφαλής της επένδυσης ήταν το High-Tech Gründerfonds. Στους πρόσθετους χρηματοδότες περιλαμβάνονται η Bayern Kapital (η οποία χρησιμοποίησε χρηματοδότηση από το τμήμα REACT του Bayern Kapital Innovationsfonds EFRE), καθώς και η Axeleo Capital. Το πρόγραμμα Leonard Accelerator συμμετείχε επίσης μαζί με γνωστούς ιδιώτες επενδυτές.
Η oculai, που ιδρύθηκε από τους Constantin Kauffmann (CEO), Tim Sippl (CTO) και Yannik Mack (CFO/ COO), χρησιμοποιεί κάμερες και τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση χειροκίνητων βιομηχανικών διαδικασιών. Η νεοσύστατη επιχείρηση ξεκίνησε το 2021 μετά τη συμμετοχή της σε διάφορα προγράμματα ιδρυτών, όπως η Digital Tech Academy, το UnternehmerTUM και η Zollhof.
Constantin Kauffmann, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της oculai: “Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο μετασχηματισμός της κατασκευαστικής βιομηχανίας σε ευφυή συστήματα παραγωγής γίνεται όλο και πιο σημαντικός. Αυτό είναι κάτι που βλέπουμε και στην απήχηση που δημιουργεί το προϊόν μας. Με αυτή τη νέα ώθηση, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική και να κάνουμε σημαντικά άλματα”.
Με τη βοήθεια καμερών που είναι εγκατεστημένες ψηλά, η λύση εφαρμόζει μοναδικά μοντέλα βαθιάς μάθησης για την αυτόματη παρακολούθηση των διαδικασιών κατασκευής. Οι χρήστες αποκτούν πρόσβαση σε λειτουργίες που περιλαμβάνουν αυτοματοποιημένα χρονοδιαγράμματα στόχων/πραγματικών στόχων, αυτόματη σύνταξη ημερήσιων αναφορών κατασκευής και KPIs διαδικασιών. Το oculai συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της παραγωγικότητας εντός των κατασκευαστικών έργων και διευκολύνει τον προγραμματισμό, ενώ παράλληλα αυτοματοποιεί τις διαδικασίες εργασίας για τη διαχείριση των κατασκευών.
Επί του παρόντος, η λύση χρησιμοποιείται κυρίως στην κατασκευή κελύφους, μαζί με ορισμένα αρχικά έργα υποδομής.
Με αυτή τη νέα χρηματοδότηση, το σχέδιο είναι να επιταχυνθεί η υιοθέτηση της τεχνολογίας στα εργοτάξια.