Saturday, March 25, 2023
Insider's IQ
NEWSLETTER
No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Insider's IQ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
No Result
View All Result
Insider's IQ
No Result
View All Result

Κρυπτονομίσματα: Ο «Μεγάλος Πανικός» και οι τεράστιες χασούρες (pic) (διαγράμματα)

in THEINSIDER, TOPNEWS, ΑΠΟΨΕΙΣ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΧΡΗΜΑ
0
Κρυπτονομίσματα: Ο «Μεγάλος Πανικός» και οι τεράστιες χασούρες (pic) (διαγράμματα)

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται, πρώτα ως τραγωδία και τη δεύτερη φορά ως φάρσα». Αυτό το ρητό -ένα από τα γνωστότερα του Καρλ Μαρξ- μοιάζει να είναι φτιαγμένο για μια σημερινή κατάσταση, σαν να πρόκειται όντως για φάρσα. Ο λόγος για τον «κρυπτο-χειμώνα» και τις τρομακτικές ομοιότητες που έχει με τον «Πανικό του 1907».

Και στις δύο περιπτώσεις, εν μέσω κρίσης, η αγορά έπεσε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν και προσπάθησαν να «τραβήξουν» τις επενδύσεις τους, η κατάρρευση ενός ιδρύματος έφερε ένα ντόμινο και, καθώς ρυθμιστικό πλαίσιο δεν υπήρχε, εμφανίστηκε ένας πανίσχυρος παράγοντας ο οποίος επιχείρησε να «σώσει την παρτίδα». Ίδιο «παιχνίδι» διαφορετικά πρόσωπα…

Ας ξεκινήσουμε αντίστροφα: Ήταν Μάιος του 1907. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, από τα ρεκόρ του προηγούμενου έτους και ενώ η αγορά των trust companies βρισκόταν σε κατάσταση booming (τα assets τους είχαν αυξηθεί κατά 244% σε μια δεκαετία), κατέρρευσε ξαφνικά, χάνοντας περισσότερο από 50%. Προκλήθηκε πανικός, καθώς ήταν περίοδος ύφεσης και, ως εκ τούτου, όσο πέρναγαν οι μέρες, όλοι έσπευδαν στις τράπεζες και στις εταιρείες καταπιστευμάτων για να «σηκώσουν» τα χρήματά τους. Καθώς δεν υπήρχε τότε ρυθμιστικό πλαίσιο, ούτε εποπτεύουσα αρχή, ο πανικός βάθυνε όταν χρεοκόπησε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Νέας Υόρκης, η Knickerbocker Trust Company.

Με το triggering event, δηλαδή τη «σκανδάλη» που προκάλεσε τον πανικό να είναι η αποτυχημένη προσπάθεια των τραπεζών να ελέγξουν την United Copper Company, μια βραχείας… ζωής εταιρεία άνθρακα, η χρεοκοπία της Knickerbocker Trust Company ουσιαστικά προκάλεσε ένα ντόμινο χρεοκοπιών σε ιδρύματα που (δεν) κράταγαν τα χρήματα των πολλών. Όλη αυτή η κατάσταση θα είχε εξελιχθεί σε μια ακόμα τρομακτικότερη κρίση, εάν δεν παρενέβαινε ο πανίσχυρος τραπεζίτης J.P. Morgan. Ο Morgan ουσιαστικά τοποθέτησε ως εχέγγυο τεράστια ποσά της προσωπικής του περιουσίας και έπεισε στη συνέχεια και άλλους τραπεζίτες της Νέας Υόρκης να κάνουν το ίδιο, ώστε να στηρίξει -διασώσει από την πλήρη κατάρρευση- το τραπεζικό σύστημα. Και το κατάφερε, φέρνοντας την απαιτούμενη ψυχραιμία στην αγορά -αφού, βεβαίως είχε γίνει μια τεράστια καταστροφή.

Από τον Μάιο του 1907 μέχρι τον Ιούνιο του 1908, η φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες, η εξαϋλωση της εμπιστοσύνης, η καταρρέουσα αγορά και η ταυτόχρονα προϋπάρχουσα κρίση οδήγησαν σε μια σημαντική οικονομική κρίση. Το 1907 παραμένει ως σήμερα η χρονιά με τον δεύτερο μεγαλύτερο όγκο χρεοκοπιών, στις ΗΠΑ η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε δραματικά, η συνολική παραγωγή κατά 11%, οι εισαγωγές κατά 26%, η ανεργία αυξήθηκε στο 8% από το 3%, ενώ 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Ακόμα και ο Δήμος της Νέας Υόρκης έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας, καθώς του έλειπαν 20 εκατ. δολάρια, μέχρι ο J.P. Morgan να αποκτήσει ομόλογα αξίας 30 εκατομμυρίων.

«Καλό το μάθημα ιστορίας» θα πει κανείς, αλλά τι σχέση μπορεί να έχει με τον «κρυπτο-χειμώνα» που ζούμε σήμερα; Εν πρώτοις, το bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, έχασε το 58% της αξίας του κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του έτους, φέρνοντάς το σε πορεία για τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοσή του από το 2011. Η κατάρρευση σχεδόν στο μηδέν των stablecoins UST και Luna έφερε μια πρωτοφανή κρίση πανικού στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, η οποία χαρακτηρίζεται περισσότερο ως “bank run”.

Οι πρωταγωνιστές

Ο F. Augustus Heinze ήταν ο ιδρυτής της United Copper Company, μιας από τις «Τρεις βασίλισσες του άνθρακα» της Μοντάνα. Ως το 1906, ο Heinze ήταν ζάμπλουτος και σκόπευε να κατακτήσει και τις Χρηματαγορές. Ο Heinze είχε δύο αδέρφια, τον Otto και τον Arthur, οι οποίοι σχεδίασαν ένα “short squeeze”, εν πολλοίς όμοιο με αυτό που έγινε στη GameStop τον Ιανουάριο του 2021. Ο Otto είχε δει ότι η United Copper είχε 105% βραχυπρόθεσμο επιτόκιο – δηλαδή, διαπραγματεύονταν 450.000 μετοχές αλλά είχαν εκδοθεί μόνο 425.000, με τις υπόλοιπες υπό δανεισμό. Αντίστοιχα, η GameStop είχε 140% βραχυπρόθεσμο επιτόκιο. Και ο Otto Heinze πίστευε ότι η οικογένεια Heinze κατείχε τις περισσότερες από τις εκκρεμείς μετοχές.

Το σχέδιο προέβλεπε την αγορά μετοχών της United Copper, το «φούσκωμα» της τιμής και ο εξαναγαγκασμός των short sellers να αγοράσουν ξανά τη μετοχή σε εξωφρενικές τιμές. Ο Otto βρήκε τη ρευστότητα από την Knickerbocker Trust Company για να εκτελέσει το short squeeze – δεν είχε ακόμα αρκετά χρήματα για να αγοράσει όλες τις μετοχές, αλλά όλα θα πήγαιναν μια χαρά εφόσον ο Heinze θα έβγαζε και κέρδος από το short squeeze.

Η Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 1907, ήταν μια συνηθισμένη, ήσυχη μέρα στις αγορές. Η United Copper άνοιξε περίπου στα 39 δολάρια. Μέχρι τις 11 το πρωί, η μετοχή σκαρφάλωνε στο ιστορικό υψηλό των 60 δολαρίων μέχρι να υποχωρήσει ξανά στα 50. Την επομένη, η μετοχή της UC άνοιξε στα 50 δολάρια. Τότε ήταν που ο Otto Heinze έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό του: Κάλεσε τους brokers να παραδώσουν τις μετοχές τους έως τις 2 το μεσημέρι, αναμένοντας ότι θα αδυνατούσαν και ότι θα αναγκάζονταν να αθετήσουν την υποχρέωσή τους. Όμως δεν είχε υπολογίσει σωστά. Και οι 20 brokers μπόρεσαν να ανταποκριθούν και έτσι, το short squeeze είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα με αυτό που περίμενε ο Heinze: Πλημμύρισε την αγορά με μετοχές της United Copper, προκαλώντας κατάρρευση.

Την επόμενη μέρα, η μετοχή της United Copper θα έκλεινε στα 10 δολάρια. Ο Otto είχε ήδη χρεοκοπήσει, το ίδιο οι οίκοι brokerage που χρησιμοποίησε, ενώ η κατάρρευση της εταιρείας έκανε την τράπεζά της, State Savings Bank of Montana, αφερέγγυα. Ακολούθησε η κατάρρευση του χρηματοδότη του squeeze, της Knickerbocker Trust. Η τελευταία, προκάλεσε ένα bank run σε άλλα καταπιστεύματα και ένα τρομακτικό ντόμινο. Οι τράπεζες σταμάτησαν να παρέχουν βραχυπρόθεσμα δάνεια στους traders -όπως σήμερα τα ανταλλακτήρια παγώνουν τις αναλήψεις- ενώ λόγω των ρευστοποιήσεων το NYSE άρχισε να «γκρεμίζεται» όπως το bitcoin και η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων σήμερα.

Το triggering event, σήμερα, στη θέση της Knickerbocker Trust, ενδέχεται να είναι η χρεοκοπία της 3 Arrows Capital. Κι αυτό τη στιγμή που ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, Sam Bankman-Fried αποκαλύπτει ότι κάποια ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων έχουν ήδη ξεμείνει από κεφάλαια και είναι ζήτημα λίγου χρόνου να κηρύξουν χρεοκοπία: «Υπάρχουν ορισμένα ανταλλακτήρια τρίτου επιπέδου που είναι ήδη κρυφά πτωχευμένα», είπε ο Bankman-Fried. Ίσως όχι τυχαία, στους κύκλους των retail επενδυτών των κρυπτονομισμάτων, πλέον τα πιο πολυσυζητημένα ερωτήματα είναι «τι θα γίνει εάν χρεοκοπήσει η Binance», με το ίδιο ερώτημα να επαναλαμβάνεται για άλλα ανταλλακτήρια, όπως το BlockFi.

Ο Bankman-Fried -με περιουσία η οποία έχει μειωθεί αρκετά λόγω του «κρυπτο-χειμώνα», αλλά παραμένει στα 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια- αναλαμβάνει σήμερα στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων έναν ρόλο παρόμοιο με αυτόν που είχε ο JP Morgan, το 1907. Χρησιμοποιεί δηλαδή την οικονομική του δύναμη, λόγω της απουσίας ρυθμιστικών αρχών, ως πιστωτικό μηχανισμό εσχάτης ανάγκης. Το δικό του ανταλλακτήριο, FTX, έχει δανείσει σε ανταλλακτήρια τα οποία βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, ενώ το ίδιο επιχειρεί να κάνει προσφέροντας 25 εκατομμύρια δολάρια για εξαγορά του ανταγωνιστικού BlockFi (κάτι που δεν αρέσει ιδιαίτερα στους ιδιοκτήτες του τελευταίου) και το Voyager Digital ώστε να τα κρατήσει “ζωντανά”- όπως έκανε ο JP Morgan.

Όμως, όπως ο JP Morgan ξεκαθάρισε το 1907 ότι δεν θα διέσωζε τη United Copper Company και θα άφηνε αρκετά trusts να χρεοκοπήσουν, έτσι και ο Bankman-Fried δεν προτίθεται να διασώσει το 3AC. Και λέει ότι «υπάρχουν εταιρείες που βασικά έχουν ξεφύγει πολύ και δεν είναι πρακτικό να τις σταματήσουμε για λόγους όπως μια σημαντική τρύπα στον ισολογισμό, ρυθμιστικά ζητήματα ή ότι δεν έχει απομείνει και πολλή επιχείρηση για να σωθεί». Περιέργως, ο Bankman-Fried βλέπει στον «κρυπτο-χειμώνα» ομοιότητες με τη φούσκα του dot-com, αν και ο ίδιος πρωταγωνιστεί σε ένα εφιαλτικό remake του Πανικού του 1907. Η διαφορά του με τον JP Morgan, είναι ότι ο SBF αποφεύγει τα κοστούμια και προτιμά τις βερμούδες και τα T-shirts.

Και το aftermath; Μετά το 1907, οι ΗΠΑ συνειδητοποίησαν ότι ήταν πολύ ευάλωτες σε μια άλλη συστημική κατάρρευση όπως ο Πανικός εκείνου του έτους. Έτσι ήρθε η ίδρυση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και η ανάπτυξη του the Federal Reserve System. Η έναρξη ρυθμιστικών κανόνων για τα κρυπτονομίσματα βρίσκεται μπροστά μας.

Πηγή: newmoney.gr

Share1Tweet1Share

FOLLOW INSIDER'S IQ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Όσα λένε angel investors και VC’s… μεταξύ τους

    Όσα λένε angel investors και VC’s… μεταξύ τους

    3 shares
    Share 1 Tweet 1
  • Το «χρυσό» deal της ελληνικής Augmenta με τη δυναστεία των Ανιέλι

    3 shares
    Share 1 Tweet 1
  • Η Roofit.Solar συγκεντρώνει 6,45 εκατ. ευρώ για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για ηλιακή ενέργεια σε στέγες

    2 shares
    Share 1 Tweet 1
  • Ο Μπάφετ εκμεταλλεύτηκε την τραπεζική κρίση και επένδυσε 500 εκατ. δολάρια σε τρεις μέρες

    2 shares
    Share 1 Tweet 1
  • IPO: Τι είναι και πώς επενδύω σε μία;

    255 shares
    Share 102 Tweet 64
To insidersiq.gr είναι πηγή επιχειρηματικής και επενδυτικής αρθρογραφίας και ειδήσεων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ένα εργαλείο ανάπτυξης, ενημέρωσης και στρατηγικής για όσους το χρησιμοποιούν.

Follow us

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΑ

Η HelloSelf συγκεντρώνει 18,6 εκατομμύρια ευρώ για την πλατφόρμα θεραπείας και προπόνησης

Η HelloSelf συγκεντρώνει 18,6 εκατομμύρια ευρώ για την πλατφόρμα θεραπείας και προπόνησης

March 24, 2023
Η Rethink Ventures εγκαινιάζει fund 50 εκατ. ευρώ για να διαμορφώσει το μέλλον της βιώσιμης κινητικότητας

Η Rethink Ventures εγκαινιάζει fund 50 εκατ. ευρώ για να διαμορφώσει το μέλλον της βιώσιμης κινητικότητας

March 24, 2023
Τουρισμός: Οι 10 λόγοι για τις ελλείψεις εργαζομένων

Τουρισμός: Οι 10 λόγοι για τις ελλείψεις εργαζομένων

March 24, 2023
Bloomberg για Thrivest: Ετοιμάζεται να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα στην Ελλάδα

Bloomberg για Thrivest: Ετοιμάζεται να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα στην Ελλάδα

March 24, 2023
JTI: Το συμπεριληπτικό νομικό πλαίσιο είναι ένας ακόμη λόγος που συνεχίζουμε την επένδυσή μας στην Ελλάδα

JTI: Το συμπεριληπτικό νομικό πλαίσιο είναι ένας ακόμη λόγος που συνεχίζουμε την επένδυσή μας στην Ελλάδα

March 24, 2023

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΜΗΝΑ

  • Αποκαλυπτήρια για την Wealth Avenue PLC!

    Αποκαλυπτήρια για την Wealth Avenue PLC!

    19 shares
    Share 8 Tweet 5
  • Pet Startups: Η τεχνολογία στην υπηρεσία των τετράποδων φίλων μας

    9 shares
    Share 4 Tweet 2
  • Pitch Deck: Οδηγός παρουσίασης της startup σας σε επενδυτές

    152 shares
    Share 61 Tweet 38
  • IPO: Τι είναι και πώς επενδύω σε μία;

    255 shares
    Share 102 Tweet 64
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

Το Insider's IQ χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την πλοήγησή σας.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ