Sunday, May 29, 2022
Insider's IQ
NEWSLETTER
No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Insider's IQ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
No Result
View All Result
Insider's IQ
No Result
View All Result

Fed: Η προσπάθεια να ελέγξουμε τον πληθωρισμό θα φέρει «πόνο» στην οικονομία

in HIGHLIGHTS, TOPNEWS, ΑΠΟΨΕΙΣ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ
0
Fed: Η προσπάθεια να ελέγξουμε τον πληθωρισμό θα φέρει «πόνο» στην οικονομία

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποίησε ότι το να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιο οικονομικό «πόνο», αλλά παραμένει η κορυφαία του προτεραιότητα.

Ο Πάουελ δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί τη λεγόμενη ήπια προσγείωση της οικονομίας, καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών που τρέχουν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 και πλέον ετών.

«Μια ήπια προσγείωση είναι η επιστροφή στον πληθωρισμό του 2%, διατηρώντας παράλληλα την αγορά εργασίας ισχυρή. Είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί αυτό αυτή τη στιγμή για δυο λόγους», τόνισε.

Σημείωσε ότι σε μια σφιχτή αγορά εργασίας που ωθεί προς τα πάνω τους μισθούς η αποφυγή μιας ύφεσης που συχνά ακολουθεί την επιθετική σύσφιξη της πολιτικής θα είναι μια πρόκληση. «Θα είναι πρόκληση, δεν θα είναι εύκολο. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα είναι εύκολο. Παρ’όλα αυτά, πιστεύουμε ότι υπάρχουν μονοπάτια για να φτάσουμε εκεί», πρόσθεσε.

Συνεχίσει το έργο του ο Πάουελ

Οι παραπάνω παρατηρήσεις έγιναν την ίδια ημέρα που η Γερουσία επικύρωσε με συντριπτική πλειοψηφία τη δεύτερη θητεία του Πάουελ, σε μια κίνηση που έγινε σχεδόν επτά μήνες μετά την πρώτη υποβολή του διορισμού από τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων της δεύτερης θητείας είναι ο έλεγχος του πληθωρισμού που τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 8,3% ετησίως, λίγο πιο κάτω από το υψηλό των τελευταίων 40 ετών που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο.

Η Fed ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, η οποία ακολούθησε αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Μάρτιο. Οι αγορές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει τα επιτόκια θα αυξήσει άλλη μισή μονάδα τον Ιούνιο και θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του ο Πάουελ δήλωσε ότι κατανοεί τον πρόσθετο «πόνο» που μπορεί να προκαλέσουν τα υψηλότερα επιτόκια, αλλά υπογράμμισε ότι η Fed πρέπει να δράσει επιθετικά.

«Ο στόχος μας φυσικά είναι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% χωρίς να οδηγηθεί η οικονομία σε ύφεση ή, για να το θέσω έτσι, με την αγορά εργασίας να παραμένει αρκετά ισχυρή», είπε. «Αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε. Νομίζω όμως ότι το μόνο πράγμα που πραγματικά δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να μην καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών. Τίποτα στην οικονομία δεν λειτουργεί, η οικονομία δεν λειτουργεί για κανέναν χωρίς σταθερότητα τιμών».

Η κριτική που έχει δεχτεί

Ο Πάουελ έχει δεχθεί κριτική για την καθυστέρηση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια και να σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός αυξανόταν. Επιπλέον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα, έκανε παρατηρήσεις που ερμηνεύτηκαν ότι έβγαλε από το τραπέζι πιο επιθετικά βήματα, όπως μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Marketplace δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος για το πόση διαφορά θα έχει κάνει το «να ενεργήσει πιο γρήγορα», προσθέτοντας ότι «κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

«Τώρα βλέπουμε καθαρά την εικόνα και είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να επιστρέψουμε στη σταθερότητα των τιμών», ήταν τα λόγια του.

Πηγή: economistas.gr

ShareTweetShare

FOLLOW INSIDER'S IQ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Συνεχίζεται κανονικά το deal για το Twitter παρά τον «τυφώνα Μασκ»

    Συνεχίζεται κανονικά το deal για το Twitter παρά τον «τυφώνα Μασκ»

    3 shares
    Share 1 Tweet 1
  • Οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες για το 2021

    696 shares
    Share 278 Tweet 174
  • IPO: Τι είναι και πώς επενδύω σε μία;

    182 shares
    Share 73 Tweet 46
  • 7 μετοχές – «διαμαντάκια» που πρέπει να επενδύσετε!

    2 shares
    Share 1 Tweet 1
  • Νέα ώθηση για τις Startups με την συνεργασία Lancom & Light Hub

    3 shares
    Share 1 Tweet 1
To insidersiq.gr είναι πηγή επιχειρηματικής και επενδυτικής αρθρογραφίας και ειδήσεων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ένα εργαλείο ανάπτυξης, ενημέρωσης και στρατηγικής για όσους το χρησιμοποιούν.

Follow us

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΑ

Η Bloom εξασφάλισε 300 εκατ. λίρες και αναβαθμίζει το Ecommerce

Η Bloom εξασφάλισε 300 εκατ. λίρες και αναβαθμίζει το Ecommerce

May 29, 2022
Νέα χρηματοδότηση εξασφάλισε η Finloup από την Genesis Ventures!

Νέα χρηματοδότηση εξασφάλισε η Finloup από την Genesis Ventures!

May 29, 2022
Πώς το χάος του Covid-19 εκτόξευσε την FemTech Startup Inne!

Πώς το χάος του Covid-19 εκτόξευσε την FemTech Startup Inne!

May 29, 2022
Γιατί τώρα μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στιγμή να αναζητήσετε καινούργιους χώρους γραφείων

Γιατί τώρα μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στιγμή να αναζητήσετε καινούργιους χώρους γραφείων

May 28, 2022
FinTech Value Basket σε συνεργασία της Margaris Ventures & CFP

FinTech Value Basket σε συνεργασία της Margaris Ventures & CFP

May 28, 2022

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΜΗΝΑ

  • eSmart-Box: Η Νέα B2B υπηρεσία της Taxiplon

    eSmart-Box: Η Νέα B2B υπηρεσία της Taxiplon

    100 shares
    Share 40 Tweet 25
  • Έξυπνα tips για ζευγάρια που διοικούν μαζί μια επιχείρηση

    58 shares
    Share 23 Tweet 15
  • Το Meta κάνει την πρώτη του επένδυση στην Ασία με 3 εκατομμύρια δολάρια σε Startup για την ψυχική υγεία

    23 shares
    Share 9 Tweet 6
  • Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας

    11 shares
    Share 4 Tweet 3
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

Το Insider's IQ χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την πλοήγησή σας.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ